Pienemmät laskut ja puhtaampi ilma yhdellä yksinkertaisella vaihdolla

Pienemmät laskut ja puhtaampi ilma yhdellä yksinkertaisella vaihdolla

Usko tai älä, yhdellä kertaa voit pienentää energialaskujasi ja parantaa kotisi ilmanlaatua. Salaisuus? Se on yksinkertainen: Puhdista tai vaihda LVI-suodatin usein ja säännöllisesti. Jotkut osaavat asunnonomistajat ovat hyvin tietoisia LVI-suodattimen elintärkeästä roolista, mutta monet eivät edes tiedä sen olemassaolosta, saati siitä, että se vaatii huomiota. Ne, jotka laiminlyövät LVI-suodattimensa, tekevät sen kotinsa vahingoksi, sillä komponentin puhdistamatta jättäminen tai vaihtamatta jättäminen aiheuttaa ei-niin-merkittäviä ongelmia. Ensinnäkin tukkeutunut suodatin pakottaa lämmitys- ja ilmastointijärjestelmän työskentelemään kovemmin kuin on ehdottoman välttämätöntä. Tämä tarkoittaa lyhyellä aikavälillä korkeampia kuukausittaisia energiakustannuksia. Pitkällä aikavälillä rasittunut LVI-laitteisto ei kestä yhtä kauan, vaan sen käyttöikä päättyy paljon ennen kuin se olisi optimaalisissa olosuhteissa ehtinyt. Lisäksi tukkeutunut suodatin voi johtaa paitsi pölyisempään kotiin myös korkeampiin ilmassa olevien hiukkasten pitoisuuksiin. Nämä yllättävän yleiset ongelmat, jotka ovat kalliita sekä rahallisesti että terveydellisesti, voidaan helposti ratkaista, ellei jopa kokonaan estää, huollon avulla.

LVI-suodatin pidättää pölyä, likaa ja erilaisia roskia, mutta sen päätarkoitus ei ole puhdistaa ilmaa. Itse asiassa suodatin on olemassa ennen kaikkea suojaamaan lämmitys- ja jäähdytyslaitteita. SupplyHouse.comin tekninen asiantuntija Daniel O’Brian sanoo: "Ilmansuodattimet puolustavat lämmitys- ja jäähdytyslaitteitasi kaikelta kamalalta tavaralta, joka leijuu kodissasi." Suojellessaan itse järjestelmää LVI-suodatin suojaa lopulta sekä sinua että tulostasi. Loppujen lopuksi samat asiat, jotka haittaavat sisäilman laatua, haittaavat myös koneilmalämmitys- ja -jäähdytysjärjestelmän asianmukaista toimintaa. Kun käytössä on tuore suodatin, pöly ja muut hiukkaset poistuvat kierrosta, mikä hyödyttää sekä ilmastointilaitteita että perhettäsi. Kun sen tehokkuutta häiritseviä roskia ei ole, järjestelmäsi toimii mahdollisimman pienillä kustannuksilla ja O’Brianin mukaan "ei pala loppuun ennen kuin sen pitäisi". Tavallaan ilmastointijärjestelmä palkitsee sinut siitä, että pidät siitä huolta. Jujuna on tarkistaa – ja tarvittaessa puhdistaa tai vaihtaa – suodatin, ei vain kerran sinisessä kuussa, vaan säännöllisin väliajoin.

