Säädä lämpötiloja ja säästä energiaa vyöhykejakoisilla lämmitysjärjestelmillä.

Säädä lämpötiloja ja säästä energiaa vyöhykejakoisilla lämmitysjärjestelmillä.

Asuntojen omistajien, jotka etsivät parempaa tapaa hallita lämpötiloja koko kodissa, tulisi tutkia vyöhykkeistetyn lämmitysjärjestelmän etuja.

Mikä on vyöhykkeistetty lämmitysjärjestelmä?

Tavallinen, vyöhykkeistämätön lämmitysjärjestelmä ohjaa koko talon lämpötilaa kokonaisuutena. Vyöhykejakoinen lämmitysjärjestelmä sen sijaan antaa kodinomistajille mahdollisuuden säätää jokaisen huoneen tai vyöhykkeen lämpötilaa erikseen, jolloin mukavuus maksimoidaan ja energiakustannukset minimoidaan. Vyöhykkeistettyä järjestelmää voidaan säätää monien tekijöiden, kuten huoneen käytön, henkilökohtaisten mieltymysten ja ympäristöolosuhteiden mukaan. Vyöhykejakojärjestelmät auttavat kodinomistajia käyttämään lämmitysjärjestelmiään tehokkaammin jakamalla lämpöä sinne ja silloin, kun sitä tarvitaan.

Saattaa olla aika soittaa ammattilaiselleSaa ilmaisia, sitoumuksettomia korjausarvioita lisensoiduilta LVI-teknikoilta lähelläsi. Etsi paikallisia ammattilaisia +

Vyöhykepohjaisen lämmityksen edut

"Oikein vyöhykkeistetyn kodin etuihin kuuluvat säästöt lämmityskustannuksissa sekä parempi hallinta ja mukavuus koko kodissa", huomauttaa Daniel O’Brian, teknisen alan asiantuntija verkkokauppa SupplyHouse.comista. "Yksilöllisesti vyöhykkeistetyissä tiloissa ei tarvitse lämmittää tyhjiä tai harvoin käytettyjä tiloja, ja kodin kylmempiä alueita voidaan säätää suoraan mukavuuden parantamiseksi. Lisäksi ohjelmoitavat termostaatit voivat lisätä säästöjä vähentämällä lämmityksen käyttöä, kun asukkaat ovat poissa kotoa tai nukkuvat."

O’Brian selittää, että tyypillisessä vyöhykkeellisessä lämmitysjärjestelmässä talon pääkerrosta käsitellään yhtenä lämmitysvyöhykkeenä ja yläkerran makuuhuoneen aluetta erillisenä lämmitysvyöhykkeenä. Näin lämpö voidaan ohjata päivisin pääkerrokseen ja öisin yläkerran makuuhuoneisiin, jolloin kodin tyhjillään olevat tilat jäähtyvät, kun ne ovat tyhjillään. Vyöhykejakojärjestelmän avulla kodinomistajat voivat myös minimoida lämmityksen harvoin käytetyissä tiloissa, kuten vierashuoneissa tai varastotiloissa.

Lämmitysjärjestelmän vyöhykkeistäminen voi Yhdysvaltain energiaministeriön mukaan säästää jopa 30 prosenttia tyypillisestä lämmitys- ja jäähdytyslaskusta. Koska lämmityksen ja jäähdytyksen osuus keskimääräisen kotitalouden käyttökustannuksista on yli 40 prosenttia, vyöhykkeistetyn järjestelmän tuomat säästöt voivat todella kasvaa.

Miten vyöhykkeistetty lämmitys toimii?

Vyöhykkeistetyn lämmitysjärjestelmän peruskomponentti on vyöhykeventtiili, joka ohjaa veden virtausta vesikiertoisessa lämmitysjärjestelmässä. Venttiilin sisällä oleva toimilaite avaa ja sulkee venttiilin kyseisen vyöhykkeen termostaatin asetuksen perusteella. Vyöhykeventtiileitä on saatavana kaksi- tai kolmitieventtiilirakenteisina ja erilaisina liitäntätyyppeinä. Ne voivat olla normaalisti suljettuja tai normaalisti avoimia, ja niiden virtausnopeus voi vaihdella venttiilin koon mukaan, jolloin asunnonomistajat voivat mukauttaa järjestelmän eri pohjaratkaisuihin ja erikokoisiin vyöhykkeisiin. Vyöhykeventtiileitä voidaan käyttää monenlaisissa vesikiertoisissa lämmitysjärjestelmissä, kuten pohjalevyissä, pattereissa, lämpöpumpuissa ja säteilysovelluksissa. Johtavia tuotemerkkejä ovat Honeywell, Taco, White-Rodgers ja Erie.

Asunnonomistajat, joilla on kuumailmalämmitysjärjestelmä, voivat myös luoda useita vyöhykkeitä käyttämällä kahta tai useampaa termostaattia, jotka on kytketty pääohjauspaneeliin; ohjauspaneeli avaa ja sulkee kanavistoon asennetut luukut.

Saatavilla on myös monenlaisia termostaatteja, myös ohjelmoitavia versioita, joiden avulla voidaan ohjata vyöhykkeistettyä lämmitysjärjestelmää. "Mitä tahansa termostaattia voidaan käyttää kodin vyöhykkeistämiseen, mutta kaikki termostaatit eivät ole tarkoitettu samaan sovellukseen", O’Brian toteaa. "Jännitteet, lämmitys-/jäähdytysjärjestelmän asettelu ja eri termostaattien ominaisuudet voivat olla suunnattu enemmän yhtä tai toista sovellusta varten."

Vyöhykepohjaisen lämmityksen asentaminen

Vyöhykejakoisen lämmitysjärjestelmän lisääminen olemassa olevaan kotiin on melko monimutkainen hanke, ja se edellyttää yleensä ammattitaitoisen asentajan käyttämistä. "Kodin jälkikäteinen vyöhykkeistäminen ei ole mitään sellaista, mitä tavallinen tee-se-itse-rakentaja pystyisi tekemään", O’Brian huomauttaa. "Heidän olisi johdotettava ohjaimet ja termostaatit, kytkettävä ne pumppuun (pumppuihin) ja kattilaan tai uuniin ja leikattava joko vesijohdot tai kanavisto vyöhykeventtiilejä tai -venttiileitä varten. Tämä kaikki edellyttäisi todennäköisesti seinien leikkaamista auki, sähköjen johtamista ja mahdollisesti kuparin hikoilua."

Vaikka vyöhykkeellisen lämmitysjärjestelmän asentaminen ei ole tyypillinen tee-se-itse-projekti, energiansäästö- ja lämpötilan säätöominaisuudet voivat tehdä siitä erittäin kannattavan kodin parannuksen. Verkkokauppa SupplyHouse.com tarjoaa laajan valikoiman termostaatteja, vyöhykeventtiileitä ja säätölaitteita alan johtavilta valmistajilta, ja siellä on monenlaista tietoa ja opetusvideoita, kuten tämä, jossa selitetään, miten vyöhykeventtiilit toimivat.

Tämän viestin on toimittanut SupplyHouse.com. Sen faktat ja mielipiteet ovat BobVila.comin omia.

Saattaa olla aika soittaa ammattilaiselleHae ilmaisia, sitoumuksettomia korjausarvioita lisensoiduilta LVI-teknikoilta lähelläsi. Etsi paikallisia ammattilaisia +