Parhaat vinkit ryömintätilan eristämiseen

Kasvoin split-level-talossa, joka oli esikaupunkien hallitseva talotyyppi heti toisen maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä. Keskimmäinen kerros – se, joka "jakoi" ylemmän ja alemman tason – oli rakennettu ryömintätilan päälle. Siihen pääsi seinässä olevasta reiästä, joka oli peitetty vanerilevyllä, mutta lapsena uskaltauduimme sinne harvoin.

Kun iäkkäät vanhempani myivät talon muutama vuosi sitten, minun tehtäväkseni jäi (poikapuoleni avustuksella) siivota tila ennen kuin uudet omistajat muuttivat sinne, ja sain muistutuksen siitä, miten karmiva paikka se oli.

Kosteaa lasikuitueristettä roikkui sattumanvaraisesti palkeista. Hämärä valo suodattui sisään seinissä olevista tuuletusaukoista. Joissain palkeissa oli epämiellyttäviä merkkejä jyrsijöiden toiminnasta ja homeelta näyttäviä merkkejä. Kosteat betoniseinät olivat yhtä paljaat kuin silloin, kun ne oli valettu yli 50 vuotta sitten.

Tuohon aikaan yleinen rakennuskäytäntö oli eristää ryömintätilan yläpuolinen lattia ja jättää ryömintätilan seinän tuuletusaukot auki, jotta kosteus pääsee poistumaan ulos – valtava suunnitteluvirhe, kuten kävi ilmi.

Sen sijaan, että kosteus olisi poistunut (ainakin kosteiden kesien ilmastossa), avoimet tuuletusaukot päästivät kostean ilman sisään. Kun tämä ilma kulki ryömintätilan viileiden pintojen yli, jäljelle jäi kondenssia. Vanhempieni talossa lasikuitulevyt olivat hajonneet niin, että ne olivat roikkuneet eivätkä enää estäneet kylmää ilmaa pääsemästä yläpuolella olevaan lattiaan.

Ei ollut ihme, että äiti oli aina huolissaan siitä, että home pilasi hänen mattonsa.

Löydä luotettavat paikalliset ammattilaiset mihin tahansa kotiprojektiin Etsi ammattilaisia nyt. +

Nykyään energia-asiantuntijoilla on erilainen resepti ryömintätiloja varten, joka perustuu ajatukseen, että niiden pitäisi olla osa kodin ilmastoitua tilaa (alue, jota lämmitetään ja jäähdytetään). Jos ne ilmastoidaan, kondenssivesi ei pääse muodostumaan, mikä puolestaan vähentää homeen ja punkkien mahdollisuutta. Ilmastointikanavista aiheutuva energiahäviö vähenee, ja ensimmäisen kerroksen lattiat lämpenevät talvella. Myös vedot vähenevät.

Poistaa ryömintätilan vesilähteet ennen kuin teet mitään muuta.

Pidennä syöksytorvia, kunnosta kourut ja tasoita jalkakäytävät, terassit ja puutarhapenkit uudelleen niin, että ne kallistuvat poispäin talosta. Asenna tarvittaessa kellarin vedeneristysjärjestelmä tai pumppu.

Eristä seinät, älä kattoa.

Jäykät levyt voidaan asentaa rakennusliimalla tai mekaanisilla kiinnikkeillä. Voit myös asentaa ryömintätilan lattian päälle eristysmaton.

Käytä eristettä, joka kestää vesivahinkoja (ei lasikuitua tai selluloosaa).

Mikä tahansa jäykistä levyeristeistä käy, mutta polyiosyanuraatilla on paras R-arvo (6-7 tuumaa kohti). Kaupallisilta kattoeristeiden valmistajilta on joskus saatavana jäännös- ja sekundäärimateriaalia. Sinun on vain haettava ne.

Tiivistä kaikki tuuletusaukot.

Ulkopuolelta asennettavia tuuletusaukkojen suojuksia on saatavana vakiokokoja. Tai tee omat vanerista ja tiivistä ne paikalleen.

Varmista, että ulkoilmaan johtavat luukut on tiivistetty.

Käytä raskaita säätiivisteitä tiiviin tiivistyksen varmistamiseksi tai osta valmiiksi valmistettu ryömintätilan luukku.

Tiivistä reunapalkit ja kynnykset.

Täytä palkkioläpivientien päät jäykästä levyeristeestä leikatuilla suorakaiteilla. Käytä saumojen tiivistämiseen vaahtomuovitiivistettä, kuten Great Stuffia. Tiivistä ryömintätilan seinän yläreunan ja kynnyksen välinen liitos tiivistemassalla tai vaahtotiivisteellä.

Asenna ilma- ja höyrysulku lattian päälle ja teippaa se eristykseen.

Muovisia höyrynsulkuja on saatavana eripaksuisina levyinä. Jos aiot käyttää kapseloitua tilaa varastointiin, valitse este, joka kestää jalankulkua. Monet yritykset tarjoavat kapselointipalveluja; Basement Systems, Inc. tarjoaa mielestäni täydellisimmin suunnitellun järjestelmän.

Löydä luotettavat paikalliset ammattilaiset mihin tahansa kotiprojektiin Etsi ammattilaisia nyt. +