Poranterät eri töihin

Poranterät eri töihin

Sähköpora ilman poranteriä on kuin jousi ilman nuolia. Ja mitä parempi bitti (tai nuoli, oletan), sitä parempi tulos.

Kuten sahanteriä, myös poranteriä on monenlaisia, ja ne sopivat poraamaan melkein mitä tahansa. Tarpeistasi riippuen haluat luultavasti pitää käsilläsi useita eri tyyppejä, mutta hyvään aloitussarjaan poranteriä pitäisi kuulua ainakin pieni indeksi (ehkä kymmenen kappaletta) kierreporia ja joukko lapionteriä (ehkä kuusi kappaletta).

Kierreporat. Kierreporat keksi eräs Morse-niminen kaveri, ja jotkut konepajatyypit kutsuvat kierreporaa Morse-poraksi. Kierreporassa on lieriömäinen teräsvarsi ja terävä kärki. Kaksi kolmasosaa sen pituudesta on kierretty varren ympärille, kuten parturin pylvään raidat.

Leikkuureuna (jota kutsutaan huuleksi) on kärjessä, jossa urien suuaukot kohtaavat työkappaleen. Huilut eivät itse poraa, vaan ne poistavat reiästä roskat, jotta pora ei sitoudu tai hidastu roskien takia.

Useimpien kierreporien kärjet on hiottu 59 asteen kulmassa akseliin nähden, jotta ne leikkaavat tehokkaasti metallia; luonnollisesti ne leikkaavat myös puuta. Hiiliteräspiikit on hiottu erityisesti puun poraamiseen, eikä niitä pidä käyttää metallin leikkaamiseen. Kierreporia myydään yleisesti kokoluokissa, jotka vaihtelevat tuuman kuudestoistaosasta aina puolen tuuman halkaisijoihin. Useimmissa yli neljännes tuuman kierreporissa on neljännes tuuman pienennetyt varret.

Lapioporanterät. Nämä terät näyttävät nimensä mukaisesti: Jokainen teräsakseli päättyy lapion muotoiseen terään. Lapa on litteä, ja sen keskellä on terävä kärki. Kärki toimii ohjaimena, joka keskittää reiän ja näyttää tietä, mutta pääosan porauksesta tekee itse asiassa teroitettu leikkaava reuna lapion olkapäässä.

Älä yritä leikata metallia tällä. Lapiopiikit on tarkoitettu puuta, vaneria ja joitakin muoveja varten, ja ne leikkaavat nopeasti ja yllättävän tarkasti. Käytä niitä vain suurilla nopeuksilla, jotta terä ei takertuisi työkappaleeseen ja pora ei yrittäisi vääntää itseään irti otteestasi. Spade-bittejä löytyy halkaisijaltaan neljännes tuuman ja puolentoista tuuman väliltä.

Brad Point -porat. Ne on suunniteltu erityisesti puun leikkaamiseen, ja ne ovat lapio- ja kierreporien risteytys. Poran akseli muistuttaa kierreporaa, ja akselin ympärillä on uurrettuja lastuamiskanavia. Suurin osa leikkauksesta tehdään kanavien huulilla, mutta reikä aloitetaan itse asiassa pienempihalkaisijaisella kärjellä (tai kannalla), joka johtaa akselia reikään. Kaksi muuta poran ulkoreunassa olevaa piikkiä auttavat pitämään poran linjassa. Kanavat leikataan tavallisesti syvemmälle porakärkiporakoneissa kuin kierreporakoneissa, jotta puujäänteet saadaan poistettua.

Senkkiporat. Myydään erikoisvalmisteisia teriä, joilla porataan esireikiä puuruuveja varten. Senkkiporissa on ruuvien muotoa vastaavat profiilit: Porattavat reiät kapenevat vähitellen ruuvin pituutta pitkin ja laajenevat sitten, jolloin ruuvien päät voidaan upottaa (upottaa) puuhun.

Joissakin uppoporissa on säädettävät pysäytyskaulukset, jotka voidaan asettaa pysäyttämään poran eteneminen tiettyyn syvyyteen. Myös toisenlaista poraa, niin sanottua pistoleikkuria, voidaan ostaa. Sitä käytetään pienten tulppien leikkaamiseen samasta puusta; tulpat voidaan sitten asettaa ruuvinreikiin sen jälkeen, kun ruuvit on upotettu, jotta ne peittävät niiden läsnäolon.

Reikäsahat. Reikäsahanterä koostuu kahdesta osasta, karasta ja terästä. Akseli on akseli, johon terä on kiinnitetty; akseli tarttuu porakoneen ruuvipuristimeen kuten minkä tahansa muun terän akseli. Terä on ontto sylinteri, jonka yläreunassa on hampaat.

Reikäsahat käsittelevät työtä harmaalla alueella, joka on pienempien reikien (halkaisijaltaan noin tuuman kokoiset ja sitä pienemmät reiät) ja suurempien reikien (kolme tai neljä tuumaa ja sitä suuremmat reiät) välillä, jotka on helpointa sahata sapelisahalla. Reikäsahat leikkaavat puuta, muovia ja erilaisia metalleja, kuten rautaa, terästä ja alumiinia. Reikäsahat ovat korvaamattomia asennettaessa putkia, letkuja, johtoja ja kaapeleita.

Forstner-piikit. Nämä nerokkaat terät poraavat reikiä, joiden pohja on lähes tasainen. Sen sijaan, että Forstner-bitissä olisi jyrkästi hiottu kärki, jota seuraavat kulmikkaat leikkuureunat, sitä ohjaa vanne. Porassa olevat kanavat puhdistavat reiän lastuista ja pölystä. Tuloksena syntyvä reikä on lähes tasainen, ja sen pohjaa rikkoo ainoastaan keskellä oleva 1/32 tuuman reikä, jossa poran käynnistyspiikki sijaitsee.

Forstner-poranterät ovat suhteellisen kalliita, eikä niitä tarvita useimmissa töissä. Ne ovat kuitenkin välttämättömiä toisissa töissä, kuten saranoiden asentamisessa, jotka on upotettava pyöreään reikään, joka ulottuu vain osittain oven karmin läpi. (Jos samaan tarkoitukseen käytettäisiin lapakärkeä, sen kärki todennäköisesti työntyisi läpi toiselle puolelle ja rikkoisi pinnan.)

Muurauskärjet. Nämä on suunniteltu betonin, tiilen, kiven, kipsin ja muiden muurausmateriaalien poraamiseen, jotka tylsyisivät tai murtuisivat nopeasti useimmissa porissa. Muurausporanterässä on suurennettu volframikarbidikärki, joka on kiinnitetty teräsakseliin.

Näitä poranteriä käytetään suhteellisen pienten reikien (tyypillisesti enintään kolmen neljäsosan tuuman) leikkaamiseen muuraukseen joko kaapeleiden tai putkistojen läpivientiä varten tai tulppien tai suojusten asentamiseen hyllyjen tai muiden materiaalien kiinnittämiseksi muuraukseen.

Muurausporanteriä on ajettava suhteellisen hitaalla nopeudella, jotta ne eivät ylikuumene. Vedä bitti ajoittain pois reiästä porauksen aikana, jotta irtoava pöly ja roskat saadaan poistettua.

Muut porat. Muita vaihtoehtoja ovat muun muassa kulmaporanterät (ne muistuttavat lapionteriä, mutta poran sivut sekä etupuoli on teroitettu), lasiporanterät sekä suuret ja pienet sekoitusporanterät maalia, kipsiä ja muita nesteitä varten.