Sarviapilan istuttaminen, kasvattaminen ja hoito

Pitkään viljelty ruoanlähteenä, mausteena ja lääkekasvina.1, sarviapila on maapähkinöiden, papujen ja muiden palkokasvien sukulainen. Sarviapila on kotoisin Välimeren alueen kuivilta alueilta.2 Nykyään se on erityisen suosittu Intiassa, ja se on siellä tärkeä elintarvikkeiden ainesosa. Yhdysvalloissa tämä yksivuotinen yrtti ei ole yleinen puutarhoissa, mutta se ansaitsisi tulla viljellyksi laajemmin maukkaiden lehtien ja siementen sekä kauniiden kukkiensa vuoksi.

Sarviapilan yleiskatsaus

Suvun nimi Trigonella foenum-graecum. Yleinen nimi Sarviapila Kasvityyppi Yksivuotinen, yrtti Valo Osa-aurinko, Aurinko Korkeus Nollasta kahteen jalkaan Leveys 3 – 6 tuumaa Kukkien väri Violetti, valkoinen, keltainen Lehtien väri Sininen/vihreä Lisäystapa Siemenet Mihin sarviapilaa voi istuttaa?

Fenugreek suosii täydestä auringosta puolivarjoon ja hyvin vettä läpäisevää maaperää parhaan kasvun ja kukintatuoton takaamiseksi.

2 Muiden palkokasvien tavoin sarviapilakin viljelykierto sopii hyvin viljelykiertoon, ja se parantaa puutarhojen köyhtyneitä maita. Kun kasvukausi on päättynyt, muuraa kasvit maahan, jossa ne jatkavat ravinteiden lisäämistä hajotessaan.3 Miten ja milloin sarviapilaa kannattaa istuttaa?

Sarviapila ei istuta hyvin. Tämän vuoksi kylvä siemenet suoraan puutarhaan, kun pakkasriski on ohi keväällä ja maa on lämmennyt. Istuta siemenet noin 1/4 tuuman syvyyteen ja kastele hyvin. Taimet kasvavat nopeasti, ja niiden pitäisi alkaa kasvaa ensimmäisen viikon kuluessa istutuksesta.

Sarviapilan hoitovinkkejä Valo

Fenugreek suosii täyttä aurinkoa, mutta sietää hieman varjostusta kuumemmissa ilmastoissa. Parhaan kukka- ja palkokasvituoton saavuttamiseksi anna kasveille mahdollisimman paljon auringonvaloa.

Maaperä ja vesi

Sarviapila ei ole maaperän suhteen yhtä nirso kuin muut palkokasvit, paitsi että se tarvitsee hyvän salaojituksen. Sukulaistensa tavoin sarviapilakin voi sitoa (lisätä) typpeä maaperään.

3 Toisin sanoen heikentynyttä tai muuten vähäravinteista maaperää voidaan parantaa kasvattamalla sarviapilaa ja muokkaamalla kasvit kasvukauden lopussa.

Vaikka kasveja tulisi kastella säännöllisesti, liika vesi voi johtaa juurten mätänemiseen ja kasvien täydelliseen kuolemiseen.

Lämpötila ja kosteus

Koska nämä kasvit ovat kotoisin kuivilta alueilta, ne viihtyvät parhaiten lämpimissä tai kuumissa ja kuivissa olosuhteissa. Viileämmillä alueilla istuttaminen aidan tai muun rakennelman eteläpuolelle voi auttaa nostamaan ympäristön lämpötilaa.

Lannoite

Lannoitteet ovat välttämättömiä ainoastaan vakavasti köyhtyneillä mailla. Maaperän rikastaminen kompostilla tai vanhalla lannalla voi kuitenkin lisätä tuottavuutta ja parantaa maaperää myös tulevia istutuksia varten.

Karsiminen

Vaikka karsiminen ei ole välttämätöntä, voi olla hyödyllistä nipistää pois keskeiset kasvupisteet, jotta kasvit olisivat täyteläisempiä ja pensasmaisempia. Karsiminen olisi kuitenkin tehtävä vain varhaisessa vaiheessa, sillä muutoin on vaarana, että kukat jäävät pois.

Tuholaiset ja ongelmat

Sarviapilaa vaivaa harvoin tauti. Hyönteistuholaiset, kuten kirvat, ovat jokseenkin yleisiä.

2 mutta eivät yleensä tapa kasveja, ja niitä voidaan käsitellä erilaisilla orgaanisilla torjunta-aineilla, kuten hyönteismyrkyllisellä saippualla.

Veden kyllästämissä maaperissä juurimätä on yleistä ja tuhoaa viljelykasvit, jos maaperää ei muuteta ennen istutusta. Hiekan ja kompostin lisääminen voi auttaa parantamaan maan kuivatusta. Samoin alueilla, joilla on korkea ilmankosteus, härmäsieni voi tulla kiusalliseksi, ja sitä olisi käsiteltävä orgaanisella sienitautien torjunta-aineella, kuten neem-öljyllä tai kuparisumutteella.

Sarviapilan kasvattaminen

Koska kyseessä on yksivuotinen kasvi, sen lisääminen tapahtuu pääasiassa siemenillä. Kun palkokasvit ovat kuivuneet, kerää siemenet ja säilytä niitä viileässä, pimeässä paikassa, kunnes ne ovat valmiita kylvöön. Liota siemeniä yön yli vesiastiassa ennen kylvöä.

Usein kysytyt kysymykset

Onko sarviapila myrkyllistä?

Vaikka sarviapila ei ole myrkyllinen normaaleissa määrin, raskaana olevien ei pitäisi käyttää sitä, ja se voi aiheuttaa allergisia reaktioita henkilöille, jotka ovat herkkiä palkokasveille, erityisesti henkilöille, joilla on tunnettu maapähkinäallergia.

  • Milloin lehdet voidaan korjata?

    Sarviapilan siemenet, taimet ja lehdet ovat kaikki syötäviä. Lehdet on kuitenkin parasta käyttää ennen kukintaa. Kun kasvi kukkii, lehdet muuttuvat sitkeiksi ja vähemmän maukkaiksi.

  • Voiko sarviapilaa kasvattaa ruukuissa?

    Kyllä! Sarviapilakasveja on helppo kasvattaa ruukuissa niiden matalan juuriston vuoksi. Hyvällä valaistuksella kasveja voidaan kasvattaa myös sisätiloissa, erityisesti versoina ja mikrokasveina.