Pistaasipuun istuttaminen ja kasvattaminen

Vaikka pistaasipähkinöitä kutsutaan teknisesti "drupes" -nimellä, ne ovat olleet suosikkiruokaa jo tuhansien vuosien ajan. Kun olet nauttinut näistä rapeista, vihertävistä pähkinöistä, olet ehkä miettinyt, voisitko istuttaa yhden pistaasipähkinän ja kasvattaa siitä puun. Vaikka se on mahdollista, et luultavasti haluaisi tehdä niin, koska syntyvän puun muunneltavuus on suuri. Jos asut USDA:n kestävyysvyöhykkeillä 7-11, voit kuitenkin kokeilla näiden upeiden puiden kasvattamista ja korjata omat pistaasipähkinäsi.

Sen lisäksi, että pistaasipähkinöitä saa, puut itsessään ovat myös viehättäviä ja sopivat hyvin kodin maisemaan. Pistaasipuun leveät, hieman kiiltävät lehdet ja kypsyvät hedelmät, jotka saavat vaaleanpunaisen sävyn, antavat pistaasipähkinöille omaleimaisen, lähes trooppisen ilmeen. Toisin kuin monet hedelmä- ja pähkinäpuut, pistaasipuut ovat joko uros- tai naaraspuita, joten sinun on istutettava molemmat, jotta pölytys olisi asianmukaista. Onneksi tarvitaan vain yksi uros kahdeksalle naaraspuulle.

Pistaasipuun istuttaminen ja kasvattaminen

GomezDavidGetty Images (GomezDavidGetty Images)

Pistaasipuun yleiskatsaus

Suvun nimi Pistacia vera Yleisnimi Pistaasi Kasvityyppi Puu Valo Aurinko Korkeus 25-30 jalkaa Leveys Nollasta 30 jalkaan Kukkien väri Vaaleanpunainen, punainen Lehtien väri Sininen/vihreä Kausiominaisuudet Kevätkukka Vyöhykkeet 10, 11, 7, 8, 9 Lisäystapa Varttaminen, siemenviljelys Minne istuttaa pistaasipähkinöitä?

Pistaasipähkinät viihtyvät lämpimässä, kuivassa ilmastossa, jossa kesät ovat kuumia ja talvet viileitä ja kosteita. Pistaasipähkinöiden viljelyyn soveltuvat parhaiten Välimeren ilmaston alueet Yhdysvalloissa, kuten Kalifornia.

Kotioloissa on huolehdittava täydestä auringosta, hyvin ojitetusta maaperästä ja veden saannista kuumina ja kuivina kesinä. Vaikka pistaasipuut voidaan pitää hallittavassa korkeudessa voimakkaalla karsimisella, jos ne jätetään rauhaan, ne tarvitsevat lopulta melko paljon tilaa, joten valitse istutuspaikka puun lopullisen koon mukaan, jotta vältät liikakansoituksen. Urospuut olisi istutettava yhtä kauas kaikista läheisistä naaraspuista, jotta pölytys olisi paras mahdollinen.

Miten ja milloin pistaasipähkinöitä istutetaan?

Pistaasipähkinät kasvavat suhteellisen leudossa ilmastossa, ja siksi niitä voidaan istuttaa ympäri vuoden. Paras aika istuttaa pistaasipuut on kuitenkin silloin, kun ne ovat lepotilassa. Hedelmä- ja pähkinäpuita myydään usein paljasjuurisina tai valmiiksi ruukussa lopputalvesta alkukevääseen, jotta ne voidaan istuttaa maahan ennen kasvun alkamista. Uudet istutetut lepotilassa olevat puut alkavat nopeasti kasvattaa uusia juuria ja lopulta uusia lehtiä, kun sää alkaa lämmetä.

Pistaasipuun istuttaminen on samanlaista kuin useimpien muidenkin puulajien istuttaminen. Aloita kaivamalla kaksi kertaa juuripallon kokoinen kuoppa. Aseta puu kuoppaan ja täytä kuoppa mullalla varmistaen, että puu pysyy pystyssä ja että olemassa oleva maaraja säilyy. Jos puu on paljasjuurinen, huomioi maan merkintä taimesi kuoressa ja varmista, että juuret peitetään kokonaan. Kastele puu sitten huolellisesti ilmataskujen poistamiseksi ja lisää multaa tarpeen mukaan.

Pistaasipuun hoitovinkkejä Valo

Pistaasipähkinät vaativat täyttä aurinkoa (yli 8 tuntia päivässä). Ilman täyttä auringonpaistetta puista tulee pitkäjalkaisia, ne eivät tuota hedelmiä ja ovat alttiimpia taudeille.

Maaperä ja vesi

Vaikka pistaasipuut voivat kasvaa useimmilla maalajeilla, ne viihtyvät parhaiten syvällä, vapaasti valuvassa savimaassa. Pistaasipuut tuottavat pitkiä juuria, jotka kykenevät saamaan vettä syvälle maan alle, minkä vuoksi ne kestävät kuivuutta ja kestävät kuivia kausia paremmin kuin monet muut hedelmä- ja pähkinäpuut. Seisova vesi ja korkea ilmankosteus voivat aiheuttaa juurimätää ja sienitauteja.

Lämpötila ja kosteus

Kuumat ja kuivat kesät ovat välttämättömiä, jotta pistaasipuut voivat menestyä ja tuottaa hedelmiä. Pistiscuspuut ovat kuitenkin talvenkestäviä jopa kymmeniin asteisiin asti, ja ne sietävät kesäisin selvästi yli 100°F:n lämpötiloja.

