Ruokahävikki

Suomessa ruokahävikki on vuosittain 120–160 miljoonaa kiloa eli 20–30. Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten kotitalouksissa. Kotitalouksien ostamasta ruoasta arviolta kuusi prosenttia päätyy. Se on ekologisesti ja taloudellisesti.

Ruokaketju ja hävikin määrä eri ruokaketjun osissa. Kuluttajaliitto on listannut 21 mielenkiintoista faktaa ruokahävikistä.

Ruokahävikki on pelkästään suomessa satojen miljoonien eurojen

Ruokahävikki

Lue faktat ja katso graafi kotitalouksien hävikistä. Herätys: Ruotsin pelimonopoli murenee, EU vaatii Khashoggi-tutkintaa, vihreiden vaalitaisto kaipaa johtajaa, ravintola poisti ruokahävikin. Tuoreen MTT:n arvion mukaan kotimaisen elintarvikeketjun ruokahävikki on vuodessa vajaat 400 miljoonaa kiloa. Ruokahävikillä tarkoitetaan kaikkea pois heitettyä ruokaa tai raaka-aineita, joka olisi voitu syödä ennen niiden.

Ruokahävikkiä ei voida kokonaan välttää, mutta sen vähentäminen on taloudelli- sesti kannattavaa, hyväksi ympäristölle ja se voisi olla keino ruokapulan. Koko ruokaketjusta kotitaloudet ovat suurin ruoan haaskaaja, joten jokainen meistä voi tottumuksia muuttamalla vähentää syntyvää ruokahävikkiä merkittävästi. Sillä tarkoitetaan ruokaa, joka on syömäkelpoista, mutta päätyy roskiin tai.

Raportti: maailman ruokahävikki kasvaa kolmanneksella vuoteen

Kokosimme liudan kotimaisia yrityksiä vähentää turhaa ruuan. Kauppojen osuus elintarvikeketjussa syntyvästä ruokahävikistä on alle 20 %. Kauppojen ruokahävikki on noin 12–14 kiloa suomalaista kohti. Suomessa suurin ruokahävikin lähde on kotitaloudet. Ei kaupat, eikä ravintolat vaan tavalliset kuluttajat. Syömäkelpoista ruokaa päätyy roskiin. Keskiverto suomalainen heittää ruokaa pois 20–30 kiloa vuodessa. Suomessa heitetään henkilöä kohden 24 kiloa eli 125.

Suomen kotitaloudet heittävät vuosittain ruokaa roskiin 20–30 kg henkeä kohden. Käyttämättä jää erityisesti vihanneksia, kotiruokaa ja. Haastavan tavoitteen toteutuminen vaatii toimivat työkalut ruokahävikin. Laaditaan tiekartta Suomen ruokahävikin vähentämiseksi. Kansallisessa tiekartassa linjataan keinot päästä tavoitteeseen sekä.

Ruoka on liian hyvä ja tärkeä asia hukattavaksi. Jokainen voi löytää oman tapansa vaikuttaa positiivisesti ruokahävikkiin, kannustaa. Lainsäädäntö, ruokahävikki, ruokaketju, alkutuotanto. Neuvosto seuraa toimia ruoan haaskaamisen vähentämiseksi kaikkialla EU:ssa.

Ruokahävikki aiheuttaa huolta

Ruokahävikki

EU on huolissaan siitä, että suuri osa. S-ryhmän markettien alkuvuoden ruokahävikki oli 1,49 prosenttia myynnistä. Viimeisen kolmen vuoden aikana ruokahävikin määrä on laskenut. Suomessa hukataan vuodessa noin 400 – 500 miljoonaa kiloa ruokaa.

Kierrätyskeskuksen Ympäristökoulu Polun Nelli Nykänen, joka opiskelee luonto- ja ympäristöneuvojaksi, minimoi vuoden ajan. Tule mukaan Hukantorjuntapartioon! Harmittaako sinuakin ruuan tuhlaaminen? Lue kaikki jutut aiheesta Ruokahävikki. Ruokahävikkiä saataisiin pienemmäksi lakien hienosäädöllä. Ilmastonmuutos on yksi niistä. Ruokahävikki kuormittaa ympäristöä ja on turhaan tehtyä työtä.

Vuodessa 400 miljoonaa kiloa eli noin 450 miljoonan euron arvosta syömäkelpoista ruokaa päätyy. Näillä hävikkivinkeillä säilytät ruoat oikein ja kokkaat tähteistä maistuvaa ruokaa. Katso vinkit ja reseptit ruokahävikin vähentämiseen.