Rakennusmateriaalien ostaminen

Jos suunnittelijasi on määritellyt kaikki työhön tarvittavat kalusteet, laitteet ja rakennusmateriaalit, sinun ei välttämättä tarvitse tehdä mitään ostoksia. Jos sinulla on pääurakoitsija, hän voi hoitaa tavaroiden tilaamisen ja toimittamisen. Useimmissa töissä kodinomistaja joutuu kuitenkin joko omasta tahdostaan tai olosuhteiden pakosta käymään ostoksilla. Ehkä tavoitteena on säästää rahaa, ehkä halutaan varmistaa, että jokin tuote on oman maun mukainen. Toisaalta, jos toimit omana pääurakoitsijanasi, sinun on järjestettävä monenlaisten materiaalien ostaminen ja maksaminen.

Olitpa sitten ostamassa yhtä valaisinta tai rekkalastillista puutavaraa, kannattaa pitää mielessä nämä seikat:

Alennukset
Kun aloitat ostokset, kysy jokaiselta tavarantoimittajalta – puutavaraliikkeeltä, sähkötarvikeliikkeeltä ja LVI-tarvikeliikkeeltä – antavatko ne rakentajan alennusta. Remonttimiehenä olet itse asiassa rakentaja, joten sinun kannattaa toimia niin ja saada edut. Tavarantoimittajasi eivät luultavasti valita (loppujen lopuksi et pyydä mitään enempää kuin monet heidän muutkin asiakkaansa saavat), mutta jos hankkeesi on suhteellisen pieni remontti, älä ylläty, jos vastaus on kielteinen.

Joillakin tavarantoimittajilla on kuukausittaiset vähimmäismäärät, joiden perusteella voit saada rakennuttajan alennuksia (yleensä vähintään tuhat dollaria puutavaraliikkeessä). Joillakin tavarantoimittajilla on asteikko, jossa on syvempiä alennuksia urakoitsijoille, jotka tekevät paljon töitä. Jos tavarantoimittaja kertoo, että et voi saada rakennuttajien etuoikeutettuja ehtoja, kysy, miksi et voi saada niitä, ja kysy, mitkä ovat vaaditut edellytykset. Alennukset vaihtelevat suuresti, mutta 10 prosentin alennus sahatavarasta ja jyrsintätöistä on tavallista, kun taas valaisimien kohdalla säästöt ovat usein paljon suurempia. Kysy kysymys.

Toimitus
Monet tavarantoimittajat toimittavat tuotteet veloituksetta. Varmista, että he tekevät niin, ja jos eivät tee niin, mitkä ovat maksut. Jos toimitusmaksu on maksullinen, käy vähän katsomassa, perivätkö muut toimittajat sellaista.

Varo "jalkakäytävätoimituksia". Se on tuttu käsite kerrostaloasukkaille, ja se tarkoittaa, että uusi jättimäinen jääkaappisi toimitetaan vain jalkakäytävälle asti – vaikka keittiösi sijaitsisi kolmannessa kerroksessa. Tämä voi olla (tai sitten ei) hyväksyttävää sinulle, mutta jos se on, sinun on tiedettävä, milloin rekka on tulossa, ja järjestettävä työvoimaa tavaroiden tuomiseen sisälle.

Aikataulu
Kun tilaat materiaaleja, neuvottele usein GC:n tai alihankkijoiden kanssa aikataulusta. Ei ole paljon järkeä, että materiaalit kasataan työmaalle odottamaan käyttöä, sillä mitä nopeammin saat ne, sitä nopeammin joudut maksamaan niistä. Tavarapinot voivat myös houkutella varkaita – alan ammattikielellä sanottuna heillä on taipumus "kävellä pois". Toisaalta sinun on varmistettava, että tarvikkeita on saatavilla silloin, kun niitä tarvitaan, jotta työ pysyy aikataulussa. Jos materiaaleja ei ole paikalla silloin, kun niitä tarvitaan, työt pysähtyvät nopeasti.

Vaihtoehtoja tutkiessasi kysy toimittajilta saatavuudesta. Selvitä, milloin sinun on tilattava tuo erikoislaatta ja parittoman kokoinen ikkuna, jotta ne ovat saatavilla. Kaapit ja lämmityslaitteet vaativat todennäköisesti pisimmän tilausajan, ja niiden puuttuminen voi jälleen hidastaa työtä.

Maksuehdot
Voit maksaa tavarat ostohetkellä. Useimmat toimittajat ottavat vastaan paikallisen shekin tai luottokortin. Saatat kuitenkin haluta avata tilin. Tällöin toimittaja tarkistaa luottotietosi (se todennäköisesti kysyy, mikä pankki on lainannut sinulle rahaa, ja pyytää muita luottotietoja). Todettuaan, että olet luottoriskin arvoinen, useimmat tavarantoimittajat tarjoavat vähintään kolmenkymmenen päivän maksuaikaa, mikä tarkoittaa, että tavarat, jotka saapuvat kotiisi tässä kuussa, on maksettava vasta seuraavassa kuussa. Tämä voi olla hyödyllistä, kun haluat hallita rahavirtoja remontin aikana. Ota tarkkaan selvää kunkin toimittajan ehdoista, sillä jotkut toimittajat tarjoavat myös 1V2 tai 2 prosentin alennuksen nopeista maksuista.