Ranskalaiset viemärit 101: Kuinka hyvin sijoitetut kaivannot ja putket voivat pitää kiinteistösi kuivana

Ranskalaiset viemärit 101: Kuinka hyvin sijoitetut kaivannot ja putket voivat pitää kiinteistösi kuivana

Asiat, joiden otsikossa on "ranskalainen", ovat yleensä hienoja, eikö niin? Villakoirat, hajuvedet, leivonnaiset. Ranskalainen viemäri ei kuitenkaan ole muuta kuin kaltevassa maassa oleva oja, johon on asennettu rei’itetty viemäriputki sorakerroksen alle. Putki johtaa sadeveden pois sieltä, minne sitä ei haluta – esimerkiksi perustuksen vierestä – ja sijoittaa sen toivottavampaan paikkaan, kuten kunnan sadevesiviemäriin tai maanalaiseen sadetynnyriin tai -säiliöön.

Mikä on ranskalainen viemäri ja miten se toimii?

Ulkopuolelta katsottuna salaojaputki näyttää kiviseltä viemärikaivolta, ja hyvin tehtynä se on hieno elementti kovassa pihapiirissä. Soraan on upotettu viemäriputki, joka on asetettu vinoon ja johtaa veden poispäin talosta. Voit tunnistaa kiinteistölläsi olevan salaojituksen löytämällä putken paljaan pään alaspäin suuntautuvasta rinteestä.

Kaikki ranskalaisen viemärin elementit on suunniteltu siten, että vesi pääsee kulkemaan niiden läpi helposti, jolloin se ei pääse kerääntymään ojaan. Vesi kulkee soran tai kiven läpi ja rei’itetyn putken reikien läpi.

Putken ympärille kääritty maisemointikangas päästää veden läpi ja estää samalla rikkaruohoja, likaa ja muita roskia tukkimasta reikiä. Putki kuljettaa veden pihalla olevaan valuma-alueeseen tai kunnalliseen viemäriverkkoon.

Ranskalaisen viemärin asentamisen edut

Siinä missä kourut keräävät sateet, kun ne valuvat katolta, ranskalaiset viemärit hallitsevat vettä maanpinnan tasolla. Oletetaan, että sadekuuron jälkeen vesi kerääntyy tiettyyn matalaan kohtaan tontillasi. Veden virtauksen ohjaaminen uudelleen ranskalaisen viemärin avulla helpottaisi tätä ongelmaa.

Ranskalainen viemäri tarjoaa myös ratkaisun "märkiin" kellareihin eli kellareihin, joissa vesi painuu perustuksia vasten ja vuotaa vähitellen läpi. Ranskalaisen viemärin avulla perustuksen lähellä oleva vesi voidaan kuitenkin ohjata uudelleen ja laskea muualle.

Jos vesi tunkeutuu kellariin huolimatta näennäisesti riittävästä ulkoviemäröinnistä, saatat joutua asentamaan ranskalaisen viemärin sisätiloihin. Asennukseen kuuluu kaivannon leikkaaminen kellarin laattaan perustuksen ympärysmittaa pitkin, putken asentaminen kaivantoon ja pumppujen asentaminen veden siirtämiseksi sisätiloista ulos.

Milloin salaojitusjärjestelmää ei pitäisi asentaa.

Vaikka salaojitus on ratkaisu joihinkin soisiin pihoihin, se ei ole ratkaisu kaikkiin salaojitusongelmiin. Ranskalaiset viemärit, kuten kotisi katolla olevat sadekourut, on suunniteltu siirtämään vesi pois tontiltasi tai paikkaan, jossa vesi ei vahingoita kotiasi. Näin ollen on oltava riittävä kaltevuus, jotta salaojitus voi ohjata veden pois kotoa. Muuten vesi vain kerääntyy salaojakaivoon, mikä lisää kotisi kuivatusongelmia.

Kun päätät, onko salaojitus oikea ratkaisu vesiongelmiisi, on tärkeää miettiä, mihin vesi lopulta päätyy. Järjestelmän tulisi johtaa jätealueelle, kadulle, kunnalliseen viemäriin tai sopivalle alueelle maisemassa (esimerkiksi puun lähelle tai sadepuutarhaan). Sen ei pitäisi valua naapurin pihalle. Jos sopivaa paikkaa, jonne vesi voisi mennä, ei ole, harkitse muuta vaihtoehtoa.

Ranskalaisen viemärin asennus: Yleiskatsaus prosessiin

Ranskalaisen viemärin asentamisen oppiminen ei ole monimutkaista. Tämä projekti voidaan toteuttaa muutamalla yksinkertaisella puutarhatyökalulla ja perustarvikkeilla. Ennen kuin aloitat ranskalaisen viemärin asennuksen, on tärkeää selvittää, tarvitseeko kuntasi lupaa hanketta varten. Vaikka useimmat kunnat sallivat ranskalaiset viemärit, jotkut – erityisesti kosteikkojen ja muiden herkkien ympäristöjen läheisyydessä sijaitsevat kunnat – eivät salli niitä.

Kaivetaan ensin "ranskalainen kaivanto".

