Parhaat maalit MDF-levyille – Ranking & opas

MDF-levyn maalaaminen vaatii huolellista harkintaa laadukkaan lopputuloksen saamiseksi.

Väärien pohjamaalien, akryylien tai emalien valitseminen johtaa huonoon tarttuvuuteen, nopeaan kulumiseen, halkeiluun, lohkeiluun, epätasaiseen pintakäsittelyyn ja vaatii toistuvaa uudelleenmaalausta.

Opi valitsemaan oikeat MDF-maalit, jotta saat aikaan tasaisia, kestäviä ja ammattilaatuisia maalattuja projekteja.

Parhaan maalin valitseminen MDF-levylle

MDF-levyjä maalattaessa virheettömän, ammattilaistasoisen pinnan saavuttaminen edellyttää 2- tai 3-kerroksista lähestymistapaa.

Käyttämällä pohjamaalia, akryyli- ja emalimaalia yhdessä voit saada MDF-projektiisi kestävän pinnan, joka kestää koko eliniän.

 • Pohjamaalit ovat ensin välttämättömiä. Ne tiivistävät huokoisen MDF-pinnan estääkseen maalin epätasaisen imeytymisen ja turpoamisen. Pohjustusaineet luovat yhtenäisen pohjakerroksen ja parantavat tarttuvuutta seuraavaa maalikerrosta varten.

 • Akryylimaalit antavat värin, peittävyyden ja koristeellisen viimeistelyn. Laadukkaat akryylit joustavat estääkseen halkeilun MDF-levyn laajentuessa ja supistuessa. Ne tarttuvat tiiviisti ja kestävät ajan myötä lohkeilua.
 • Emalit antavat kirkkaan, suojaavan pintakerroksen akryylimaalin päälle. Emalit tekevät MDF-levystä kosteutta ja kulutusta läpäisemättömän, jotta kova työsi säilyy vuosikymmenien ajan.

Tässä oppaassa vertailemme parhaita tuotemerkkejä ja tarkastelemme suositeltuja yleismaaleja MDF-projektien pohjamaalaukseen, värjäykseen ja suojaukseen.

Nopea yhteenveto

Parhaat maalit MDF-levyille

Selvitä miksi alla olevasta kattavasta erittelystämme…

Maalin sovittaminen projektiin sopivaksi

MDF-levyä käytetään monenlaisissa projekteissa sen sileän, vakaan ja edullisen levyrakenteen ansiosta. MDF-levyjä maalattaessa on tärkeää ottaa huomioon loppukäyttötarkoitus ja ympäristö oikeiden maalituotteiden valinnassa. Yksi maalityyppi ei ole paras kaikille MDF-levytyypeille.

Valitsemasi maalin on oltava linjassa maalattavan kohteen kanssa.

MDF-huonekalut

Huonekalut tarvitsevat joustavia maaleja, jotka kestävät liikkumisesta/kulumisesta johtuvaa lohkeilua.

 • Pohjuste: Leyland Trade MDF Primer: Joustava, nopeasti kuivuva pohjuste, joka tiivistää MDF-kuidut.
 • Akryyli: Dulux Trade QD Eggshell / Satin / Gloss: Kestävä, joustava akryylimaali
 • Emali: Ei yleensä tarvita

MDF-kaapit

Kaapit tarvitsevat kestävää, suojaavaa maalipintaa.

 • Pohjuste: Caparol Haftprimer: Hyvin tarttuva pohjuste, joka tiivistää MDF-pinnan.
 • Akryyli: Dulux Trade QD Eggshell / Satin / Gloss: Kestävä kaapistojen tai puun viimeistelymaali
 • Emali: Lakka: Rustins Polyurethane Varnish: Suojaava kirkas polyuretaanilakka

MDF-lattia

Lattia vaatii erittäin kestävää, hankausta kestävää maalia.

 • Pohjuste: Johnstones Trade MDF Primer: Vahvasti tarttuva, nopeasti kuivuva pohjuste.
 • Akryyli: Dulux Floor Paint Range: Liukastumista estävä tai kestävä akryyli
 • Emali: Johnstones Floor Epoxy: Kaksikomponenttinen epoksilattiaemali

MDF-listat/jalkalistat

Reunalistat ja jalkalistat voivat käyttää tavallisia pohjamaaleja ja akryylejä.

 • Pohjuste: Leyland Trade MDF Primer: Yleiskäyttöinen pohjuste.
 • Akryyli: Dulux Diamond Satinwood: Kestävä koristeluakryyli
 • Emali: Ei tarvita

MDF-ovet

Ovet vaativat kestävää, joustavaa maalia.

 • Pohjamaali: Zinsser Bullseye 1-2-3: Tarttuva, nopeasti kuivuva pohjamaali.
 • Akryyli: Dulux Trade QD Eggshell / Satin / Gloss: Kestävä, kulutusta kestävä akryyli
 • Emali: Ei välttämätön

MDF-levy Arts & Crafts

Käsityöt tarvitsevat joustavia maaleja, joissa on laajat värivaihtoehdot.

