Sähköporat

Kuva: Milwaukee

Sähköpora on suunnilleen niin monipuolinen työkalu kuin vain voi olla. Se poraa tietysti monenlaisia reikiä, mutta sillä voi myös hioa ja hioa sekä ajaa ruuveja. Ja sillä voi sekoittaa maalia tai kipsiä. Vielä muutama vuosi sitten erikoislisälaitteilla varustettuja porakoneita käytettiin yleisesti jyrsiminä ja jopa sahoina, mutta nykyään tällaisten lisälaitteiden tilalle on tullut enimmäkseen muita tarkoitukseen tehtyjä työkaluja.

Sähköporia valmistetaan useissa eri kokoluokissa. Suuret erotetaan pienistä porakapasiteetin perusteella.

Jännityspesä on leukasarja, joka pitää kiinni porasta tai terästä, joka suorittaa varsinaisen leikkauksen. Tutussa, pistoolin muotoisessa porakoneessa ruuvipesä sijaitsee siinä kohdassa, missä pistoolin piippu olisi. Useimmissa malleissa poranterän kiristämiseen tai löysäämiseen käytetään erikoisvalmisteista avainta, jonka päässä on viistetty hammaspyörä. Jännityspesän koko ilmoittaa, minkä halkaisijaltaan suurimman poran siihen mahtuu.

Avaimettomia poranteriä on saatavana sekä uusiin porakoneisiin että muiden porakoneiden jälkiasennuksiin. Jos olet joskus käyttänyt turhauttavia minuutteja yrittäessäsi löytää puuttuvaa poranterän avainta, ymmärrät varmasti, mikä innoitti keksintöön. Avaimeton poranterä on suurempi kuin perinteinen poranterä, ja sen koko ja muotoonsa muotoiltu muoto voidaan pitää tiukasti kädessäsi, jotta puristin voidaan kiristää poranterään.

Monissa porakoneissa on lukituspainike, joka liipaisinta painettaessa lukitsee sen paikalleen jatkuvaa käyttöä varten. Liipaisimen lukitus vapautetaan vetämällä liipaisinta uudelleen. Vaikka pienemmän ja suuremman kapasiteetin poria on saatavana, valtaosa tarpeista täyttyy joko kolmen kahdeksasosan tai puolen tuuman poralla. Akkukäyttöinen kolmen kahdeksasosan porakone on toinen suosittu vaihtoehto. Hyvin varustetussa työkalupakissa saattaa hyvinkin olla kaikki kolme, mutta minun mielestäni yksikään asunnonomistaja ei ole kunnolla varustautunut ilman ainakin kolmen kahdeksasosan perusmallia.

Kolmen kahdeksasosan porakone. Tämän kokoinen porakone on edullinen, tarpeeksi pieni, jotta sitä voi nostaa mukavasti yhdellä kädellä, ja käytännöllinen moniin käyttötarkoituksiin. Useimmissa tämän porakokoluokan malleissa on pistoolikahva ja liipaisimen ohjaus.

Muutaman dollarin lisähintaan useimmat valmistajat tarjoavat kaksi erittäin hyödyllistä vaihtoehtoa. Toinen on liipaisimella ohjattava muuttuva nopeus ja toinen kytkin, joka kääntää poran pyörimissuunnan. Molemmat ovat vaatimattoman lisähinnan arvoisia.

Kun nopeutta voi vaihdella, reikien aloittaminen, ruuvien lyöminen ja metallin poraaminen on helpompaa (metallia porataan ja leikataan hitaalla tai keskinopeudella). Käännettävyysvaihtoehto voi auttaa kääntämään porat pois rei’istä ja irrottamaan ruuveja.

Saatavilla on monenlaisia sähköporia, joissa on enemmän tai vähemmän tehoa (puoli hevosvoimaa on suunnilleen keskiarvo) ja eri maksiminopeudet (useimmat mallit ovat maksimissaan kahdestasadasta kahteenkymmeneenviiteen sataan kierrosta minuutissa).