Riippumatta siitä, asennetaanko salaojitus pihalle vai kellariin, se toimii samalla periaatteella. Ensin kaivetaan salaojakaivo, joka on kalteva siihen suuntaan, johon veden halutaan menevän. Yleensä suositellaan 1 tuuman kaltevuutta jokaista kahdeksan jalan pituutta kohti. Oikean kulman määrittämiseksi kiinteistölläsi käytä vaakanauhaa, joka on sidottu paalujen väliin, ja mittaa sitten etäisyys tästä vertailupisteestä kaivannon pohjaan.

Koska viemäriputken halkaisijan ja sen suhteellisen tehokkuuden välillä on suora yhteys, kaivannon leveyden tulisi olla vähintään 12 tuumaa. Tavoittele syvyyttä 18-24 tuuman välillä. Jos asennat ranskalaisen viemärin perustuksen ympärille estämään kellarin kosteutta, huolehdi siitä, että putki on laatan tai valmiin lattian tason alapuolella.

Lisää sora.

Kun olet kaivanut kaivannon, täytä se muutamalla tuumalla sepeliä tai soraa, jonka halkaisija on vähintään ½ tuumaa. Kivien on oltava karkeaa ja pestyjä ennen niiden asentamista. Peitä kivi vettä läpäisevällä salaojituskankaalla rikkaruohojen kasvun estämiseksi.

Aseta putket kaivantoon.

Voit käyttää jompaakumpaa kahdesta putkityypistä: jäykkää PVC:tä, jossa on valmiiksi poratut reiät, tai joustavaa viemäriputkea, johon on leikattu rakoja. PVC kestää kauemmin, ja jos putki tukkeutuu, se voidaan puhdistaa paineella tai putkimiehen käärmeellä. Taipuisa putki on puolestaan edullisempi ja helpompi työstää.

PVC:n valitseminen? Voit kiinnittää putkiston alkuun 45 asteen kulmaliitoksen ja liittää liitoksen putkeen, jonka voi jättää maasta ulos työntyväksi, jotta puhdistuskohtaan pääsee helposti käsiksi. Toinen tärkeä asia, joka on hyvä muistaa PVC-asennuksista: Suuntaa putken reiät alaspäin. Vaikka se saattaa olla intuitiivista, ranskalaiset viemärit toimivat siten, että vesi pääsee virtaamaan niihin alhaaltapäin.

On myös mahdollista luoda putketon ranskalainen viemäri kaivamalla kalteva kaivanto, vuoramalla se maisemointikankaalla ja täyttämällä kaivanto soralla tai kivellä, jotta se näyttäisi kuivalta jokiuomalta.

Kääri putket ja täytä kaivanto.

Kiedo maisemakangas putken ympärille, jotta lika ja juuret eivät tukkisi järjestelmää. Lopuksi täytä kaivanto soralla tasolleen. Vaihtoehtoisesti täytä soralla muutaman sentin syvyyteen asti ja lisää sitten multaa jäljellä olevan matkan ajaksi. Vaikka putken peittäminen vaikeuttaa tulevia huoltotöitä, viemärin peittäminen on esteettisesti miellyttävämpää.

Ranskalaisen viemärin liittäminen kunnalliseen sadevesiviemäriin

Jos olet onnekas, että tontillasi on kunnallinen sadevesiviemäri, voit yhdistää ranskalaisen viemärin siihen ja lähettää sadevesiviemärin suoraan kaupungin viemäriverkkoon.

Kaiva ensin kunnan viemärin valuma-altaan pohjan ympäriltä, onko siinä holkki, johon voit liittää ranskalaisen viemäriputken. Jos näin ei ole, joudut tekemään monimutkaisemman prosessin, jossa poraat altaan kylkeen ja asennat putken. Tämä työ vaatii erikoiskoneita, joita useimmilla kodinomistajilla ei ole, joten sinun on todennäköisesti palkattava ammattilainen työhön.

Kun kunnallisen sadevesiviemärin liitoskohta on olemassa, voit liittää ranskalaisen viemäröintijärjestelmän sadevesiviemärin tuloaukkoon käyttämällä tarvittavia sovittimia, jotta voit ottaa huomioon ranskalaisen viemärin putken ja tuloputken kokoerot.

Ammattilaisten vinkit ranskalaisen salaojituksen asentamiseen

  • Sen sijaan, että käärisit putken maisemointikankaalla, voit ostaa joustavan rei’itetyn putken, joka on päällystetty vettä läpäisevällä kankaalla.
  • Jos aiot kaivaa pitkän kaivannon, harkitse kaivannonkaivajan vuokraamista, jotta se olisi nopeampi.
  • Sijoita viemärin päätepisteeseen keräystynnyri, jonka avulla voit kerätä sadevettä puutarhakäyttöön.
  • Kun olet kaivanut kaivannon, odota, että sinulla on suuri määrä irtolikaa, joka tarvitsee kodin. Ennen kuin aloitat projektin, päätä, mitä teet ylimääräiselle lialle.

Viemäröintiongelmat?Palkkaa ammattilainen tekemään likainen työ puolestasi. Hanki ilmainen, sitoumukseton hankearvio salaojitusasiantuntijoilta jo tänään. Etsi salaojitusammattilaisia +