Rex-begonioiden istuttaminen ja kasvattaminen

Rex-begoniat, joita arvostetaan pikemminkin niiden kauniiden lehtien ja monimuotoisten muotojen kuin pienten kukkien vuoksi, ovat hämmästyttävän värikäs begoniaryhmä, joka sopii täydellisesti kotikasvatukseen. Ne ovat peräisin Begonia rex, laajasta ryhmästä käytetään nykyään nimitystä Rex Cultorum tai yksinkertaisesti "rex-begoniat" niiden monimuotoisen perimän vuoksi.

Rex, joka tarkoittaa latinaksi "kuningasta", on täydellinen nimi ryhmälle, sillä niiden suosio on taannut sen, että ne ovat hallinneet kauppaa niiden käyttöönotosta lähtien. Koska ryhmä koostuu monien sukupolvien risteytyksistä, rex-begoniat sisältävät monenlaisia lehtien muotoja, kokoja ja värejä monista muista lajeista.

Denny Schrock

Vaikka rex-begonioiden maine on hieman haastava kasvattaa, tässä perusoppaassa kerrotaan, mitä sinun on tiedettävä yleisestä hoidosta, ja annetaan vinkkejä rex-begonioiden menestyksekkääseen kasvattamiseen.

Kaikki rex-begonioiden osat ovat myrkyllisiä koirille, kissoille ja hevosille.

1 nieltynä. Maan alla oleva kasvin osa on myrkyllisin.

Rex-begonia Yleiskatsaus

Suvun nimi Begonia rex Yleinen nimi Rex Begonia Kasvityyppi Huonekasvi, monivuotinen Valo Osa-aurinko, Varjo Korkeus 6-20 tuumaa Leveys 10-18 tuumaa Kukkien väri Vaaleanpunainen, valkoinen Lehtien väri Sininen/vihreä, harmaa/hopea, violetti/viininpunainen Vyöhykkeet 10, 11, 7, 8, 9 Lisäystapa Jakaminen, lehtipistokkaat Minne istuttaa Rex-begonioita?

Kuten useimmat begoniat, rex-begoniat ovat trooppisia kasveja, jotka tarvitsevat lämpimät ja kosteat olosuhteet menestyäkseen. Ulkona rex-begonioita voi istuttaa astioihin valoisille tai varjoisille paikoille alueilla, joilla on runsaasti kosteutta. Ne viihtyvät hyvin ulkona USDA-vyöhykkeillä 7-12 60°F-80°F:n lämpötila-alueella, mutta ne on tuotava sisälle, kun lämpötila laskee.

Sisätiloissa nämä begoniat viihtyvät hyvin itään tai etelään suuntautuvissa ikkunoissa suoran auringon ulkopuolella. Korkeamman ilmankosteuden alueet talossa, kuten kylpyhuoneet ja keittiöt, auttavat niitä saamaan riittävästi kosteutta, jotta lehtien reunat eivät palaisi. Pidä begoniat kaukana tuulettimista, lämmittimistä ja ilmastointilaitteista.

Miten ja milloin Rex-begonioita istutetaan?

Rex-begonioita voi istuttaa tai siirtää sisätiloihin mihin aikaan vuodesta tahansa, mutta parhaiten ne viihtyvät aktiivisen kasvun aikana lämpiminä kevät- ja kesäkuukausina.

Begonioita voi siirtää ulos kesäkuukausina, kun lämpötila on selvästi yli 60°F ja ilmankosteus korkea. Rex-begoniat eivät kestä kylmää tai pakkasta, ja ne kuolevat nopeasti jopa lievän pakkasen jälkeen.

Istuta juurakot hyvin vettä läpäisevään ruukkumultaan ja lisää kompostia tai perliittiä salaojituksen parantamiseksi.

Rex-begonian hoitovinkkejä Valo

Parhaan värin ja terveyden saavuttamiseksi anna rex-begonioille runsaasti kirkasta, epäsuoraa valoa. Suora valo polttaa useimmat rex begonian lehdet, kun taas liian vähäinen valo voi johtaa liian pitkiin, heikkoihin lehtiin ja varsiin. Ihanteellinen on itään päin suuntautuva paikka talossa, jossa on aamuaurinko, tai hieman suoran valon ulottumattomissa oleva paikka etelään päin on ihanteellinen. Ulkona suositaan aamuaurinkoa tai hajavaloa puun alla.

