Puulattiaongelmat: Delaminaatio

Niin upeita kuin puulattiat ovatkin, ne ovat myös kalliita, minkä vuoksi monet asunnon omistajat valitsevat sen sijaan laminaattilattian. Suunnitellut lattiat muistuttavat niin paljon aitoa massiivipuuta, että niitä on käytännössä mahdotonta erottaa toisistaan. Lisäksi se on paljon edullisempi. Se ei kuitenkaan tarkoita, että voit heittää sen maahan ja yksinkertaisesti unohtaa sen. Kovalevyllä on omat ainutlaatuiset huoltovaatimuksensa ja mahdolliset vauriot, jotka alkavat delaminaation uhasta.

Mikä on delaminaatio?

Delaminaatio on lattianpäällystevika, joka on ominaista laminaatin ja puukuitulevyn kaltaisista komposiittimateriaaleista valmistetuille lattialevyille. Tunnistat delaminaation, kun näet sen, koska lattian pintakerros alkaa irrota ytimestä. Lattialankut saattavat kuplia tai kumpuilla keskeltä, tai yläosa saattaa irrota reunoistaan. Tämän ongelman saatat huomata myös muissa laminaattituotteissa, kuten kaapeissa ja lipastoissa, mutta tässä keskitymme lattian delaminaatioon.

Mikä aiheuttaa delaminaatiota?

Kosteusvaurio on ensisijainen syyllinen. Teknisen puun muodostavat kerrokset pidetään yleensä liimalla yhdessä. Voimakas paine varmistaa sen pitkäikäisyyden ja parantaa sen kykyä pitää muotonsa, mutta kun vesi tunkeutuu kerrosten sisään, paine hellittää ja kerrokset alkavat irrota toisistaan.

Kuinka välttää toistuva delaminaatio

Paras tapa ehkäistä lattioiden delaminaatiota on yrittää selvittää syy ennen korjausta, jotta varmistetaan, ettei ongelma toistu myöhemmin. Kuten arvata saattaa, tämä tarkoittaa, että sinun on valittava puhdistusaineet huolellisesti. Kodinomistajat, jotka puhdistavat kiinteän kovapuunsa veden ja etikan luonnollisella seoksella, olettavat voivansa tehdä saman laminaattilattioille, mutta tämä on virhe, joka voi aiheuttaa vahinkoa. Etikka on hapanta. Happo syö lattialautojen viiluja ja irrottaa liimaa. Vaikka lattiat näyttävät kiiltäviltä, ne hajoavat vähitellen, varsinkin jos käytät kosteaa moppia, joka jättää jälkeensä kosteutta. Myös Swiffer-koneet ja lattiahöyrystimet ovat liian märkiä koneistetuille ja laminaattilattioille.

Perinteiset kovapuulattioiden puhdistusaineet eivät automaattisesti sovellu laminaatille. Lue aina etiketti varmistaaksesi, että tuotetta todella suositellaan käytettäväksi konepuulattialle. Muussa tapauksessa käytä pehmeää luuta ja imuria. Puhdista läikkyneet tai lemmikkieläinten tapaturmat ja pyyhi puhdistusaine huolellisesti, jotta se ei imeydy lattialautoihin.

Saatat ajatella, että lattian kiillotus parantaa lattian ulkonäköä. Niitä ei kuitenkaan ole tehty insinöörikovapuuta silmällä pitäen. Sen sijaan, että tuloksena olisi rikas, kiiltävä viimeistely, levitys saattaa aiheuttaa öljyjen vaurioitumista laminaattiin. Ammoniakki on toinen aine, jota kannattaa välttää kaikin keinoin. Delaminoitumisen lisäksi se aiheuttaa rumaa värimuutosta.

Miten korjata delaminoituneet lattiat?

