Riippahernepuun leikkaus ajankohta

Toisin sanoen muotoa ohjailevat leikkaukset tehdään puun ollessa nuori. Suotuisin leikkausaika on maalis–huhtikuussa tai. Paras leikkausaika useimmille puille on maaliskuussa, kun kovimmat pakkaset ovat jo ohi, mutta puun nestevirtaus ei vielä ole voimistunut tai silmut turvonneet. Hyvän leikkauksen avulla voi siis parantaa sadon laatua ja kokoa.

Esimerkiksi hyvän omenapuun läpi näkyy valo, kun taas liian tiheä puu on. Voiko sitä ohjata leikkauksella vai meneekö puun muoto pilalle?

Kasvien leikkaaminen osa 4: pihapuut

Riippahernepuun leikkaus ajankohta

Riippapuita ostaessa onkin hyvä mittailla rungon korkeutta ja puun. Milloin pihan puut ja pensaat pitäisi leikata? Omenapuun leikkaus maalis-huhtikuussa. Periaatteessahan mitään kasvia ei ole pakko leikata, mutta.

Vanhalla puulla pyritään säilyttämään puun luonnollinen kasvutapa, mutta oksia. Kuvateksti: Riippaoksaisen puun punaisella merkityt oksat sekä tyvestä ja. Leikkaus estää oksatihentymien ja kilpalatvojen syntymisen.

Fiskars riippahernepuun leikkaus

Riippahernepuun leikkaus ajankohta

Leikkaukset painottuvat taimivaiheeseen. Koska nuoren puun oksat ovat ohuet, haavapinnoista. Hedelmäpuita, kuten omena- ja päärynäpuita, on hyvä leikata. Toinen erinomainen ajankohta leikkaamiseen on heinä-, elo- ja syyskuu. On tärkeää, että käytät oikeita työkaluja leikatessasi – sekä puun että itsesi takia. Puun kasvaessa ja haarojen tullessa painavimmiksi tapahtuu repeytyminen. Hyvin ja oikein tehdyn leikkauksen jälkeen on puu vielä lajille tyypillisen näköinen eikä muistuta.

Oikea leikkausajankohta on tärkeä puiden terveydelle. Osa nuoren omenapuun versoista leikataan. Pois joutavat liian ylöspäin kasvavat versot, lisäksi liian lähekkäin kasvavista poistetaan heikompi. Kirsikkapuu kannattaa leikata joko kevättalvella, keskikesällä tai vasta elokuussa. Puutarha-asiantuntija Saija Rimpelä kertoo, kuinka toteutat kirsikkapuun leikkaamisen oikein.

Toiset lajikkeet on parasta leikata vasta loppukesästä kasvukauden jälkeen. Puiden oksien ja pensaiden leikkuuaika jakautuu lajityypin mukaan eri ajankohtiin. Tuoreen puun leikkaamiseen soveltuvat hyvin esimerkiksi. Maaliskuu oli poikkeuksellisen kylmää, mutta leikkaukset pitäisi tehdä alkukeväällä ennen kuin ilmat liikaa lämpenevät.

Omenapuun kevätleikkaus parantaa satoa

Riippahernepuun leikkaus ajankohta

Puiden leikkaaminen vaikuttaa puun ulkonäköön ja hyvinvointiin. Oikeanlainen leikkaus ehkäisee puiden repeymävaurioita. Syksy on parasta aikaa leikata pihan puita ja pensaita. Hedelmäpuiden leikkaukselle on kaksi ajankohtaa: lopputalvi ja alkukevät tai heinä–syyskuu. Toukokuussa puut tulee jättää rauhaan. Nuoria omenapuita leikataan vain puun muodon korjaamiseksi. Kasvin kannalta sopivin leikkausaika ei löydykään kalenteriin katsomalla. Omenapuita pitää ajoittain leikata jotta ne kasvavat halutulla tavalla.

Joel kertoo miten leikata omenapuu. Puita pitää leikata – puiden leikkaajan tulee kuitenkin aina tietää, mitä on. Istutettu puu tuetaan niin hyvin, että puun tyvi ja juuristo pysyvät vakaasti. Useimmille puille varhaiskevät helmi-, maalis- ja huhtikuu on hyvä leikkaus ajankohta.

Vanha omenapuu on pihan ylpeys, josta kannattaa pitää huolta. Puutarhaunelmissa näytetään, kuinka puu leikataan oikein. Fiskarsin Power GearX raivaussaksilla riippahernepuun leikkaus. Luumu- ja kirsikkapuiden paras leikkausajankohta on hieman aiemmin talvella. Siirry kohtaan Ajankohta – Kasvien lepokausi on myös sopiva leikkausajankohta. Mutta täytyy muistaa, että vanhan omenapuun leikkaaminen.

Paras ajankohta leikkaamiselle on aikaisin kevättalvella ennen. Hoitoleikkaus kevättalvella parantaa satoa ja pidentää puun ikää.