Puutarhanhoito paikallaan: Kuinka kasvattaa runsas sato, kun liikuntakykysi on rajoittunut?

Puutarhanhoito paikallaan: Kuinka kasvattaa runsas sato, kun liikuntakykysi on rajoittunut?

Joka kesä takapihoilla ympäri maata puutarhurit istuttavat, kastelevat ja kehittelevät taimia terveiksi, täysikasvuisiksi kasveiksi, jotka tuottavat ruokaa ja kukkia. Joillekin puutarhanhoito edellyttää voimakasta kumartelua, kitkemistä ja toistuvaa kastelua, jotka kaikki voivat aiheuttaa ongelmia liikuntarajoitteisille henkilöille. Kuulimme puutarhanhoidon ja vammaisuuden asiantuntijoita saadaksemme heidän parhaat neuvonsa puutarhanhoidon ilon saamiseksi kaikkien ulottuville.

1. Helppo tie menestykseen

Kapeilla ja epätasaisilla pinnoilla varustetuilla puutarhapoluilla liikkuminen on hankalaa niille, jotka saattavat joutua puutarhanhoitoon pyörätuolista käsin tai kävelytelineen avulla. Puutarhanhoitoon keskittyvän Outdoor Happens -sivuston perustaja ja toimitusjohtaja Elle Meager vahvistaa helppokulkuisten polkujen tarvetta. "Aloita varmistamalla, että puutarhapolut ovat riittävän leveitä", hän sanoo ja ehdottaa, että polkujen leveys olisi vähintään 5-6 jalkaa. Pidä polut vapaina ja "yritä poistaa kivet, kivet, jää tai muut roskat, jotka voivat häiritä liikkumista", Meager lisää.

2. Nosta puutarha korkeammalle.

Kun maanpäällisen puutarhan tavoittaminen kumartumalla ei tule kysymykseen, harkitse puutarhan korottamista mukavalle korkeudelle. Melinda Myers, puutarhuri ja puutarha-asiantuntija, joutui 12 vuotta sitten kaksinkertaisen polven tekonivelleikkauksen kohteeksi, joten hän ymmärtää, millaisia haasteita perinteinen puutarhanhoito voi aiheuttaa liikuntarajoitteiselle. Yaheetechin kaksitasoisessa mallissa on 30 tuumaa korkea istutuspenkki, johon puutarhurit pääsevät seisomalla tai istuimelta kumartumatta.

3. Puutarhasängyn leveyden rajoittaminen

Vaikka leveät polut helpottavat pääsyä, Bryan McKenzie, maisemasuunnittelija ja Bumper Crop Timesin, puutarhanhoitoon, maisemointiin ja kodin parantamiseen keskittyvän verkkosivuston, toinen perustaja suosittelee pitämään puutarhapenkit kapeina. "Näin varmistat, että kaikkiin puutarhasi kasveihin pääsee helposti käsiksi, eivätkä ne vaadi sinulta epämukavia liikkeitä", McKenzie sanoo. Hän suosittelee myös kasvattamaan vähän huoltoa vaativia kasveja, jotka eivät vaadi usein huomiota.

4. Käytä sopivia puutarhatyökaluja.

Raskaat työkalut ja puutarhavälineet, joissa on terävät metallikahvat, ovat esteenä liikkumisystävälliselle puutarhanhoidolle. McKenzie suosittelee käyttämään "pieniä kastelukannuja ja työkaluja, joissa on pitkänomaiset kahvat, joissa on vaahtomuovilla käärityt kahvat. Ne ovat erinomainen ratkaisu niille, jotka tarvitsevat lisää ulottuvuutta ja vähemmän niveliin kohdistuvaa rasitusta." Esimerkiksi Ebristar-muovinen kastelukannu painaa vain 9 unssia, ja siinä on pitkä nokka, joten puutarhureiden ei tarvitse venytellä tai kurotella pitääkseen kasvit kosteina.

5. Ripusta istutusastia.

Meager kertoi, että osa helpoimmin saatavilla olevista kasveista kasvatetaan roikkuvissa istutusastioissa: "Ne ovat äärimmäinen helppokäyttöinen puutarhanhoitoominaisuus, koska voit ripustaa istutusastiat minne tahansa, missä on auringonvaloa." Koska roikkuvat istutusastiat ovat ylhäällä ja irti maasta, käyttäjien ei tarvitse huolehtia siitä, että ne kompastuvat niihin tai tukkivat kulkuväyliä. Ripustettavia istutusastioita on eri malleja, kuten Bloemin Terra Cotta Hanging Garden, joka voidaan ripustaa helposti aidasta tai kaiteesta.

