Sateenkaari-eukalyptuspuut ovat epätodellisen kauniita

Kun näin ensimmäisen kerran kuvia sateenkaarellisista eukalyptuspuista (Eucalyptus deglupta (Eucalyptus deglupta)) selatessani eräänä päivänä sosiaalista mediaa, ajattelin, etteivät ne voisi olla aitoja. Monivärinen kuori näyttää aivan kuin se olisi Dr. Seussin kirjassa, aivan kuin puut olisi koristeltu jättimäisellä pensselillä. Mutta tällainen silmiinpistävä puulaji on todella olemassa.

Sateenkaari-eukalyptuspuut ovat kotoisin trooppisilta alueilta, kuten Filippiineiltä, Indonesiasta ja Papua-Uudesta-Guineasta. Ja Yhdysvaltojen eteläisimmissä osissa on muutamia paikkoja, joissa niitä voi nähdä kasvavan.

Sateenkaari-eukalyptuspuut ovat epätodellisen kauniitaJames Ronan, FOAP/Getty Images

Sateenkaari-eukalyptus on ikivihreä puu, jolla on keihäänmuotoiset, hopeanvihreät lehdet ja pieniä valkoisten kukkien ryppäitä. Sen upein piirre on runko, jossa kasvaa vihreän, sinisen, oranssin, punaisen ja violetin sävyistä sateenkaarikuorta. Puun kasvaessa kuori irtoaa kaistaleina ja paljastaa uusia värejä ja kuvioita, ja sen kauneus kehittyy jatkuvasti.

Vain tietyissä osissa Yhdysvaltoja kasvaa sateenkaarieukalyptuspuita, koska ne tarvitsevat kasvaakseen tasaisen lämpimän ilmaston, jossa sataa paljon. Kalifornian San Diegosta on tulossa matkakohde, jossa näitä puita voi katsella. Niitä voi nähdä Balboa Parkissa, Sports Arena Boulevardin varrella, San Diegon eläintarhassa ja osassa Mission Bayn aluetta.

Sateenkaaripuita on myös tietyissä osissa Havaijia. Mauilla on kuuluisa metsikkö Hanan valtatien varrella, ja niitä voi nähdä myös Ke’anae Arboretumissa. Kauailla Princevillen kävelyreittiä pitkin voi nähdä sateenkaarieukalyptusryhmiä, ja niitä on myös Wahiawan kasvitieteellisessä puutarhassa ja Honolulun eläintarhassa Oahulla.

Floridassa voit napsaista selfien sateenkaari-eukalyptuspuun kanssa Port St. Lucien kasvitieteellisessä puutarhassa, Sunken Gardensissa St. Petersburgissa, Naplesin kasvitieteellisessä puutarhassa ja Mountsin kasvitieteellisessä puutarhassa Palm Beachin piirikunnassa.

Sateenkaari-eukalyptuspuut ovat epätodellisen kauniitaKatlyn Moncada

Riippuen asuinpaikastasi, voi olla myös mahdollista kasvattaa oma sateenkaaripuu (100 dollaria, Nopeasti kasvavat puut). Ne kestävät vyöhykkeillä 9-11, joihin kuuluu osa Etelä-Kaliforniasta, Texasista, Floridasta ja Havaijista. Sateenkaaripuut kasvavat parhaiten täydessä auringossa ja tasaisen kosteassa maaperässä (ne voivat sietää lyhyitä kuivuusjaksoja, mutta ne kannattaa pitää hyvin kasteltuina). Voit kasvattaa puita myös astioissa vyöhykkeillä 4-11, jos viet ne sisätiloihin ennen ensimmäisiä pakkasia.

Alkuperäisympäristössään sateenkaarieukalyptuspuut voivat kasvaa yli 200 metriä korkeiksi. Yhdysvalloissa ne pysyvät kuitenkin noin 30 metrin korkeudessa (ne eivät kasva aivan yhtä korkeiksi alkuperäisen trooppisen metsäympäristönsä ulkopuolella). Voit pitää ne vielä lyhyempinä karsimalla niitä säännöllisesti. Nämä puut kasvavat nopeasti, eikä ole harvinaista, että ne kasvavat yhden kauden aikana viisi jalkaa, joten ne voivat nousta tornimaisiksi lähes hetkessä.

Tarkista ennen istuttamista, että alueellasi on rajoituksia. Tällä hetkellä Floridan yliopiston vierasperäisten kasvien arviointi (Assessment of Non-Native Plants) kehottaa olemaan istuttamatta niitä, koska ne voivat olla haitallisia.

Vaikka kuvat näistä puista ovatkin upeita, ne eivät aivan tavoita sitä kunnioitusta, jota niiden näkeminen luonnossa herättää. Aito sateenkaarieukalyptus voi pysäyttää sinut, joten jos löydät itsesi alueelta, jossa näitä puita kasvaa, muista käydä katsomassa niitä.