Puulattian listat

Puulattian listat

Puulattioita harkittaessa on tehtävä monia päätöksiä, ja usein yksi eniten huomiotta jätetyistä seikoista on verhoilu. Listojen ja listojen tarkoituksena on antaa lattialle ammattimainen, viimeistelty ulkonäkö, yhdistää lattia seiniin ja luoda saumattomat siirtymät muihin huoneisiin. Oikeiden listojen ja listojen valinta on ratkaisevan tärkeää minkä tahansa huoneen estetiikan kannalta, halusitpa sitten koristeellisen listan tai huomaamattoman matalaprofiilisen listan.

Suunnitellun puulattian mukana toimitetaan yleensä yhteensopivat listat. Perinteisen kovapuulattian mukana ei tule koristeita. Valitsemasi verhoilun tulisi sopia tiiviisti lattiapinnoitteesi kuvioihin ja muotoiluun – maalaismainen lattiapinnoite tulisi yhdistää maalaismaiseen verhoiluun. Jos haluat luoda klassisen viktoriaanisen ilmeen, harkitse leveämpiä jalkalistoja, joissa on veistetty muotoiluelementti. Jotta kokonaisuus olisi harmoninen, kannattaa harkita myös ovien ja ikkunoiden ympärillä olevia puisia listoja.

Erilaisia listoja käytetään kuhunkin erityistarkoitukseen. Se, mitä tarvitset, riippuu kotisi ominaisuuksista. Tässä ovat perusvaihtoehdot ja mitä sinun on tiedettävä kustakin:

Baseboards tai Wall Base Trims (seinän pohjalistat)

Puulattiat laajenevat ja supistuvat ilman lämpötilan ja kosteuden mukaan. Tämän vuoksi huoneen reunoille ja paikallaan oleville esineille, kuten keittiön kaapistoille, on jätettävä tilaa. Seinään tai sisäänrakennettujen asioiden pohjaan kiinnitetyt listat, joita kutsutaan jalkalaudoiksi tai seinäalustoiksi, peittävät ja peittävät raon. Tämä reunus voi vaihdella koruttomasta pyöreäreunaisesta laudasta leveään, koristeellisesti veistettyyn sisustuselementtiin.

Puulattian listat

Neljänneskierrosta käytetään usein jalkalistojen yhteydessä lisäämään ulottuvuutta jalkalistan alareunan ja lattian väliseen siirtymään. Sitä voidaan käyttää myös jalkalistan sijasta erittäin matalana reunalistana.

Kengänreunalistalla on periaatteessa sama tarkoitus kuin neljänneskierroksen listalla, mutta sen profiili on pienempi.

Siirtymälistat

Siirtymälistoja käytetään erilaisten lattiatyyppien välisten aukkojen täyttämiseen tai huoneiden välisten kynnysten peittämiseen. Seuraavassa esitetään erityyppiset kynnyslistat ja niiden käyttötavat.

Puulattian listat

T-listoja käytetään peittämään yhtä korkeiden lattiapäällysteiden välisiä siirtymiä tasaisen kynnyksen luomiseksi. Sitä käytetään useimmiten siirtymisessä puulattiasta laattalattioihin, mutta sitä voidaan käyttää myös kahden puulattian välissä. Yläpuolella on tasainen ja pyöristetty reuna, ja alapuolella on pituussuuntainen harja, joka sopii kahden lattian väliseen rakoon.

Puulattian listat

Reducer, one-sided reducer ja flush reducer ovat nimityksiä samantyyppisille leikkuulaitteille. Sitä käytetään yleensä luomaan tasainen siirtymä puulattian ja korkeamman profiilin lattiapäällysteen, kuten korkeakasvuisen maton, välille.

Overlap reducers tai bi-level reducers ovat siirtymälistoja, joita käytetään tyypillisesti kelluvien lattioiden, maton ja matalampien lattioiden yhdistämiseen.

Puulattian listat

Kynnykset tai vauvakynnykset ovat listoja, joita käytetään, kun tarvitaan laajentumista. Yleisin käyttötarkoitus on lasiliukuoven reunus, mutta tämäntyyppisiä listoja voidaan käyttää myös matolle siirtymiseen. Pääty- tai päätylistat ja neliönmuotoiset nokalistat ovat vaihtoehtoisia vaihtoehtoja, joita käytetään samaan tarkoitukseen.

Portaiden reunalistat

Päällekkäisiä portaiden reunalistoja eli härkänokkaa käytetään tyypillisesti kelluvissa portaissa, joissa tarvitaan laajenemista.

Puulattian listat

Tasainen, neliöreunainen portaiden reunalistoitus tai napakasti muotoiltu portaiden reunalistoitus, jota käytetään portaiden siirtymänä. Pyöristetty reuna sopii jokaisen askelman reunan päälle ja antaa viimeistellyn, ammattimaisen ulkonäön.