1. Kerää työkalut kasaan

Delaminaatio näyttää kauhealta, mutta sen korjaaminen on melko helppoa, vaikka et olisikaan taitava rautakaupan ammattilainen. Kerää ensin tarvitsemasi työkalut, jotta et jää kiinni ilman tarvitsemaasi esinettä. Projektiin tarvitaan kittipuukko, puuliimaa, paineilmapurkki ja useita puristimia. Ota mukaan vanha rätti ylimääräisen liiman pyyhkimistä varten.

2. Puhdista ylin kerros.

Liu’uta kittiveitsen kärki delaminoituneen kerroksen alle. Liu’uta sitä edestakaisin niin pitkälle kuin se menee, mutta älä pakota sitä. Suihkuta paineilmaa irronneen kerroksen alle. Voit puhaltaa itse, mutta purkki on vähemmän työläs. Sinun on vain päästävä eroon likapartikkeleista ja roskista. Ole varovainen tämän osan aikana, jotta vältät aiheuttamasta lisää vaurioita tai kuorimasta puuta lisää.

3. Valmistaudu liimaamaan.

Delaminaation korjaamiseen tarvitaan vain vähän liimaa, mutta liimaaminen on tehtävä huolellisesti. Vältä liiman ylivuodatusta, ei ainoastaan siksi, että se on tahmeaa sotkua, vaan myös siksi, että se turmelee lattian pinnan. Pidä irtoava kerros auki kittipuikolla; työnnä sitten liimapullon kärki aivan liimapullon kärkeen ja purista aluksi vaatimaton määrä. Lisää tarvittaessa lisää, mutta vasta sitten, kun olet levittänyt liimaa ympäriinsä veitselläsi. Peitä mahdollisimman suuri osa paljaasta pinnasta. Toista prosessi jokaisen irronneen ja delaminoituneen lattialevyn kohdalla.

4. Kiinnitä korjatut laudat.

Puuliima tarvitsee aikaa kuivuakseen. Sen on myös pysyttävä häiriöttä. Helpoin tapa taata, että korjauksesi tarttuu, on käyttää puristimia, joilla korjatut kerrokset pidetään yhdessä. Tarvitset yhtä monta puristinta kuin sinulla on eroja. Kuoriutuvat lattialaudat, jotka käpristyvät, saattavat vaatia jousitettuja puristimia. Litteät vaneripalat pärjäävät hyvin tankopuristimilla. Kiristä kutakin, kunnes liima alkaa tihkua halkeamista. Se on normaalia. Se tarkoittaa, että kerrokset pysyvät tukevasti paikoillaan. Pyyhi liima pois. Anna lattialaudan levätä näin 24 tuntia.

Tässä vaiheessa voit irrottaa kiinnittimet. Lattia on valmis asennettavaksi uudelleen, ja se on yhtä kestävä kuin ennenkin. Noudata perinteistä asennusmenetelmää ja huolehdi siitä, että puulle jää tilaa turvota kuumuudessa ja kosteudessa. Lattian pintaan saattaa jäädä liiman jälkiä. Älä huoli. Kokeile puhdistaa se pois turvallisella saippualla juuri ja juuri kostealla liinalla. Jos se ei auta, voit värjätä värjäytymät puunvärimerkillä. Varmista vain, että se vastaa lattian väriä mahdollisimman tarkasti.

Kunpa jokainen lattian korjaus onnistuisi näin nopeasti ja vaivattomasti. Muista, että saatat joutua muuttamaan tapaa, jolla puhdistat lattiasi, ja voit harkita aluemattojen asettamista vilkkaasti liikennöidyille alueille sekä mattojen asettamista jokaisen sisäänkäynnin eteen. Älä koskaan anna nesteiden seistä lattialla, etenkään tahmeiden roiskeiden ja eläinonnettomuuksien, sillä hajut voivat imeytyä myös lattialautoihin.

Resurssit: Resurssit: (#46#) Resurssit: (#46#)

Https://www..com/blog/cleaning-laminate-floors/

Https://www..com/learning-center/flooring/wood-flooring-issues-faqs/

Https://www..com/learning-center/flooring/13-wood-flooring-issues-and-their-causes/

Https://www..com/blog/benefits-of-laminate-flooring/