Perimmäinen opas talon pohjapiirustuksen löytämiseen

Perimmäinen opas talon pohjapiirustuksen löytämiseen

Miten löydän taloni pohjapiirustuksen?

Olet luultavasti jossain vaiheessa löytänyt itsesi seisomasta keskellä kotiasi ja miettinyt muutoksia tai yksinkertaisesti miettinyt, miten paikka on alun perin suunniteltu. Olitpa sitten suunnittelemassa remonttia tai vain uteliaisuudesta innostunut, talon pohjapiirustuksen hankkiminen voi säästää aikaa, rahaa ja paljon arvailuja. Miten tämän arkkitehtonisen aarteen voi siis kaivaa esiin?

Aloita ilmeisestä: kiinteistörekisteristä.

Jos olet niin onnekas, että sinulla on pääsy alkuperäisiin asiakirjoihin talon ostohetkeltä, olet jo etulyöntiasemassa. Näissä asiakirjoissa on usein pohjapiirustuksia tai ainakin luonnos, josta saa hyvän käsityksen pohjapiirustuksesta. Jos et ole säilyttänyt asiakirjoja tai olet perinyt talon ilman tällaisia asiakirjoja, älä huoli. Voit kääntyä paikallisen kunnan kaavoitusosaston puoleen. Näissä virastoissa on rakennusrekisterit, mukaan lukien hyväksytyt suunnitelmat, useimmista alueen kiinteistöistä.

Käännä digitaalinen: Online-resurssit

Internetin aikakaudella ei ole mikään yllätys, että netistä löytyy runsaasti pohjapiirustuksia. HousePlansin ja Floorplannerin kaltaiset verkkosivustot ja jopa maakuntien tai kuntien verkkosivustot tarjoavat usein pääsyn erilaisiin talosuunnitelmiin. Niistä peritään usein maksu, mutta se on yleensä nimellinen ja sen arvoinen, kun otetaan huomioon se, mitä saat.

Entä jos taloni on vanha tai mittatilaustyönä rakennettu?

Vanhoissa taloissa, erityisesti mittatilaustyönä rakennetuissa, on omat haasteensa. Älä vielä luovu laivasta; on olemassa keinoja navigoida näillä sameilla vesillä.

Ota yhteyttä arkkitehtiin tai rakentajaan.

Jos kyseessä on mittatilaustyönä rakennettu koti, alkuperäisellä arkkitehdillä tai rakentajalla saattaa olla vielä kopioita suunnitelmista. Jos yritys tai yksityishenkilö on yhä toiminnassa, voit säästää paljon jalkatyötä. He toimittavat usein nämä asiakirjat, joskin joskus maksua vastaan.

Ajattele laatikon ulkopuolella: Käytä tekniikkaa

Jos kyseessä on vanhempi koti, teknologia voi olla paras ystäväsi. AutoCADin tai SketchUpin kaltaisten ohjelmistojen ja sovellusten avulla voit luoda omat karkeat pohjapiirustukset. Se ei ole niin pelottavaa kuin miltä se kuulostaa! Mittaa jokainen huone ja syötä numerot ohjelmistoon, niin saat selkeämmän kuvan kotisi pohjapiirustuksesta.

Uudelleenrakentaminen tyhjästä.

Aina on olemassa mahdollisuus, että suunnitelmia ei vain ole saatavilla, kadonnut kuin eilinen uutinen. Tämä saattaa tuntua pelottavalta tehtävältä, mutta joskus on käärittävä hihat ja likaannuttava hieman.

Miten lähestyä pohjapiirustusten suunnittelua ja tilasuunnittelua?

Ammattilaiset mukaan!

Jos haluat tarkat ja yksityiskohtaiset suunnitelmat, harkitse ammattilaisen palkkaamista mittaamaan ja luonnostelemaan kotisi. Maanmittaajilla tai arkkitehdeillä on asiantuntemus ja työkalut, joiden avulla he voivat kartoittaa kotisi tarkasti. Kustannukset saattavat olla hieman korkeat, mutta se on hyvä investointi, varsinkin jos suunnittelet merkittäviä muutoksia.

