Pujon kukinta 2018

Useita allergisia kiusaava pujo alkaa kukkia heinäkuun puolen välin jälkeen. Pujon sivuversot kukkivat uudelleen syyskuussa ja kukinta voi jatkua ensimmäisiin. Siitepöly tänään ja lähipäivinä koko maassa. Lehtipuiden, heinien ja pujon kukinta -ajat tietävät tukalia oltavia siitepölyallergikoille. Pujo kukkii heinäkuun puolen välin jälkeen. Koivun kukinta jatkuu Pohjois-Pohjanmaalla. Tänä vuonna koivun kukinta eteni nopeasti, joten myös siitepölyä vapautui ilmaan.

Turun yliopiston Aerobiologian yksikön siitepölytiedote 01. Pujo (Artemisia vulgaris) on marunoiden (Artemisia) sukuun ja asterikasvien. Terva- ja harmaalepän siitepöly. Monille siitepölyallergisille oireita aiheuttava pujo kukkii parhaillaan Kaakkois- Suomessa. Pujo kuuluu suomalaisten allergiakasvien joukkoon.

Heinien kukinta jatkuu edelleen. Pujon kukinta alkaa vasta heinäkuun puolivälissä.

Pujon kukinta 2018

Heinäallergikot ovat päässeet tänä kesänä kohtuullisen helpolla – kohta alkaa pujon pölyäminen. Toistaiseksi sen siitepölyä on ilmassa vähän, tiedottaa Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutti.

Koivun jälkeen allergikkoja kiusaa vielä heinien ja pujon kukinta. Niiden kukinnan runsaudesta ei. Syyskuussa kukinta on jo loppunut. Pujo on heinien ja koivun ohella eniten allergiaa aiheuttava kasvi.

Nyt on juuri oikea aika poistaa pujot, sillä kukinta alkaa heinäkuun. Pähkinäpensas ja leppä eivät vielä kuki, mutta kukinnan odotetaan alkavan. Pujon leviämisen kannalta on oleellista estää sen kukinta ja siementäminen. Pujo aloittelee kukintaansa ja jatkaa muuten hillittyä allergiakautta.

Useimpien heinien kukinta on Etelä-Karjalassa ohi, mutta. Poutasäällä siitepölyä on ilmassa kohtalaisesti. Allergikon tärkein apukeino on. Tosin heinien siitepölykausi on vasta alkamassa ja pujon kukinta alkaa vasta heinäkuussa, joten näiden osalta tilanne jää nähtäväksi, Pätsi. Ensimmäiset pujot ovat aloittaneet kukinnan Lappia lukuun ottamatta koko maassa.

Pujon siitepölyä on ilmassa vähäisiä määriä kukkivien.

Näin tunnistat ja hoidat siitepölyallergian oireita

Tänä vuonna kukinta on todennäköisesti jonkin verran myöhässä, ellei huhtikuussa saada maahan lämpöaaltoa. Sinnikästä pujoa vastaan kannattaa taistella koko kesä. Jos pujoa on niitetty keväällä, sen jälkiversot nostavat päätään jo keskikesällä. Koivun siitepölystä oireita saa noin 15, heinistä 10 ja pujosta noin viisi prosenttia. Pujo kannattaa kitkeä heinäkuun alkuviikkoina hyvissä ajoin ennen kukintaa. Monille oireita aiheuttava pujo kukkii heinäkuussa ja uudestaan syyskuussa. Syynä voi olla pujon sukulaiskasvi, jonka siitepölyä on ilmassa ennätyksellisen paljon.

Tuoksukin kukinta Euroopassa jatkuu lokakuulle, joten Suomeen voi tulla vielä lisää siitepölyn kaukokulkeumia. Etelä-Suomessa koivun kukinta päättyy toukokuun lopussa ja maan keskiosissa kesäkuun. Yleisimpiä siitepölyallergian aiheuttajia ovat kukintajärjestyksessä pähkinäpensas, leppä, koivu, heinät ja pujo. Toisin kuin koivun siitepöly, pujon siitepöly ei lennä kovin pitkälle, joten allergiaoireita tulee vain kasvuston läheisyydessä. Monen siitepölyallergikon kesän viimeinen koitos on alkamassa: pujon kukinta on pian runsaimmillaan. Heinän ja pujon kukinta on heikkenemässä koko maassa.

Pujo rehottaa teiden varsilla ja joutomailla rikkakasveina. Pujoallerginen voi saada oireita muista mykerökukkaisista. Kukinta -aika heinä – elokuussa. Loppukesästä kukkii pujo, tienvierien rikkaruoho. Osa siitepölyallergisista saa oireita homeitiöistä, joita esiintyy ulkoilmassa keväästä syksyyn, eniten kuitenkin.

Jopa henkilöt, jotka normaalisti eivät oireile siitepölylle voivat herkistyä pujon kukinnan aikaan.