Kuinka usein suodatin on tarkastettava? Se riippuu paitsi käyttämästäsi suodatintyypistä myös lukuisista kotiisi liittyvistä muuttujista. O’Brian selittää tämän asian havainnollistamiseksi: "Jos tupakoit tai sinulla on lemmikkejä, sinun pitäisi tarkistaa suodatin useammin kuin naapurisi." Näitä tekijöitä lukuun ottamatta valmistajat suosittelevat, että ilmastointilaitteiden suodatin tarkistetaan aina vuodenajan vaihtuessa. Sen muistaminen saattaa olla kaikkein vaikeinta. O’Brian huomauttaa, että "jotkut termostaatit tai järjestelmät voidaan ohjelmoida muistuttamaan suodattimen tarkistamisesta". Mutta jos satut unohtamaan, tietyt merkit viittaavat siihen, että suodatin vaatii huoltoa. Ensinnäkin, pidä silmällä kotisi pölypitoisuuksia. Jos huomaat, että pölyä kertyy liikaa, syynä voi olla tukkeutunut ilmastointilaitteiden suodatin. Samoin jos lämmitys- tai ilmastointijärjestelmäsi näyttää toimivan taukoamatta (ei ole päällä ja pois päältä), on todennäköistä, että suodatin on puhdistettava tai vaihdettava.

Monia suodatintyyppejä on helposti saatavilla. Jotkin suodattimet on suunniteltu kertakäyttöisiksi, kun taas toiset on tarkoitettu uudelleenkäytettäviksi. Kun kertakäyttösuodatin tukkeutuu, voit yksinkertaisesti heittää sen pois ja vaihtaa sen uuteen. Kun kyseessä on uudelleenkäytettävä suodatin, huuhtelet tukoksen pois ja asetat suodattimen takaisin paikalleen. Molemmat tyypit suojaavat hyvin LVI-laitteita, mutta jälkimmäiset suodattimet keräävät yleensä laajemman kirjon epäpuhtauksia. Suodattimille annetaan MERV-luokitus (Minimum Efficiency Reporting Value), joka kertoo niiden suhteellisesta kyvystä parantaa sisäilman laatua. "Mitä korkeampi MERV-luokitus on, sitä pienempiä hiukkasia voidaan suodattaa", SupplyHouse.comin O’Brian tiivistää. Keskivertokodinomistajille sopivat hyvin kaikki suodattimet, joiden MERV-luokitus on 10-12. Vaikka korkeamman MERV-luokituksen suodattimet maksavat aluksi enemmän, niiden uudelleenkäytettävyys tarkoittaa, että ne kestävät pidempään. Lisäksi uudelleenkäytettävät suodattimet vaativat harvemmin huoltoa – neljän kuukauden välein, kun se on tarpeen joka toinen kuukausi.

Olipa kyseessä kertakäyttöinen tai uudelleenkäytettävä suodatin, uusi suodatin on mitoitettava asianmukaisesti LVI-laitteelle. "Mitoitus on melko yksinkertaista", O’Brian selittää. "Periaatteessa mittaat vain sen, mitä sinulla on, ja hankit korvaavan suodattimen, jonka mitat ovat samat." Jos haluat apua suodattimen valinnassa, ota yhteyttä SupplyHouse.comin ammattilaisiin. Yritys tarjoaa laajan valikoiman vaihtosuodattimia alan johtaviin lämmitysjärjestelmiin, ilmastointilaitteisiin ja ilmanpuhdistimiin. Saat myös neuvoja uuden suodattimen asentamiseen, vaikka yleisesti ottaen tehtävä ei voisi olla paljon yksinkertaisempi. Kuka tahansa voi tehdä sen, ja useimmissa tapauksissa se vie vain muutaman minuutin. Menettelytapa vaihtelee laitteesta toiseen, mutta yleensä prosessi on seuraava: sammuta lämmitys- tai jäähdytysyksikkö, etsi ja irrota huoltopaneeli, liu’uta nykyinen suodatin ulos (joka sijaitsee imu- tai poistopuhaltimen tuulettimen lähellä), liu’uta uusi suodatin sisään ja käynnistä laite uudelleen. Ei ehkä olekaan nopeampaa ja helpompaa tapaa maksimoida LVI-järjestelmän tehokkuus ja parantaa samalla ilmaa, jota sinä ja perheesi hengität joka päivä kodin mukavuudessa.

Tämän viestin on tuonut sinulle SupplyHouse.com. Sen tosiasiat ja mielipiteet ovat BobVila.comin omia.