Puun aluslattian valmisteleminen

Puun aluslattian valmisteleminen

Puiset aluslattiat ovat parempi alusta puulattian asennukselle ja ainoa hyväksyttävä vaihtoehto paksulle massiivipuulle. Aluslattian valmistelu on ratkaisevan tärkeää asennuksen onnistumisen kannalta; perustan on oltava vankka. On kolme tärkeintä huolenaihetta: rakenteellinen eheys, puhdas, tasainen ja tasainen pinta sekä kosteuspitoisuus. Seuraavassa kerrotaan, mitä sinun on tiedettävä puisen aluslattian valmistelemiseksi, jotta se on ongelmaton ja sillä on pitkä ja kaunis käyttöikä.

Rakenteellisen eheyden varmistaminen

Lattian laatu riippuu paljon aluslattian eheydestä. Kun lattia on nuohottu, tarkista pinta silmämääräisesti. Upota kaikki naulojen ja ruuvien päät. Jos ruuvia tai naulaa ei voi tasoittaa ja upottaa, vaihda se.

Kävele lattialla. Kuuntele narisevia ääniä ja tunnustele alueet, jotka ovat pehmeitä tai tuntuvat onttoilta. Tämä voi viitata alla olevassa betonissa olevaan heikkoon kohtaan, joka on korjattava ennen jatkamista. Ruuvaa tai naulaa kaikki irtonaiset laudat kiinni. Puiset välipohjat on ruuvattava kiinni alla oleviin lattiapalkkeihin 6 tuuman välein.

Huomautus: Tyypillinen suositeltu aluslattian paksuus on ¾". Tarkista valmistajan suositukset ja varmista, että aluslattiasi täyttää kaikki paksuutta ja leveyttä koskevat vaatimukset.

Jos lattiassa on paljon vaurioita tai se ei täytä valmistajan vaatimuksia, on todennäköisesti parasta kutsua ammattitaitoinen urakoitsija ja vaihtaa koko aluslattia.

Varmista, että se on tasainen ja tasainen.

Sana "taso" nousee usein esiin, kun keskustellaan lattiasta, mutta se ei ole täysin oikein, sillä mikään taso ei mittaa 8-10 jalan pituista jänneväliä. Teknisten eritelmien mukaan aluslattioiden tulisi olla 3/16 tuuman toleranssin sisällä 8-10 jalan jännevälillä. Tämä tarkoittaa sitä, että kun valmistelet puisen aluslattian, joka on minkä tahansa 8-10 jalan alueella, siinä ei saisi olla 3/16 tuumaa suurempia notkahduksia tai kuoppia. Löydät epätasaiset kohdat asettamalla tasaisen 8-10 jalan pituisen lankun ja merkitsemällä ongelmakohdat, kun siirrät sitä lattian poikki kaikkiin suuntiin.

Pienet kumpuongelmat voidaan (varovasti) hioa pois käsikäyttöisellä tai vuokratulla pyöröhiomakoneella. Hiominen tuottaa paljon pölyä, joten muista käyttää suojalaseja ja pölymaskia.

Täytä notkelmat, matalat kohdat ja kolot sementtimäisellä tasoitusmassalla, jota voidaan kutsua myös lattialaastiksi. Tämä on melko yksinkertaista; sekoitat sen valmistajan ohjeiden mukaisesti ja paikkaat lattian. Kun sekoitat laastarimassaa, lisää ensin vesi ja sitten kuiva seos, jotta pohjalle ei jää paksuja kokkareita. Sekoitetun lattialaastarin pitäisi olla suunnilleen pannukakkutaikinan koostumusta.

Levittääksesi lattialaastarin tasaisesti, ota lauta, jota käytät suorana viivana, ja kaada laastaria sen verran, mitä luulet tarvitsevasi raon täyttämiseen, ja vedä sitten lautaa edestakaisin alueen yli levittääksesi laastarin. Yhden henkilön on oltava laudan kummassakin päässä, jotta painetta voidaan käyttää tasaisesti. Se ei ehkä näytä täydelliseltä, mutta kunhan se on tasainen, sen pitäisi olla kunnossa. Tätä kutsutaan tasoittamiseksi. Kun aukot on täytetty, anna tasoitteen kuivua kokonaan. Tarkista sitten, että se on tasainen, ja hio tarvittaessa.

Huomautus: Jos aiot naulata tai nitoa puulattian, älä käytä suuria alueita lattialaastia. Se halkeilee.

Kosteuden hallinta

Useimmat puiset aluslattiat asennetaan betonilaattojen päälle. Betoni on huokoinen materiaali, joka imee kosteutta ilmasta ja maasta. Tästä syystä massiivipuulattioita ei pidä asentaa maanpinnan tasolle tai sen alapuolelle tai merenpinnan tasolle. Ilmassa on aina kosteutta, mutta liika kosteus imeytyy puulankkuihin kuin vesi sieneen, jolloin ne turpoavat. Tämä on normaalia, mutta liiallinen kosteus aiheuttaa sen, että laudat työntyvät liikkeelle varatun pienen alueen ulkopuolelle, ja lattia muuttuu paineelliseksi, kun laudat ahtautuvat tilaan. Lopulta lattialaudat, joissa on liikaa kosteutta, eivät voi mennä muualle kuin ylöspäin, mikä johtaa vääntymiseen ja vääntymiseen, joka voi rajoittua pienelle alueelle tai pilata koko lattian pinnan.

Varmista kosteusmittaussarjan avulla, että sekä betoni- että puualustan kosteuspitoisuus on valmistajan ilmoittaman suositellun kosteuspitoisuuden mukainen, yleensä enintään 4 %. Tämä on erittäin tärkeä vaihe, eikä sitä pidä ohittaa puualustan valmistelun yhteydessä.

Ellet sijaitse alueella, jossa on erittäin alhainen kosteus, suosittelemme kosteussululla varustettua aluskatetta tai 2-in-1-aluskatetta. Aluskatetta on saatavana rullina. Tavallisesti rullataan aluskatteen kaistaleet koko lattian peittämiseksi ja liitetään sitten kunkin rivin reunat yhteen erityisellä teipillä. Tarkista tarkemmat tiedot valmistajan ohjeista. Päät voidaan jättää pitkiksi ja leikata lattian asennuksen jälkeen.

Kun valmistelut on tehty, lattia on puhdistettava perusteellisesti ja poistettava lattiamassan roiskeet, pöly, naulat tai kaikki muu, mikä voi aiheuttaa ongelmia lattialautojen alla. Puulattioita on pidettävä investointina. Se parantaa kotisi arvoa, ja asianmukaisella hoidolla se voi antaa kauneutta ja tyylikkyyttä vuosikymmeniksi eteenpäin.