Puoli tuuman porakone. Tämä on tehokkaampi malli, jossa on yleensä kolmen neljäsosan hevosvoiman moottori. Puolituumaisia porakoneita on saatavana pistoolikahvallisina, mutta joihinkin vaativiin poraustöihin, joihin puolituumainen porakone soveltuu hyvin, yleisimmin käyttökelpoinen lienee järeämpi kokoonpano, jossa on takana suljettu kahva ja porakoneen rungon sivussa oleva apukahva. Lisäkahvan avulla voit paitsi vakauttaa työkalua porauksen aikana myös käyttää lisäpainetta porauksen aikana. Kahden käden työskentely auttaa myös varmistamaan, että jos pora jää kiinni työhön, pora ei väännä itseään irti otteestasi.

Useimmat puolen tuuman porat on suunniteltu pyörimään pienemmillä kierroksilla minuutissa, mutta niissä on enemmän tehoa. Tämä tekee niistä välttämättömiä, kun porataan halkaisijaltaan suuria reikiä puutavaran läpi (sähköjohtoja varten), kun sekoitetaan kipsiä tai saumausmassaa tai tehdään muita raskaita tehtäviä.

Akkuporakone. Nämä työkalut ovat käteviä: Johto ei vedä sinua tikkaita pitkin ylös tai kiertele jalkojesi ympärillä ja uhkaa kompastua. Niitä voi käyttää lähes missä tahansa, jopa kilometrien päässä lähimmästä pistorasiasta. Joissakin tehtävissä ne ovat lähes välttämättömiä.

Hyviin uutisiin liittyy kuitenkin myös huonoja uutisia. Akkuporakoneet ovat painavampia kuin johdolliset porakoneet, koska virtalähteenä on ladattava akku, joka lisää painoa. Useimmat mallit ovat hyvin tasapainossa, mutta jos olet tottunut käyttämään perinteistä poraa, lisäpaino tuntuu ainakin aluksi oudolta kädessäsi.

Akkuporakoneissa on myös vähemmän tehoa käytettävissä, joten joissakin poraustöissä ja ajotöissä useimpien mallien sisäänrakennettu kytkin varoittaa ajoittain akkuporakoneen rajallisesta tehosta (terän pyöriminen pysähtyy ja kytkimen naksahdus kuuluu). Uudemmissa malleissa vääntömomentti on parantunut, mutta raaka teho ei vain ole akkuporakoneen vahvuus.

Muista, että akkuporakone toimii vain niin kauan kuin sen akku on ladattu. Lataus kestää yllättävän pitkään (useita päiviä, kun sitä käytetään vain satunnaisesti), ja ammattilaiset pitävät vara-akkua aina käsillä. Useimmat mallit latautuvat noin tunnissa.

Akkuporakoneet ovat yleensä käännettävissä; joissakin on sama muuttuva nopeudensäätö kuin johdollisissa malleissa, joka toimii painamalla liipaisinta kevyesti matalilla nopeuksilla ja kovemmin korkeammilla nopeuksilla. Joissakin malleissa on vain yksi tai kaksi nopeutta (noin viisisataa kierrosta minuutissa ja kaksisataa kierrosta minuutissa ovat tyypillisiä) ja nopeudensäätökytkin.

Muut vaihtoehdot. Reikien tekemiseen betoniin on saatavana porakoneen muunnelma, jota kutsutaan rotaatiovasaraksi. Se tuottaa voimansa vasaraliikkeellä porattaessa käyttäen erityisesti suunniteltuja iskuporanteriä. Joissakin malleissa iskuvasara tekee kymmeniä tuhansia iskuja minuutissa. Toinen erikoisvalmisteinen porakone on iskuväännin, jota käytetään muttereiden ja pulttien kiristämiseen (tai löysäämiseen). Iskevä jakoavain on vakiovaruste autokorjaamoissa.