Lannoitus

Pistaasipuut olisi lannoitettava kauden alussa 12-12-17- tai vastaavalla lannoitteella ja sitten uudelleen noin keskikesällä, kunnes puut ovat vakiintuneet. Koska pistaasipuut kantavat vuorovuosina, varttuneita puita voidaan lannoittaa vähemmän hiljaisina vuosina.

Pistaasipuut käyttävät runsaasti typpeä, ja ne muuttuvat kloroottisiksi (lehdet kellastuvat) ilman tasaista ravinteiden saantia. Maaperän tutkiminen voi auttaa määrittämään muut mahdolliset ravinnepuutokset.

Pistaasipuun karsiminen

Kuten monet hedelmä- ja pähkinäpuut, pistaasipuutkin tulisi karsia lopputalvesta tai alkukeväästä ennen kuin lehdet ovat alkaneet ilmestyä. Aloita vuosittainen karsinta poistamalla kaikki kuolleet, katkenneet tai ristikkäiset oksat. Myös vartteen alapuolella olevat oksat on aina poistettava.

Pistaasipähkinöitä voidaan kasvattaa joko keskijohtoa pitkin tai avoimen keskuksen menetelmällä, mutta niiden luontaisen kasvutavan vuoksi niiden leikkaaminen maljakon muotoon ei ole tarpeen, vaan ne kasvavat siihen suuntaan ajan myötä itsestään.

Kukat ja hedelmät kehittyvät yksivuotiaista oksista. Koska oksat vaihtelevat vuosittain, niitä voidaan karsia voimakkaammin huonoina vuosina. Puiden tartunnan välttämiseksi puhdista ja desinfioi oksasakset ja sahat aina ennen käyttöä.

Tuholaiset ja ongelmat

Pistaasipuut ovat erittäin alttiita erilaisille tuholaisille ja taudeille. Hyönteiset ja sieni-infektiot ovat yleisiä ongelmia, ja ympäristöongelmat, kuten kuivuus, tulvat ja huono maaperä, lisäävät tartunnan tai infektion todennäköisyyttä.

Tautien esiintymistä voidaan vähentää kastelemalla vain puun tyviosaa ja välttämällä lehtien ja latvuksen kastelua. Paikallista kosteutta voidaan vähentää rajoittamalla lähellä olevien kasvien, kuten ruohojen, pensaiden ja läheisten puiden määrää. Hyvä ilmankierto auttaa myös kuivattamaan ympäröivää ilmaa.

Pistaasipuun kasvattaminen

Valtaosa pistaasipuista lisätään varttamalla. Tällä menetelmällä tunnetut lajikkeet kiinnitetään istutettavaksi tarkoitetulle kasvualueelle parhaiten soveltuvan lajikkeen tai sukulaislajin perusrunkoon. Näin puun ominaisuuksia voidaan valvoa paremmin kuin siemenviljelyksellä. Pistaasipähkinöitä voidaan kasvattaa myös siemenistä, mutta toisin kuin varttamalla,

Pistaasipuutyypit

Ylivoimaisesti yleisin naaraspuolinen lajike tunnetaan nimellä "Kerman", mutta muitakin lajikkeita on olemassa. Uudemmat naaraspuoliset lajikkeet ovat ’Golden Hills’, ’Lost Hills’ ja ’Gum Drop’. Uroslajikkeet olisi valittava niin, että ne kukkivat samaan aikaan kuin naaraspuoliset lajikkeet. Sekä ’Peters’ että ’Famoso’ ovat hyviä pölyttäjiä ’Kermanille’, kun taas ’Randy’ on hyvä pölyttäjä ’Golden Hillsille’ ja ’Lost Hillsille’. Käytä ’Gum Drop’-lajikkeelle urospuolista lajiketta ’Tejon’.

Usein kysytyt kysymykset

Mistä voin ostaa pistaasipuun?

Pistaasipuita voi ostaa paikallisista puutarhamyymälöistä alueilla, joilla ne kasvavat hyvin. Pistaasipuita voi tilata myös verkosta eri lähteistä, mutta paikallisissa puutarhamyymälöissä on parempi valikoima puita, jotka soveltuvat parhaiten paikalliseen ilmastoon ja olosuhteisiin.

  • Voinko kasvattaa omat pistaasipuut siemenistä?

    Pistaasipähkinöitä voi kasvattaa siemenistä, mutta niistä tulee yleensä melko erilaisia kuin vanhemmista kasveista, eikä välttämättä hyvällä tavalla. Ja voi kestää jopa 10 vuotta ennen kuin voidaan todeta, ovatko ne uros- vai naaraspuolisia.

  • Kuinka kauan pistaasipuut elävät?

    Pistaasipuut ovat hyvin pitkäikäisiä puita, ja oikeissa olosuhteissa ne voivat elää yli 300-vuotiaiksi! Viljelyssä puut poistetaan kuitenkin yleensä hyvissä ajoin ennen kuin ne saavuttavat näin korkean iän, koska niiden tuottavuus vähitellen laskee ajan myötä. Kotipuutarhassa tai hedelmätarhassa täydessä auringossa oleville paikoille istutetut puut, joille annetaan runsaasti tilaa, vettä ja lannoitteita, voivat menestyä vuosikymmeniä.