Parhaat päärynäpuulajit, joita kannattaa kasvattaa ilmastossasi

Päärynät ovat yksi palkitsevimmista takapihan hedelmäpuista, ja ne ovat erinomainen valinta monissa ilmastoissa! Herkullisten hedelmien lisäksi päärynäpuut tarjoavat kauniita kevätkukkia ja syksyn väriä. Kaksi kukoistavaa päärynäpuuta antaa runsaasti hedelmiä kahden-neljän viikon aikana loppukesällä tai alkusyksyllä. Oikeiden päärynäpuiden valitseminen maisemaan ja ilmastoon on avainasemassa, kun haluat varmistaa suuren sadon. Jotkin päärynäpuulajit kestävät talven pakkasta, kun taas toiset viihtyvät lämpimillä alueilla. Lisäksi monet omenapuita vaivaavat hyönteiset ja taudit vaivaavat päärynäpuita vain harvoin, joten hedelmiä on helpompi kasvattaa luonnonmukaisesti omalla pihalla. Käytä näitä vinkkejä valitaksesi parhaat päärynäpuulajit alueellesi.

Parhaat päärynäpuulajit, joita kannattaa kasvattaa ilmastossasiKSevchenkoGetty Images Istuta kaksi päärynälajiketta parhaan pölytyksen saavuttamiseksi.

Useimpien päärynälajikkeiden kukat eivät pysty pölyttämään itseään. Sen sijaan niiden on ristipölytettävä toisen lajikkeen kanssa, jotta niistä kehittyy hedelmiä. Sadan metrin säteellä kasvava eri päärynälajike tarjoaa hedelmöitykseen tarvittavan siitepölyn. Istuta päärynöitä vähintään kahden lajikkeen ryhmissä, jotta saat varmasti hedelmiä. Hyönteiset ovat välttämättömiä siitepölyn siirtämiseksi kasvien välillä, joten vältä torjunta-aineiden käyttöä puiden ympärillä niiden kukinnan aikana.

Etsikää palokärpässienkestävyyttä.

Tulipoltetta on päärynöiden yleisin tauti, eikä sitä voi parantaa. Tartunnan saanut puu kuolee usein parissa vuodessa, ellet puutu ongelman hallintaan. Hyviä uutisia: useat lajikkeet ovat ainakin osittain tai kokonaan resistenttejä tulirokkoa vastaan. Kun harkitset päärynälajiketta, valitse ehdottomasti sellainen, joka on vastustuskykyinen tulirokkoa vastaan, tai saatat joutua vaihtamaan puusi muutaman vuoden kuluttua.

Parhaat päärynäpuut kylmiin ilmastoihin

Pakkaslämpötilat ja kuivat talvituulet ovat yleisesti ottaen haastavia olosuhteita päärynäpuille. Muutamat päärynätyypit kestävät kuitenkin elementtejä ja tuottavat mehukkaita hedelmiä vuodesta toiseen vyöhykkeillä 3-5.

’Golden Spice’ (kultainen mauste) On yksi kestävimmistä päärynöistä; se selviytyy vyöhykkeellä 3. Se kestää myös erinomaisesti tulirokkoa. Se tuottaa loppukesällä pieniä hedelmiä, jotka sopivat sekä säilöntään että tuoreena syömiseen. Pölyttäjiksi suositellaan ’Ure’ tai ’Summercrisp’. ’Gourmet’. Kestää vyöhykkeelle 4 ja on kohtalaisen tulirokon kestävä. Sen keskikokoiset hedelmät kypsyvät alkusyksyllä. Sitä ei voi käyttää toisen puun pölyttämiseen; istuta kolmea eri lajiketta parhaan hedelmäsadon saavuttamiseksi. ’Luscious’ (herkullinen) Kestää vyöhykkeellä 4 ja on kohtalaisen tulipalonkestävä. Sen pienet tai keskikokoiset hedelmät kypsyvät syksyllä, ja niiden maku ja rakenne muistuttavat Bartlett-päärynää. Tätä lajiketta ei voi käyttää toisen puun pölyttämiseen; istuta kolmea eri lajiketta parhaan hedelmäkertymän saavuttamiseksi. ’Summercrisp’ Kestää vyöhykkeellä 4 ja on vastustuskykyinen tulipoltetta vastaan. Sen keskikokoiset punertavat hedelmät ovat miedon makuisia ja rakenteeltaan rapeita, kuten aasialaiset päärynät. Summercrispin hedelmät kypsyvät loppukesällä, mutta ne on itse asiassa parempi syödä tuoreena ennen kuin ne ovat täysin kypsiä. Parhaat päärynäpuulajit, joita kannattaa kasvattaa ilmastossasiParhaat päärynäpuulajit, joita kannattaa kasvattaa ilmastossasiKUVA: Jay WildeKUVA: Tria Giovan Parhaat päärynäpuut lämpimään ilmastoon