Taide- ja käsityötaidetta varten ei ole erityisiä maalituotesuosituksia, valitse joustavat akryylit öljypohjaisten maalien sijaan. Öljypohjaiset maalit voivat aiheuttaa MDF-levyn turpoamista ja vaurioitumista. Valitse sen sijaan vesipohjaisia akryylivärejä, jotka pysyvät joustavina kuivuttuaan.

Näin maali voi liikkua MDF-levyn luonnollisen laajenemisen ja supistumisen mukana. Valitse lisäksi akryylimaaleja, joiden aineet vastustavat kosteuden imeytymistä. Näin estetään kosteuden vaihteluista johtuva vääntyminen tai kuplien muodostuminen.

Laadukkailla akryyleillä voit sovittaa minkä tahansa luovan värimaailman ilman pohjamaaleja tai viimeistelyaineita. Aseta etusijalle maalin joustavuus, jotta vältät MDF-levyn vahingoittumisen, kun käytät väriä taide- ja käsityöprojekteihisi.

Vesi- vs. öljypohjainen maali

Maalin kiillon ja värin lisäksi merkitystä ei ole vain sillä, millaisesta liuottimesta maali koostuu. Maaliliuottimia on kahta päätyyppiä, vesi- ja öljyvärimaaleja.

Maalien liuotin, johon maalit perustuvat, vaikuttaa suuresti värin ulkonäköön ajan myötä, sen kestävyyteen ja laatuun.

Mikä on vesipohjainen maali?

Vesipohjainen maali, joka tunnetaan myös nimellä lateksi- tai akryylimaali, on maali, jossa käytetään vettä ensisijaisena kantaja-aineena. Vesipohjainen maali on yleisin maalityyppi, ja sitä pidetään ympäristöystävällisempänä, koska sen haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC) päästöt ovat pienemmät maalin levittämisen ja kuivumisen aikana verrattuna perinteisiin öljypohjaisiin maaleihin.

Vesiohenteiset maalit ovat suosittu valinta jalkalistoille, sillä ne luovat helposti puhdistettavia pintoja, jotka kestävät kosteutta ja kuivuvat nopeasti, mikä tarkoittaa, että niitä voi käyttää kylpyhuoneissa ja keittiöissä, eikä sinun tarvitse kulkea talossa liian kauan maalin levittämisen jälkeen.

Vesipohjaisen maalin edut

 • Vähäiset VOC-päästöt
 • Helppo puhdistaa
 • Kuivuu nopeasti
 • Voidaan sävyttää eri väreihin sopivaksi
 • Tarjoaa hyvän tartunnan ja kestävyyden jalkalistoissa
 • Voidaan levittää useampana kerroksena paremman peittävyyden ja viimeistelyn saavuttamiseksi.

Vesipohjaisen maalin haitat

 • Voi olla kalliimpi kuin öljypohjainen maali.
 • Ei yhtä kestävä kuin öljypohjainen maali.
 • Voi olla karkea tai epätäydellinen viimeistely.
 • Ei sovellu parhaiten vilkkaasti liikennöidyille alueille.

Mikä on öljypohjainen maali?

Öljypohjainen maali, joka tunnetaan myös nimellä alkydimaali, on maali, jossa käytetään ensisijaisena kantaja-aineena öljyjä, kuten mineraalitärpättiä tai tärpättiä. Yksi öljypohjaisten maalien tärkeimmistä eduista on niiden pitkä käyttöikä ja sileämpi pintakäsittely kuin vesipohjaisten maalien.

Öljypohjaiset maalit ovat perinteisempi vaihtoehto, mutta niiden levityksen ja kuivumisen aikana haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC) päästöt voivat olla suurempia, millä voi olla kielteinen vaikutus ympäristöön. Öljypohjaisten maalien puhdistaminen on myös vaikeaa ja vaatii kovien kemikaalien käyttöä. Sen kuivuminen voi myös kestää kauemmin kuin vesipohjaisen maalin.

Öljymaalin edut

 • Pidempi käyttöikä ja kestävyys kuin vesipohjaisella maalilla.
 • Sileä ja kiiltävä pinta
 • Soveltuu vilkkaasti liikennöidyille alueille
 • Kestää tahroja vastaan
 • Vastustaa hyvin kosteutta

Öljymaalin haitat

 • Vaikea puhdistaa
 • Suuret VOC-päästöt
 • Altis värimuutoksille ja kellastumiselle
 • Kestää kauemmin kuivua kuin vesipohjainen maali.
 • Ei yhtä kestävä ja ympäristöystävällinen kuin vesipohjainen maali.

Myrkyttömät vaihtoehdot

Perinteisten maalien myrkyllisyydestä ja VOC-yhdisteistä (haihtuvat orgaaniset yhdisteet) huolestuneille maitomaali ja liitumaali tarjoavat myrkyttömiä vaihtoehtoja, jotka soveltuvat MDF-levyille.