Tee-se-itse-lähestymistapa

Jos olet käytännönläheinen ja osaat käsitellä numeroita, mikset kokeilisi itse? Tarvitset mittanauhan, kaaviopaperia ja paljon kärsivällisyyttä. Mittaa jokaisen huoneen mitat, mukaan lukien ovien ja ikkunoiden sijainti. Älä unohda ottaa huomioon seinien paksuutta, joka voi vääristää mittaustuloksia. Se on työlästä mutta myös palkitsevaa.

Oikeudellinen näkökulma: Onko sinulla oikeus näihin suunnitelmiin?

Kun etsit pohjapiirustuksia, erityisesti vanhempien tai mittatilaustyönä rakennettujen talojen pohjapiirustuksia, saattaa tulla esiin kysymys omistusoikeudesta. Yksinkertaisesti sanottuna, kuka omistaa talosuunnitelman henkisen omaisuuden?

Alkuperäisen arkkitehdin oikeudet

Jos kotisi on suunnitellut kuuluisa arkkitehti tai vaikka vain joku, jolla on edelleen tekijänoikeudet, hän teknisesti ottaen omistaa oikeudet kyseiseen pohjapiirustukseen. Siksi on ratkaisevan tärkeää hankkia lupa, jos aiot levittää tai muuttaa suunnitelmia merkittävästi.

Julkinen käyttöoikeus ja oikeudenmukainen käyttö

Vanhojen talojen, erityisesti ennen vuotta 1923 rakennettujen talojen, suunnitelmat ovat yleensä julkisia. Uudemmissa kodeissa henkilökohtainen käyttö, kuten remontointi tai kodin pohjapiirustuksen ymmärtäminen, kuuluu yleensä tekijänoikeudella suojatun aineiston ”kohtuullisen käytön” piiriin.

Käyttämällä näitä keinoja sinun pitäisi olla hyvässä vauhdissa kotisi pohjapiirustuksen selvittämisessä. Riippumatta siitä, käytätkö digitaalista järjestelmää, konsultoitko ammattilaisia vai teetkö itse, kotisi rakenteen ja pohjapiirroksen ymmärtäminen on korvaamaton perusta mille tahansa hankkeelle tai päähänpistolle, joka sinulla saattaa olla mielessäsi.

Voinko katsoa pohjapiirustukseni?

Takuulla! Pohjapiirustuksen etsiminen verkosta ei ole pelkkä haave, vaan se on digitaalisen vallankumouksen ansiosta nykyajan mukavuus. Mutta odota vähän! Ennen kuin lähdet internetin kaninkoloon, erotellaan vehnä akanoista.

Arvokkaat lähteet

  1. Maistraatti: Yllättävää kyllä, tämä vanhan koulukunnan väylä on muuttunut digitaaliseksi. Useimmat piirikuntien verkkosivustot tarjoavat runsaasti kiinteistörekisteritietoja, usein myös pohjapiirustuksia.
  2. Kiinteistöalan verkkosivustot: Zillow’n ja Redfinin kaltaiset verkkosivustot tarjoavat joskus pohjapiirustuksia listatuista kiinteistöistä, erityisesti uudemmista rakennuksista.
  3. Arkkitehtuurin arkistot: Talosuunnitelmiin erikoistuneilla verkkosivustoilla on usein laajoja tietokantoja. Varaudu kuitenkin maksamaan jonkin verran rahaa.
Lähde Onko sinulla todennäköisesti pohjapiirustuksia? Kustannukset
Piirikunnan rekisterinpitäjä Korkea Ei ole
Kiinteistöalan verkkosivustot Kohtalainen Ei mitään
Arkkitehtuurin arkistot Korkea Kyllä

Varovasti: Legal Mumbo Jumbo

Sana viisaalle: varmista, ettet astu kenenkään varpaille, etenkään tekijänoikeuksien osalta. Pohjapiirros ei ole pelkkä paperinpala, vaan se on jonkun henkistä omaisuutta. Tästä huolimatta henkilökohtainen käyttö kuuluu yleensä oikeudenmukaiseen käyttöön.

Kuumia vinkkejä tekniikkaan perehtyneille henkilöille

Jos olet tekniikan neropatti, kodin suunnitteluohjelmiston käyttäminen voi olla ässä hihassa. Tuo yksinkertainen luonnos tai jopa valokuva pohjapiirroksesta ja anna ohjelmiston tehdä taikojaan. Voila! Sinulla on kattava digitaalinen pohjapiirustus hetkessä.

