Sähkötaulut 101

Sähkötaulut 101

Sinun kotonasi – itse asiassa kaikkien kodeissa – sähköenergian paikka on vaatimattomassa muodossa. Katkaisijarasia ei näytä kovin vaikuttavalta, mutta sen ansiosta voit kytkeä valot, tehosekoittimen, ilmastoinnin ja television päälle. Katkaisijarasia eli huoltopaneeli toimii keskitettynä relepisteenä: se ottaa virran kadulta ja syöttää sen sitten eri pistorasioihin ja kiinteästi kytkettyihin laitteisiin kaikkialla asunnossasi.

Useimmat ihmiset avaavat katkaisijarasian vain silloin, kun on jokin ongelma – esimerkiksi kun virtapiiri on palautettava laukeamisen jälkeen. Ja niin sen pitäisikin olla. Kodinomistajien on viisasta olla kädet irti sähköisistä elementeistä, etenkin niistä, joita he eivät ymmärrä. Älkää erehtykö: Katkaisijarasia on vaarallinen. Palkkaa valtuutettu sähköasentaja, jos luulet, että paneeli tarvitsee huomiota. Tämän artikkelin tavoitteena on vain selittää hieman enemmän kaikista näistä salaperäisistä johdoista ja kytkimistä.

Jotkin työt on parempi jättää ammattilaisilleHae ilmaisia, sitoumuksettomia arvioita lisensoiduilta sähköasentajilta lähelläsi. Etsi ammattilaisia nyt +

Kaksinapainen huoltokytkin

Katkaisijarasian yläosassa olevaa kytkintä, joka on muita suurempi, kutsutaan yleisesti "pääkytkimeksi". (Teknisesti sitä kutsutaan kaksinapaiseksi palvelukytkimeksi.) Tässä kohdassa kaksi sähköyhtiön kuumaa johtoa kytkeytyy taloosi sen jälkeen, kun ne ovat kulkeneet sähkömittarisi läpi. Kummassakin johdossa on 120 volttia. Jos laitat tämän kytkimen pois päältä -asentoon, sähkövirta taloosi katkeaa ja astianpesukoneesi lakkaa yhtäkkiä toimimasta. Käännä kytkin takaisin toiseen suuntaan, ja astianpesukoneesi – puhumattakaan jääkaapista, kotitoimiston tietokoneesta ja makuuhuoneen herätyskelloista – herää henkiin.

Kuumat väyläkiskot

Pääkatkaisijasta kukin kahdesta sähköyhtiön kuumasta linjasta kulkee omaan väyläänsä. Silmin nähden väylä näyttää tavalliselta metallipalkilta. Yksi väylä kulkee pystysuoraan paneelin vasemmalla puolella. Toinen väylä kulkee pystysuoraan oikealla puolella.

Neutraaliväylä

Kolmas metallikisko, nollakisko, vastaanottaa sähkövirran takaisin sen jälkeen, kun se on poistunut katkaisijakotelosta ja virrannut koko kodissasi tehden työtään.

Katkaisijat

Katkaisijat sijaitsevat kuumien väyläkiskojen välissä, ja jos virtapiiri ylikuormittuu – esimerkiksi liian monen samanaikaisesti käynnissä olevan laitteen vuoksi – se laukeaa ja keskeyttää automaattisesti sähkövirran kulun. Lisäksi katkaisijat toimivat kodin eri osiin kulkevien johtojen lähtöpisteinä. Siksi yksittäisten katkaisijoiden vieressä on tarroja (joissa on huoneiden tai suurten laitteiden nimet). Kussakin piirissä on kaksi kuumaa johdinta, jotka syötetään katkaisijaan, sekä nollajohdin, joka liitetään nollaväylään. Yhdessä nämä kolme johtoa lähtevät katkaisijarasiasta ja syöttävät virtaa niille varattuun piiriin.

Katkaisijoita on kahta päätyyppiä:

  • Yksinapainen: Nämä koostuvat yhdestä kytkimestä, käsittelevät 120 volttia ja voivat olla joko 15 tai 20 ampeeria.
  • Kaksinapainen: Käsitellään 240 volttia ja niiden ampeerimäärät vaihtelevat 15:stä 70:een, ja ne näyttävät kahdelta yhteen liitetyltä kytkimeltä.

Kiinteästi kytketyt valaisimet, pistorasiat ja peruslämmittimet vaativat yleensä 15 tai 20 ampeerin katkaisijat. Vedenlämmittimet ja kuivausrummut toimivat parhaiten 30 ampeerin katkaisijoilla. Sähköliedet vaativat 40-50 ampeerin katkaisijat, ja esimerkiksi ilmastointijärjestelmää varten voidaan käyttää vielä suurempaa katkaisijaa tai alakeskusta.

Katkaisijan johdotuksen on vastattava sen ampeerimäärää. Kaksitoistametrinen johto sopii 15-20 ampeerin katkaisijoihin; kahdeksanametrinen johto sopii 40 tai 60 ampeerin kaksinapaisiin katkaisijoihin.

Maadoitus

Katkaisijarasiassa olevasta johdinsekamelskasta on vielä yksi asia, josta on syytä olla tietoinen: maadoitusjohto. Se on tyypillisesti paljas kuparijohto, joka yhdistää nollajohdon metalliseen vesiputkeen (tai maahan upotettuun metallitankoon). Maadoitus estää haalistuneiden johtojen kautta kulkevia virtoja kulkeutumasta metallipintoihin, joihin niitä ei ole tarkoitettu.

Jotkin työt on parempi jättää ammattilaisilleHae ilmaisia, sitoumuksettomia arvioita lisensoiduilta sähköasentajilta lähelläsi. Etsi ammattilaisia nyt +