"Bartlett" ja "Bosc" kasvavat hyvin lämpimässä ilmastossa, ja ne ovat suosittuja päärynälajikkeita ruokakaupoissa. Valitettavasti ne ovat alttiita tulirokkoon, joten ne eivät ole paras valinta kotipuutarhaan. Harkitse sen sijaan seuraavia erinomaisia päärynäpuulajeja, jotka jaetaan yleensä kahteen luokkaan: Eurooppalaiset, jotka muistuttavat eniten pehmeitä, mehukkaita Bartlett-päärynöitä, ja aasialaiset, joiden rakenne on kiinteä ja rapea. Nämä lajikkeet tuottavat hyvin hedelmiä vyöhykkeillä 5-9.

’Chojuro’ (Chojuro) On aasialaistyyppi, jolla on elävän oranssi, punertava kuori. Sen maku on voimakas ja se säilyy hyvin. Parhaan pölytyksen saat istuttamalla sen toisen aasialaisen lajikkeen kanssa.’Harrow Delight’. On eurooppalainen tyyppi, jolla on mehukkaat, keskikokoiset hedelmät tuottavassa puussa.’Honeysweet’ (Honeysweet) On eurooppalainen lajike, jolla on makea, runsas maku ja silkkisen pehmeä rakenne. Se kypsyy kullankeltaisen punaruskeaksi. Sadonkorjuun jälkeen hedelmiä on säilytettävä jääkaapissa useita viikkoja ennen niiden syömistä, jotta ne saavat parhaan mahdollisen makean maun.’Moonglow’ (Kuunhohto) On eurooppalainen lajike, joka on vastustuskykyinen tulipoltetta vastaan. Se tuottaa loppukesällä keskikokoisia tai suuria, himmeänvihreitä hedelmiä, jotka muistuttavat Bartlett-päärynöitä maultaan ja rakenteeltaan.’Olympic’ On aasialaistyyppinen päärynä, joka tuottaa erittäin suuria, punaruskeita hedelmiä, jotka säilyvät hyvin. Parhaan pölytyksen saat istuttamalla sen toisen aasialaistyypin kanssa.’Orient’ On eurooppalainen tyyppi, jonka hedelmät ovat suuria ja hyvin säilyviä. Se tuottaa runsaasti hedelmiä, ja hedelmiä voidaan käyttää sekä tuoreena syötäväksi että säilykkeeksi. ’Seckel’. (kuvassa yllä vasemmalla) on lempinimeltään "sokeripäärynä", koska sen hedelmäliha on erittäin makea. Sen hedelmät ovat pieniä, ja se on yksi harvoista eurooppalaisista päärynöistä, jotka ovat valmiita syötäväksi heti sadonkorjuun jälkeen. ’Seckel’ kasvaa hyvin myös kylmässä ilmastossa.’Shinko’ (kuvassa yllä oikealla) on aasialaistyyppinen päärynä, jonka hedelmät ovat kiinteitä, raikkaita ja hyvin säilyviä. Parhaan pölytyksen saat, kun istutat sen toisen aasialaisen tyypin kanssa. Parhaat kääpiöpäärynäpuut

Perinteiset päärynäpuut ovat korkeimmillaan 15-20 metriä korkeita. Korkeat puut tekevät kaikkien hedelmien tavoittamisesta haastavaa. Kääpiö- ja puolikääpiöpäärynäpuut sen sijaan ovat korkeimmillaan 8-12 jalkaa korkeita. Kääpiö- tai puolikääpiöpuun hedelmien kerääminen onnistuu usein ilman tikkaita.

Kääpiö- ja puolikääpiöpuut luodaan varttamalla nuoren puun tuottava yläosa juuristoon, joka pitää puun pienenä. Useimmat edellä luetelluista päärynäpuista ovat saatavilla kääpiö- ja puolikääpiöjuurikannoista. Lue kasvilaput huolellisesti tai tutustu internetiin selvittääksesi, onko lajike kääpiö- vai puolikääpiöjuurikannalla. Etsi kypsän koon merkintä 8-12 jalkaa pitkä.