Puu- ja komposiittikannen laattojen hoitaminen

Puu- ja komposiittiterassilaatat on helppo asentaa ja hoitaa, ja ne on tehty pitkäaikaista käyttömukavuutta varten. Ne vaativat kuitenkin säännöllistä huoltoa, jotta ulkotilasi pysyy parhaimmillaan. Seuraavassa on yksinkertaisia puhdistusvaiheita, joiden avulla uuden terassilaatan kaunis ulkonäkö säilyy:

Pese lika ja roskat.

"Vältä terassilaattojen naarmuttamista käyttämällä vain pehmeitä sieniä."

Koska terassilaatat ovat ulkona, ne ovat alttiina sääolosuhteille ja keräävät likaa ja roskia, jäljitetystä mudasta pudonneisiin lehtiin. Onneksi terassilaattojen puhdistaminen on helppoa. Pese alue yksinkertaisesti miedolla saippualla ja vedellä. Jos olet huolissasi siitä, että saippua on liian kova, voit levittää varovasti pienen määrän saippuaa laatan kulmaan, jotta näet, miten kemikaali vaikuttaa siihen. Jos värjäytymistä ei tapahdu, voit käyttää saippuaa koko terassille.

Voit hangata mopilla, jossa on sienipää. Vältä laattojen naarmuuntumista käyttämällä vain pehmeää, sienimäistä pintaa. Moppauksen jälkeen huuhtele puutarhaletkulla.

Puhdista rasva ja öljy.

Vuodot sattuvat, varsinkin jos viihdytät ystäviä ja perheenjäseniä terassillasi takapihan grillijuhlissa. Jos pudotat rasvaisia, öljyisiä ruokia tai muita aineita terassilaatoillesi, puhdista ne heti. Nopea toiminta voi auttaa ehkäisemään tahroja.

Pyyhi ensin rasvan lähde. Pese sitten hellävaraisella sienellä tai liinalla sekä saippualla ja vedellä. Jos öljyä on edelleen, voit puhdistaa sen terassin tahranpoistoaineella. Muista aina lukea etiketti, jotta voit varmistaa, että valitset tahranpoistoaineen, joka on yhteensopiva terassisi kanssa. Testaa lisäksi tahranpoistoaine ensin pienellä alueella ja huomioi mahdolliset värimuutokset. Jos havaitset ongelman, älä käytä kyseistä puhdistusainetta ja etsi toinen.

Tanniinin huuhtoutuminen

Kuten kaikki puupohjaiset tuotteet, myös puu- ja komposiittiterassilaatat ovat alttiita tanniinin huuhtoutumiselle. Tanniini on luonnollinen säilöntäaine, jota esiintyy kaikessa puussa ja monissa kasvilajeissa. Kun tämä orgaaninen aine joutuu kosketuksiin raudan kanssa kosteassa ympäristössä, se voi muuttaa puun värin tummemmaksi. Tätä kutsutaan tanniinin huuhtoutumiseksi. Estä tämä pitämällä rautakalusteet pois terassilta ja lakaisemalla lehdet heti pois, sillä ne sisältävät pieniä määriä rautaa, joka voi olla vuorovaikutuksessa puun kanssa.

Jos tahra syntyy, voit poistaa sen. Vaikka hiominen toimii yleensä puun kohdalla, ei kannata hioa terassilaattoja. Sen sijaan voit käsitellä terassin oksaali- tai fosforihapolla, vaikka haluat ehkä ammattilaisen tekevän työn. Oksaali- ja fosforihappo ovat kovia kannen kirkastajia.

On tärkeää huomata, että puupohjaisille kansilaatoille on normaalia, että niistä huuhtoutuu jonkin verran tanniinia, koska ne on valmistettu luonnonmateriaaleista.

Naarmut, ruoste ja muut tahrat.

Naarmuja voi jäädä siitä, että raahaat kenkiäsi kävellessäsi kansilaattojen päällä, siirtelet huonekaluja tai muuten vedät jotain materiaalin päälle. Useimmiten nämä jäljet häviävät lopulta itsestään. Jos naarmu tai hankauma kuitenkin jatkuu, käytä kannen kirkasteainetta.

Käytä terassin kirkastinta myös ruosteen, lian jne. aiheuttamien tahrojen hoitoon.

Puu- ja komposiittikannen laattojen hoitaminen

Lakaise terassilaatat säännöllisesti, jotta lehdet eivät tahraa niitä.

Home ja home

Useimmat kansilaattamateriaalit kestävät homeen ja homeen kasvua, mutta noin kaksi kertaa vuodessa sinun tulisi puhdistaa kansilaatat perusteellisesti, jotta ne suojautuisivat paremmin tämäntyyppisiltä vaurioilta. Kevät ja syksy ovat suosittuja aikoja terassin pesulle, koska sää on hyvä ja useimmat kodinomistajat tekevät muutenkin suuria siivousprojekteja.

Kun teet kannen syväpuhdistuksen, usein suositellaan, että se pestään kannen puhdistusaineella, joka sisältää natriumhypokloriittia. Löydät sen ainesosaluettelosta. Noudata aina valitsemasi puhdistusaineen ohjeita.

Suola ja talvi

Jos käytät suolaa terassin jään ja lumen sulattamiseen, muista puhdistaa se pois kevään saapuessa. Suolasta voi jäädä jälkiä, jos se jää liian pitkäksi aikaa. Ole lisäksi varovainen lapioidessasi jäätä ja lunta. Älä työnnä lapiota laattoihin, vaan liiku sen sijaan pinnan suuntaisesti. Voit käyttää muovista lapiota metallilapion sijasta, sillä se vahingoittaa laattoja vähemmän todennäköisesti.

Muita vinkkejä

Sen lisäksi, että hoidat naarmut ja tahrat ja puhdistat terassilaatat säännöllisesti, voit käyttää näitä vinkkejä materiaalin ylläpitämiseen:

  • Älä koskaan käytä painepesuria, sillä se voi vahingoittaa kantta.
  • Pidä käsillä pari ylimääräistä, käyttämätöntä laattaa, joita voit käyttää terassin puhdistus- ja kirkastusaineiden testaamiseen – jos kemikaali värjää laatan, tiedät, ettei sitä kannata käyttää terassilla.
  • Vältä hiontaa – hionnan jättämät jäljet eivät kuulu tiettyjen takuiden piiriin.

Näillä vinkeillä ja nikseillä pidät uudet terassilaattasi erinomaisessa kunnossa.

Kuinka usein puhdistat terassisi tai terassisi?

Klikkaa tästä selataksesi verkkovalikoimaamme DIY-ystävällisiä terassilaattoja. Laajenna ulkona asumisen mahdollisuuksia.