Pitäisikö puulattiat koskaan viimeistellä itse?

Kovapuulattiat ovat poikkeuksellisen kauniita, ja ne ovat erittäin kestäviä kodin kaikissa huoneissa. Kovapuulattioiden kunnossapidossa prosessi voi olla hieman työläs. Jotkut kodinomistajat harkitsevat lattioiden uudelleenkäsittelyä antaakseen niille uuden ilmeen tai päivittääkseen värin. Jos olet harkinnut kovapuulattioiden uudelleenviimeistelyä itse, tämä kovapuulattioiden uudelleenviimeistely DIY-projekti vaatii melko paljon kärsivällisyyttä ja vaivaa. Ennen kuin omistaudut tekemään projektin itse, lue eteenpäin saadaksesi lisätietoa uudelleenkäsittelyprosessista.

Huomioon otettavat tekijät

Ennen kuin voit edes aloittaa kovapuulattioiden uudelleenviimeistelyä koskevan DIY-hankkeen, sinun on vuokrattava lattian hiomakone. Nämä koneet ovat erittäin painavia, ja ne voivat painaa jopa 100 kiloa tai enemmän. Jos et ole äärimmäisen vahva, hiomakone voi liikkua kaikenlaisiin suuntiin, mikä tekee hionnasta epätasaista ja erittäin turhauttavaa. Ellei sinulla ole kokemusta lattiahiomakoneen käytöstä, se ei välttämättä ole hyvä idea. Lattia saattaa näyttää hyvältä hiomisen jälkeen, mutta kun olet levittänyt pintakäsittelyn, huomaat todennäköisesti, että kaikki puutteet alkavat näkyä.

Puulattioiden hionta vie paljon aikaa ja energiaa. Tarvitset vakaata kättä, voimaa ja kärsivällisyyttä, jos haluat asioiden sujuvan ongelmitta. Ennen kuin edes harkitset lattioiden uudelleen hiomista, sinun on oltava täysin varma siitä, että ne todella ovat aitoa kovapuuta. Jos ne ovat laminaattia tai konepuuta, voit aiheuttaa niille korjaamattomia vaurioita, jotka johtavat täydelliseen poistamiseen ja uudelleen asentamiseen.

Kun olet vihdoin hionut lattiasi, sinun on valmisteltava uutta pintakäsittelyä varten. Pysy kaukana öljypohjaisista tahroista ja maalipinnoitteista, sillä ne vaativat erittäin vakaata kättä pensselin kanssa ja niiden levittäminen voi kestää hyvin kauan. Jos siveltimenvedot ovat epätasaisia, saat lopputuloksena useita ruskean sävyjä, jotka näyttävät kauheilta, kun kaikki on kuivunut. Öljypohjaisia tuotteita on myös käsiteltävä varovasti, sillä ne ovat helposti syttyviä ja voivat aiheuttaa tulipalon. Lisäksi sinun on todennäköisesti levitettävä vähintään kaksi, ehkä jopa kolme kerrosta pintamaalia riippumatta siitä, minkälaisen maalin valitset.

Jos haluat itse kunnostaa puulattiat kokonaan, sinun on vuokrattava erilaisia työkaluja. Loppujen lopuksi et ehkä edes säästä niin paljon rahaa. Ja jos joudut korjaamaan useita virheitä, se voi maksaa vielä enemmän. Jos olet edelleen päättänyt viimeistellä lattiat itse, älä säästele tarvikkeissa. Harkitse esittelyn pyytämistä, jos vuokraat lattiahiomakoneen, jotta tiedät paremmin, miten sitä käytetään oikein ennen kuin aloitat.