Voitko siis katsoa pohjapiirustustasi? Ehdottomasti. Kun käytössäsi on verkkolähteitä, hiukan teknistä osaamista ja ripauksen oikeudellista tietämystä, olet valmis paljastamaan salaisuudet, joita kotisi on kätkenyt.

Miten saan alkuperäiset talosuunnitelmat Skotlannissa?

Ah, Skotlanti, kilttien, linnojen ja kyllä, erilaisten sääntöjen alaisten talosuunnitelmien maa. Jos raavit päätäsi miettien, miten saat käsiisi alkuperäiset talosuunnitelmat tässä metsän kolkassa, sinua odottaa herkkupala.

Ensimmäinen asiointisatamasi: Paikallinen valtuusto

Skotlannissa paikallishallinnon suunnitteluosasto on oikea osoite virallisille talotiedostoille, kuten alkuperäisille pohjapiirustuksille. Soita sinne, piipahda siellä tai tutustu heidän verkkolähteisiinsä ja etsi etsimäsi tiedot. Varo kuitenkin väliä – vanhemmat asiakirjat saatetaan arkistoida, ja niiden hakeminen saattaa kestää jonkin aikaa.

Lähde Onko sinulla todennäköisesti pohjapiirustuksia? Kustannukset
Paikallisneuvoston toimistot Korkea Maksuja voidaan periä
Skotlannin kansalliset arkistot Kohtalainen Maksuja voidaan periä

Suunnitelma B: Skotlannin kansalliset arkistot

Kun paikallisneuvosto ei löydä mitään, seuraavaksi paras vaihtoehto on National Records of Scotland. Heillä on kasoittain historiallisia tietoja, ja jos talollasi on tarinallinen menneisyys, saatat saada jättipotin.

Nikkarointi: Mitä tarvitset

Sinun on annettava joitakin perustietoja, kuten osoitteesi ja mahdollisesti todisteet omistusoikeudesta. Älä unohda lompakkoasi; kopioiden hankkimisesta peritään yleensä nimellinen maksu.

Sisäpiirin tiedot: Arkkitehtitoimistot

Jos talosi on uudempi rakennus tai sen on suunnitellut tunnettu arkkitehtitoimisto, suorat sanat voivat tehdä ihmeitä. Nämä yritykset säilyttävät usein suunnitelmat ja ovat yleensä ystävällisiä jakamaan niitä, vaikkakin maksua vastaan.

Pysy kärryillä: päivitykset ja tarkistukset

Älä unohda, että alkuperäisetkin suunnitelmat voivat vanhentua, jos talossa on tehty rakenteellisia muutoksia. Jotta et haukkuisi väärää puuta, varmista, että katsot suunnitelmien uusinta versiota.

Jos siis haluat löytää alkuperäiset talosi piirustukset Skotlannissa, kissaa voi nylkeä useammalla kuin yhdellä tavalla. Hieman huolellisuutta noudattaen ja kenties käymällä toimistossa tai kahdessa, saat tarvitsemasi tiedot seuraavan siirtosi suunnitteluun – olipa kyseessä sitten remontti tai vain uteliaisuutesi tyydyttäminen.

Onko olemassa sovellusta pohjapiirustusten laatimiseen?

Takuulla on! Tänä digitaalisena aikakautena on olemassa sovellus lähes kaikkeen auringon alla, eivätkä pohjapiirustukset ole poikkeus. MagicPlanin, RoomScan Pron ja SketchUpin kaltaisten sovellusten avulla voit kartoittaa asuintilasi hikeä säästämättä. Ne eivät ole vain näppäriä vaan myös pirun tarkkoja!

Sovellus Käyttäjäystävällisyys Kustannukset
MagicPlan Korkea Ilmainen sovelluksen sisäisten ostojen kanssa
RoomScan Pro Kohtalainen Maksullinen
SketchUp Alhainen (jyrkkä oppimiskäyrä) Ilmaiset/maksulliset versiot

Jos sinulla on siis älypuhelin ja taito DIY:hen, nämä sovellukset voivat muuttaa pelin. Napsauta, luonnostele tai skannaa, ja voila – olet oma arkkitehtisi!