Maaperä ja vesi

Rex-begoniat ovat herkkiä liialliselle kastelulle, ja ne voivat nopeasti mädäntyä, jos niitä ei istuteta maaperään, jossa on erinomainen salaojitus. Käytä nopeasti valuvaa multaa tai lisää perliittiä, hiekkaa tai pientä kuorenlastua salaojituksen helpottamiseksi. Vaikka salaojitus on tärkeää, rex-begoniat suosivat tasaista kosteutta ja lievää kuivumista kastelujen välillä kasvukauden aikana.

Kastele begoniaa huolellisesti ja anna ylimääräisen veden valua pois juurista. Kastele kasveja, kun maan pintakerros alkaa kuivua tai lehdet alkavat liehua (hieman kuihtua).

Jotkin rex begonia -lajikkeet ovat hieman horroksessa kauden loppupuolella, kun lämpötila alkaa laskea. Jos kasvit osoittavat horroksen merkkejä hidastamalla kasvua ja pudottamalla lehtiä, vähennä kastelua, kunnes kasvu jatkuu.

Lämpötila ja kosteus

Rex-begoniat suosivat samankaltaisia lämpötiloja kuin ihmisetkin, joten ne sopivat erinomaisesti huonekasveiksi. Ihanteellisia ovat päivälämpötilat, jotka ovat 70 tai 80 asteen tuntumassa, ja lämpötilat, jotka laskevat yöllä noin 10°F. Kosteus on avainasemassa, jotta begonian lehdet pysyvät täyteläisinä ja ilman rumia ruskeita reunoja ja epämuodostumia. Pidä ilmankosteus yli 50 %:n koko kasvukauden ajan.

Lannoitus

Kasvukauden aikana rex-begoniat hyötyvät tasapainoisesta nestemäisestä lannoitteesta, jota annetaan joka toinen viikko tuotepakkauksen ohjeiden mukaisesti. Lopeta kuitenkin kasvukauden loppupuolella, kun kasvien kasvu hidastuu, lannoittaminen, jotta vältät kasvien ylilannoittamisen. Lepääviä begonioita ei tarvitse lannoittaa, ja ne saattavat jopa osoittaa merkkejä palamisesta lehtien reunoilla tai juurten mätänemisestä, jos niitä lannoitetaan liikaa.

Karsiminen

Vaikka rex-begoniat eivät vaadi karsimista, kasvien kasvun uudelleen suuntaamiseksi tai kuolleiden lehtien poistamiseksi voi olla hyödyllistä tehdä joitakin korjaavia leikkauksia. Jos kasvit alkavat kasvaa ulos ruukusta, niitä voidaan karsia ja leikatut osat voidaan istuttaa uudelleen, jolloin niistä muodostuu alkuperäisen kasvin klooneja.

Rex-begonioiden ruukuttaminen ja uudelleenistutus

Kun istutat rex-begonioita ruukkuun, käytä keraamista tai terrakottaruukkua, jossa on salaojitusreiät. Täytä se nopeasti valuvalla mullalla tai lisää perliittiä kaupalliseen ruukkumultaan. Astian tulisi olla vain 2-3 tuumaa leveämpi kuin kasvin juuripallo. Begonia voi pysyä astiassa niin kauan kuin juurakko ei kosketa astian reunoja. Kun se kasvaa niin suureksi, että se voi koskettaa reunoja, on aika istuttaa kasvi uuteen, muutaman sentin suurempaan astiaan, jossa on tuoretta istutusalustaa.

Tuholaiset ja ongelmat

Kaikenlaiset begoniat ovat alttiita erilaisille tuholaisille, kuten jauhiaisille ja kirvoille, sekä sienitulehduksille ja juurimädälle.

Sisätiloissa jauhosienet ovat yksi yleisimmistä huonekasvien tuholaisista, jotka vaikuttavat rex-begonioihin. Eristä saastuneet kasvit ja poista hyönteiset käsin sormenpäällä tai pumpulipuikolla. Suihkuta seuraavaksi kasvi neem-öljyllä tai hyönteismyrkyllisellä saippualla. Useita käyttökertoja voi olla tarpeen jauhosirkkojen ja muiden tuholaisten hävittämiseksi.

Juurimätä on yleinen ongelma monille begonialajeille ja -hybrideille. Juurimädän välttämiseksi istuta begoniat saviseen maaperään, jossa on erinomainen salaojitus. Multaan voidaan lisätä perliittiä, hiekkaa ja jauhettua orkideakuorta salaojituksen, huokoisuuden ja ilmankierron parantamiseksi. Istuttaminen terrakottasaviruukkuihin voi myös auttaa välttämään ylikastelua.

