Parhaat vinkit ruoan säilyttämiseen silloin, kun et löydä muurinpohjapurkkeja.

Parhaat vinkit ruoan säilyttämiseen silloin, kun et löydä muurinpohjapurkkeja.

Kotipurkkiminen on suositumpaa kuin koskaan, mutta tämä suosio ei ole seurauksitta. Viime syksynä alkaneet toimitusketjuongelmat ovat edelleen vaivanneet puutarhureita, jotka toivovat voivansa säilöä satonsa.

Maailmanlaajuinen pandemia on sekä lisännyt kiinnostusta kotipurkkeihin että johtanut pienempiin tuotantolinjoihin valmistajilla, kuten Newell Brandsilla, joka valmistaa Ball- ja Kerr-muuraripurkkeja ja säilöntätuotteita. Nämä tekijät ovat johtaneet siihen, että säilykerenkaista ja kannista on pulaa, mikä on turhauttanut monia tulevia säilykkeenvalmistajia. Hyviä uutisia? Jos haluat silti kokeilla ruoan säilöntää, säilykkeet eivät ole ainoa tapa tehdä se.

Kylmäsäilytys

Kylmäsäilytys on helpoin kotisäilytysvaihtoehto. Ennen säilykkeiden tai jäähdytyksen keksimistä tämä oli paras tapa säilyttää ruokaa. Viileässä tai huoneenlämpötilassa tapahtuvassa säilytyksessä tuotteet säilytetään kuivassa mutta viileämmässä paikassa, kuten lämmittämättömässä ruokakomerossa, kuistilla, kellarissa tai juurikellarissa. Kaikki hedelmät ja vihannekset eivät sovellu viileään säilytykseen; yleensä juurikasvit tai paksukuorisemmat tuotteet, kuten porkkanat, perunat, sipulit, valkosipulit, kurpitsat ja omenat, soveltuvat parhaiten viileään säilytykseen.

Jääkaappisäilykkeet

Useimmat mikrobit eivät voi selviytyä erittäin happamassa ympäristössä, joten etikka (ja muut hapot) on olennainen osa säilöntää. Jääkaappisäilykkeiden valmistukseen ei kuitenkaan tarvita erityisiä säilöntäkansia tai -renkaita. Voit noudattaa suosikkikurkkujen reseptiäsi ja sen sijaan, että käsittelisit purkit säilykkeissä, laittaa ne jääkaappiin. Tekemiesi suolakurkkupurkkien määrää rajoittaa tietenkin käytettävissä oleva jääkaappitila.

Käyminen

Käyminen auttaa luomaan useita elintarvikkeita, kuten juustoa, jogurttia, kombuchaa, hapankaalia, kimchiä, hapantaikinaleipää ja jopa etikkaa. Käymisprosessi muuttaa matalahappoiset elintarvikkeet korkeahappoisiksi elintarvikkeiksi samoin kuin etikkapikkelöinti. Prosessi tapahtuu käyttämällä käynnistysviljelmiä, suolaa tai heraa. Prosessi tapahtuu huoneenlämmössä, ja kun käyminen on tapahtunut, elintarvike säilyy hyllyssä. Käymisteitse valmistettuja elintarvikkeita on kuitenkin säilytettävä viileässä tilassa tai jääkaapissa, jotta ne säilyvät pidempään. Käymisen aloittaminen on helppoa, varsinkin jos hankit käymispakkauksen.

Kuivaus/kuivatus

Kuivaaminen on yksi vanhimmista elintarvikkeiden säilytysmenetelmistä, ja se on erittäin monipuolinen. Voit kuivata elintarvikkeita ilmakuivattuna auringossa tai suojaisalla kuistilla. Nopeamman tuloksen saat käyttämällä 60 celsiusastetta.

Pakastaminen

Pakastaminen on helpoin tapa säilyttää ruokaa. Pakastetut tuotteet voivat säilyä pakastimessa kahdeksasta kuukaudesta jopa vuoteen. Tämä riippuu kuitenkin siitä, miten hyvin valmistelet ja pakkaat tuotteet. Jotta pakastusaika pitenisi, on tärkeää poistaa mahdollisimman paljon ilmaa säilytyspussista tai -astiasta ennen pakastamista. Tämä vaihe auttaa estämään pakastimen palamisen. Tyhjiötiivistyspussit ovat loistavia apuvälineitä tässä tehtävässä.

Pakastekuivaus

Pakastekuivauksen avulla voit säilöä muuten vaikeasti säilyviä elintarvikkeita, kuten maitotuotteita, kokonaisia aterioita ja tähteitä. Pakastekuivauksessa eli lymfilisoinnissa elintarvikkeista poistetaan vesi sen jälkeen, kun ne on pakastettu ja asetettu tyhjiön alle. Tämän prosessin ansiosta jää muuttuu suoraan kiinteästä aineesta höyryksi, jolloin nestemäinen vaihe ohitetaan ja elintarvikkeesta tulee säilyvää vuosia. Pakastekuivausprosessi on kuitenkin huomattavasti monimutkaisempi ja kalliimpi kuin muut elintarvikkeiden kotisäilytysmenetelmät. Sinun on esimerkiksi investoitava pakastekuivaimeen, joka voi maksaa useita tuhansia dollareita.

Suola ja sokeri

Useimmat ihmiset tietävät, että suola on luonnollinen säilöntäaine, mutta niin on myös sokeri. Molemmat aineet imevät nestettä elintarvikkeesta ja estävät mikrobien kasvua. Suolaa ja sokeria voidaan käyttää tuotteiden ja lihan säilöntään. Koska sokeri ja suola muuttavat elintarvikkeiden makua, ne eivät välttämättä ole paras menetelmä kaikentyyppisille elintarvikkeille. Perinteisiä suolalla säilöttyjä elintarvikkeita ovat esimerkiksi kinkku, sitruunat ja naudanlihapihvit. Yleisesti sokerilla säilöttyjä elintarvikkeita ovat esimerkiksi inkivääri, kirsikat ja sitrushedelmien kuori.

Öljy ja alkoholi

Öljyä ja alkoholia on myös käytetty vuosikymmenien ajan tavaroiden säilömiseen. Kuten suola ja sokeri, alkoholi vetää kosteutta pois elintarvikkeista ja estää mikrobien kasvua. Elintarvikkeiden säilöminen öljyssä onnistuu sulkemalla ilma pois, kun tuote on täysin upotettu. Molemmat menetelmät toimivat hyvin, ja elintarvikkeet säilyvät hyllyssä kuukausia riippuen öljyn tai alkoholin laadusta ja elintarvikkeen luonnollisesta happamuudesta.