Ammattilaisen käyttäminen

Koska on olemassa vaara, että kovapuulattiat vahingoittuvat pysyvästi, jos yrität viimeistellä ne itse, kannattaa harkita sen sijaan ammattilaisen palkkaamista. Ammattilaiset ovat tehneet tätä pitkään, ja he saavat työn tehtyä nopeasti ja saavat lattiasi näyttämään jälleen kauniilta. Lopulta kustannukset ovat todennäköisesti samat kuin jos tekisit kaiken itse. Joissakin tapauksissa se voi olla jopa halvempaa. Seuraavassa on muutamia etuja, joita saat, kun käytät ammattilaista kiintolattioiden uudelleenkäsittelyyn sen sijaan, että tekisit sen itse:

  • Ammattilaiset hiontatyöntekijät ja uudelleenkäsittelijät voivat tehdä kokonaisen huoneen tai jopa koko kodin murto-osassa siitä ajasta, joka sinulta kuluisi, jos tekisit sen itse. Tämä ei ainoastaan vähennä stressitasoasi, vaan voit myös palata paljon nopeammin päivittäisiin kotirutiineihisi.
  • Ammattilaisilla on tausta, taidot ja tietämys tehdä asiat oikein ensimmäisellä kerralla. Ja jos he eivät onnistu, sinulla pitäisi olla takuu työlle, jotta he voivat palata tekemään mahdolliset korjaukset tai korjaukset.
  • Ammattitaitoinen lattianjalostusyritys käyttää huippuluokan laitteita ja työkaluja. Vuokrattujen lattianhiomakoneiden sijaan heillä on laitteet, jotka he omistavat ja huoltavat itse, mikä tarkoittaa, että ne ovat paljon luotettavampia.
  • Kovapuulattioiden uudelleenkäsittely voi olla sotkuista. Ammattitaitoisen yrityksen kanssa he siivoavat sotkun, ja he myös tietävät, miten työ tehdään, jotta sotku jää alusta alkaen mahdollisimman vähäiseksi.

Vaihtoehto hionnalle: Uudelleen pinnoitus

Kiintopuulattioiden hionta on prosessin turhauttavin ja työläin osa. Onneksi voit ehkä sen sijaan pinnoittaa lattiat uudelleen. Jos lattiassa on vain matalia tai hyvin vähäisiä vaurioita, jotka eivät ole ulottuneet puuhun asti, uudelleen pinnoitus voi olla hyvä vaihtoehto. Uudelleen pinnoituksessa lisätään uusi polyuretaanikerros suoraan vanhan pintakäsittelyn päälle. Tämä prosessi saa lattiat näyttämään kiiltäviltä ja uusilta ja pitää ne suojattuina.

Ennen kuin aloitat lattian uudelleen pinnoittamisen, lattiat on puhdistettava perusteellisesti ja syviä naarmuja on korjattava mahdollisuuksien mukaan. Sen jälkeen sinun on karhennettava pintakerros hiontasäleillä, jotta uusi pinnoite tarttuu paremmin. Tämä osa prosessista on hieman aikaa vievä, mutta uuden pinnoitteen levittäminen voi kestää noin tunnin tai jopa vähemmän. Sinulla ei tarvitse olla paljon taitoa tai kokemusta kokeillaksesi uudelleen pinnoitusta. Se on myös paljon vähemmän sotkuista kuin lattioiden hionta paljaaseen puuhun asti. Hionta voi myös poistaa kovapuulattioiden pintakerroksen, mikä voi muodostua ongelmaksi, jos teet sen useita kertoja.

Voit kokeilla uudelleen pinnoittamista mitä tahansa massiivipuusta laminaattipuu- ja parkettilattioihin. Varmista vain, että uusi polyuretaanikerros tarttuu pintakäsittelyyn ennen kuin aloitat prosessin. Kokeile testialuetta tämän tarkistamiseksi ennen aloittamista. Vanhemmissa lattioissa saattaa olla lakka- tai sellakkakerros, eikä polyuretaani tartu tähän materiaaliin. Joissakin lattioissa on vahapinnoite, joka voi aiheuttaa paksun kerrostuman lattioihin. Varmista, että nykyinen pintakäsittely antaa uudelleenpinnoitusmateriaalin levitä kunnolla.

Nyt kun tiedät enemmän kovapuulattioiden uudelleen pinnoittamisen DIY-projektin yrittämisestä, voit valmistautua prosessiin paremmin. Harkitse ammattilaisen palkkaamista, joka varmistaa, että lattiasi näyttävät yhtä hyviltä kuin uudet.