Maitomaali

Maitomaali valmistetaan maitoproteiinista, kalkista ja pigmentistä. Se on hajuton, vähähiilihydraattinen eikä sisällä myrkkyjä. Luonnollisen koostumuksensa ansiosta sitä on turvallista käyttää lasten esineissä. Maitomaali tarttuu erinomaisesti sileisiin pintoihin, kuten MDF-levyyn, ilman pohjamaalia. Se kovettuu mattapintaiseksi, huokoiseksi pinnaksi, joka vaatii kestävyyden vuoksi tiivistämistä.

Liitumaali

Liitumaali on saanut nimensä sen samettisesta, mattapintaisesta tekstuurista, joka muistuttaa liitutaulumaalia. Se on vesiohenteinen ja siinä on suuri pigmenttimäärä, joka takaa erinomaisen peittävyyden. Liitu-maalit ovat vähähajuisia, eivät sisällä VOC-yhdisteitä eivätkä myrkyllisiä ainesosia. Ne tarttuvat hyvin MDF-levyihin ja jättävät huokoisen patinan, joka vaatii suojaavan pintamaalin kovuuden ja pestävyyden varmistamiseksi.

Kasvipohjaiset maalit

Joissakin uudemmissa ympäristöystävällisissä maalisarjoissa käytetään maaöljyn sijasta kasviöljyjä, kuten soija- ja pellavansiemeniä. Nämä tarjoavat käyttökelpoisen myrkyttömän vaihtoehdon, koska ne eivät sisällä haihtuvia orgaanisia yhdisteitä. Kasvipohjaisilla maaleilla on kuitenkin haittoja, kuten pidempi kuivumisaika, heikompi peittokyky ja lyhyempi säilyvyysaika. Ne edellyttävät huolellista MDF-valmistelua ja tiivistämistä, jotta ne tarttuvat ja kestävät riittävän hyvin.

Useimmissa myrkyttömissä vaihtoehdoissa on suositeltavaa varata ylimääräistä kuivumisaikaa ja suojaava pintamaali, jotta tarttuvuus voidaan maksimoida ja saavuttaa kestävä tulos MDF-projekteissa. Lasten kalusteiden kaltaisissa tilanteissa nämä tarjoavat kuitenkin turvallisen maalausvaihtoehdon.

FAQ

Mikä on paras maali MDF-levyille?

Useimmissa MDF-projekteissa pohjamaali, kestävä akryylimaali ja suojaava emalimaali tuottavat parhaat tulokset. Käytä MDF-levylle tarkoitettua pohjamaalia, joustavaa akryylimaalia haluamassasi värissä ja kirkasta polyuretaani- tai lakkaemalipintamaalia. Tämä kolmivaiheinen maalausjärjestelmä tiivistää, värjää ja suojaa MDF-levyä virheettömän lopputuloksen saavuttamiseksi.

Mikä on paras maali MDF-huonekaluille?

Käytä MDF-huonekaluihin joustavaa, nopeasti kuivuvaa pohjamaalia, kuten Leyland Trade MDF Primer, ja sen jälkeen kestävää akryylimaalia haluamassasi värissä ja kiiltävyydessä. Pintamaalia ei yleensä tarvita huonekaluihin. Valitse akryylimaali, joka pysyy joustavana kuivuttuaan, jotta se ei halkeile ja lohkeile huonekalujen liikkeistä ja kulumisesta johtuen.

Mikä on paras maali MDF-keittiökaapeille?

Käytä keittiökaappeihin tarttuvaa pohjamaalia, kuten Caparol Haftprimer, ja sen jälkeen kestävää akryylikaappimaalia, jonka kiilto on satiini- tai puolikiiltävä. Viimeistele suojaavalla kirkkaalla polyuretaanilakalla kestävyyden ja helpon puhdistettavuuden varmistamiseksi. Lakkaemalipinnoite tekee maalatuista MDF-kaapeista sitkeitä, pestäviä ja kosteutta kestäviä.

Mikä maali on paras MDF-käsityömaaleille?

MDF-käsityömaaleihin sopii hyvin joustava akryylimaali, joka ei tarvitse pohjamaalia tai emalia. Vältä liian paksuja tai joustamattomia maaleja, jotka voivat halkeilla tai vahingoittaa MDF-levyä. Valitse ensisijaisesti maaleja, jotka on suunniteltu kestämään lohkeilua ja pysymään jonkin verran joustavina kuivuttuaan. Näin maali voi liikkua MDF-materiaalin luonnollisen laajenemisen mukana.

Voiko MDF-levyä maalata emulsiomaalilla?

Kyllä, voit maalata MDF-levyn emulsio- tai lateksimaaleilla. Se ei kuitenkaan ole ihanteellista, ja se edellyttää MDF-levyn asianmukaista valmistelua ja pohjamaalausta parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Tavallinen emulsiomaali ei tartu hyvin sileään MDF-pintaan. Käytä ensin MDF-pohjustusmaalia ja sitten ohuita emulsiokerroksia, jotta vältät imeytymisongelmat, jotka johtavat kuoppiin tai epätasaisiin pinnoitteisiin.