Rex-begonioiden lisääminen

Rex-begonioita on suhteellisen helppo lisätä lehtipistokkailla ja jakamalla. Kerätyt siemenet eivät kuitenkaan todennäköisesti muistuta emokasvia, joten siemeniä tulisi kylvää vain kokeilujen tai uusien hybridien luomisen yhteydessä.

Lehtipistokkaat: Lisätäksesi rex-begonioita lehtipistokkaista, poista lehti emokasvista ja leikkaa steriilillä partaterällä lehden alapuoliset suonet noin neljänneksen matkan päähän varresta. Uudet kasvit kasvavat näistä viilloista, joten varo rikkomasta tai muuten vahingoittamasta ympäröivää lehteä.

Aseta leikattu lehti yläpuoli ylöspäin steriilin siemenkylvöseoksen, perliitin tai sphagnum-sammalen pinnalle pienessä ruukussa. Aseta lehden päälle muutama pieni kivi lähelle leikattuja suonia, jotta lehden ja istutusalustan välinen kosketus säilyy.

Peitä ruukun yläosa muovikelmulla kosteuden ylläpitämiseksi. Pidä ruukku lämpimässä, valoisassa paikassa. Lämpötila on pidettävä yli 70°F asteessa. Lisälämpöä voi saada puutarhalämpömatolla. Vaikka kirkas valo auttaa taimien muodostumista, suoraa auringonpaistetta on vältettävä. Keinotekoiset kasvuvalot voivat tarjota runsaasti valoa polttamatta lehtiä tai uusia kasveja.

Uudet kasvit alkavat muodostua noin kolmen tai neljän viikon kuluttua. Ole kärsivällinen, sillä tämä prosessi voi kestää melko kauan. Uudet kasvit muodostavat lehtiä, juurakoita ja juuria. Tässä vaiheessa taimet voidaan jakaa ja istuttaa yksittäisiin astioihin.

Jakaminen: Tee yhdestä rex begoniasta kaksi jakamalla juurakot. Poista kasvi astiastaan ja vedä juurakot ja juuret käsin erilleen. Istuta molemmat osat välittömästi uudelleen ruukkuihin, jotka on täytetty ruukkumullalla. Nämä kasvit voidaan jakaa mihin aikaan vuodesta tahansa, mutta talvella ne reagoivat hitaammin.

Rex-begoniatyypit

Vaikka rex-begonioita on satoja lajikkeita, tässä on muutama, jotka osoittavat muotojen ja värien monimuotoisuuden.

Rex-begonia "Escargot" (Escargot) Rex-begonioiden istuttaminen ja kasvattaminen

Lynn Karlin

Begonia rex "Escargot" on suhteellisen yleinen lajike, joka on oikeutetusti suosittu sen ihanan pyörteisten vihreiden ja hopeanväristen lehtien vuoksi, jotka näyttävät melkeinpä nimensä mukaisilta simpukankuorilta. Se kasvaa 6-12 tuumaa korkeaksi ja leveäksi.

"Fireworks" Rex Begonia

Denny Schrock

Begonia rex "Fireworks" on toinen poikkeuksellisen värikäs kasvi. "Fireworks" tuottaa voimakkaasti kuvioidut lehdet, joissa on syvää luumunviolettia, vihreää ja hopeaa. Se kasvaa 10-16 tuumaa korkeaksi ja 18 tuumaa leveäksi.

"Shadow King Lava Red" Rex-begonia Rex-begonioiden istuttaminen ja kasvattaminenJustin Hancock

"Shadow King Lava Red" on kirkkaanpunainen lehti, jossa on erottuva kiilto. Se kasvaa 8-12 tuumaa korkeaksi ja leviää 15-18 tuumaa leveäksi.

Usein kysytyt kysymykset

Tulevatko rex-begoniat siemenistä todeksi?

Monimutkaisen alkuperänsä vuoksi rex-begoniat eivät yleensä kasva siemenistä. Istutetut siemenet eroavat todennäköisesti emokasveista.

  • Tarvitsevatko rex begoniat suuria ruukkuja?

    Vaikka rex-begoniat voivat kasvaa jonkin verran suuriksi, niillä on hyvin kuitumainen juuristo, eivätkä ne tarvitse syviä tai liian suuria ruukkuja.

  • Kuinka kauan rex begonia elää?

    Useimmat rex-begoniat elävät vain muutaman vuoden, joten suunnittele seuraavan sukupolven lehtipistokkaat kolmannen vuoden kevääseen mennessä.

    >>