6. Dokumentoi puutarhatyöt

Clive Harrisin, puutarhagurun ja DIY Gardenin, yhden Yhdistyneen kuningaskunnan parhaista puutarhanhoitoblogeista, luojan mukaan kognitiiviset ongelmat saattavat liittyä ikääntyneillä havaittuihin liikkumisongelmiin. "Yksinkertainen päiväkirja, jossa on rasti ruutuun, on erinomainen tapa seurata säännöllisiä puutarhatöitä, kuten kastelua, taimien pistämistä – jopa lintulautasen täyttämistä", Harris sanoo. Hän suosittelee myös, että perheenjäsenet otetaan mukaan tukemaan iäkkäitä sukulaisia auttamalla heitä asettamaan tavoitteita puutarhanhoidolle.

7. Käytä multaa kitkemään vähemmän

"Rikkaruohojen kitkeminen on työlästä useimmille kodinomistajille", Meager sanoi, "ja liikuntarajoitteisille se tuntuu vielä pelottavammalta." Rikkaruohojen kitkemistyön poistamiseksi Meager, joka on myös mestaripuutarhuri, suosittelee käyttämään pysyvän tyyppistä multaa, kuten kiviä, kumilastuja tai kauniita kiviä, pensaiden ja perennojen ympärillä rikkaruohojen pysäyttämiseksi. Hän selittää, että tämäntyyppiset mullat kestävät kauemmin kuin puu- ja kuorimullat. Lisäksi kumimulta, kuten Rubberific Shredded Mulch, ei houkuttele hyönteisiä.

8. Harkitse kastelujärjestelmää

Letkun ja sadettimen raahaaminen on liikuntarajoitteisille puutarhureille hankalaa. Puutarhaletkut voivat painaa yli 20 kiloa, ja sadettimen saaminen juuri oikeaan kohtaan on kokeilua ja erehdystä. Parempi ratkaisu on asentaa tippukastelujärjestelmä, kuten HIRALIY Drip Irrigation Kit, joka sisältää kaiken tarvittavan tippukastelujärjestelmän asentamiseen, joka kastelee suuria puutarha-alueita tai useita ruukkuja ja istutusastioita. Kun järjestelmä on asennettu, puutarhurin tarvitsee vain kääntää hana päälle. Vielä enemmän mukavuutta saat kytkemällä automaattisen ajastimen, kuten RAINPOINT Sprinkler Timer -ajastimen, jolla voit automatisoida kastelun.

9. Valitse huoltovapaa nurmikko

Liikkumiskyvyltään rajoittuneille puutarhureille, jotka haluavat kaikkea – kauniita perennarajoja ja kukkapenkkejä, jotka parantavat maisemaa – Ben Hilton, puutarhaharrastaja ja The Yard and Garden -lehden päätoimittaja, ehdottaa tekonurmikon asentamista. "Nykyaikaiset synteettiset nurmikot ovat rakenteeltaan ja väriltään erittäin realistisia", Hilton sanoo. "Voit saada tasaisen nurmikon, jossa on erinomainen salaojitus ja joka sopii täydellisesti pyörätuolilla liikkumiseen." Nykypäivän laadukkaat tekonurmivaihtoehdot pysyvät vihreinä ympäri vuoden ilman vettä tai kemikaaleja.

10. Tarjoa sopivia istuimia

Niille, jotka pystyvät liikkumaan puutarhassa, mutta eivät pysty kumartumaan puutarhatöiden suorittamiseksi, mukavat istuimet ovat välttämättömiä. Tukeva liikkuva istuin, kuten Green Rolling Scoot-N-Do Garden Seat, antaa käyttäjälle mahdollisuuden istua kääntyvällä traktorityylisellä paikalla istutusten siirtämistä ja kasvien karsimista varten. Etsi kannettava tuoli, jossa on suuret pyörät, jotka rullaavat helposti puutarhapolkuja pitkin, ja jossa on tarjotin tai lokerikko puutarhatyökaluja ja -tarvikkeita varten.