Parhaat korkean kosteuden lattianpäällystevaihtoehdot

Kosteus on ilmassa olevan vesihöyryn määrä. Ihanteellinen ilmankosteus kodissa on noin 40-50 prosenttia, joka on riittävän korkea estämään asioiden kuivumisen mutta riittävän alhainen estämään vaurioiden ja homeen kasvun.

Korkea ilmankosteus kodissa voi aiheuttaa vakavia ongelmia lattianpäällysteille. Jos asut kosteassa paikassa, oikean korkean kosteuden lattiavaihtoehdon valitseminen on olennaista, jotta voit suojata investointisi ja nauttia kauniilta näyttävistä lattioista vuodesta toiseen kosteustasosta huolimatta.

Parhaat korkean kosteuden lattianpäällystevaihtoehdot

Miksi korkea ilmankosteus on ongelma lattioille.

Korkea ilmankosteus – ja nopeat muutokset ilmankosteudessa – voivat aiheuttaa lattiamateriaalien laajenemista ja supistumista, mikä voi johtaa rakoihin lattian liitoskohdissa. Lattiat voivat myös vääntyä, vääntyä, vääntyä, kuroutua, kupruilla tai värjäytyä korkeassa ilmankosteudessa. Jos lattian alla ei ole asianmukaista aluskatetta, myös aluslattia voi vaurioitua. Home- ja homekasvustot lattian päällä ja alla voivat muodostua ongelmaksi, jos kodin ilmankosteus on liian korkea.

Ihannetapauksessa, jos ilmankosteus on korkea, kannattaa valita lattiamateriaali, joka kestää kosteutta ilman, että se vaurioituu tai värjäytyy. Tähän kuuluu myös kosteisiin tiloihin, kuten kylpyhuoneeseen tai kellariin, sopivan lattiapinnan valitseminen. Tässä siis neljä parasta lattianpäällystevaihtoehtoa kosteisiin tiloihin.

Parhaat valinnat korkean kosteuden lattiapäällysteisiin

Vedenkestävä suunniteltu kovapuu

Parhaat korkean kosteuden lattianpäällystevaihtoehdot

Jasperin vedenkestävä suunniteltu kovapuu Celestial SPC Click-Lock -mallisto Leo / SKU: 15270022

Suunniteltu kovapuulattia koostuu useista puristemateriaalikerroksista, jotka on viimeistelty ohuella kerroksella aitoa puuviilua. Kootun kovapuun valmistuksessa käytetyt materiaalit ovat kosteudenkestäviä, ja kerrokset puristetaan yhteen siten, että niiden rakeet ovat vuorotellen eri suuntiin, jolloin niiden laajeneminen, supistuminen ja vääntyminen on vähäisempää kuin luonnollisen kovapuun.

Kovapuu on vakaampaa kuin massiivipuu, ja se soveltuu erinomaisesti ympäristöihin, joissa kosteus on yli 50 prosenttia. Se on myös halvempaa kuin massiivipuulattiat, mutta sitä ei voi hioa ja viimeistellä uudelleen kuten massiivipuulattioita.

Ylelliset vinyylilankut

Parhaat korkean kosteuden lattianpäällystevaihtoehdot

Vesdura-vinyylilankut – XL Ridge -mallisto, Plymouth / SKU: 15262452

Vinyylilattiat ovat vedenpitäviä, eivätkä ne laajene tai supistu lämpötilan tai kosteuden vaihteluiden myötä. Valmistettu PVC:stä, jonka päällä on erittäin korkearesoluutioinen valokuva puusta, kivestä tai muusta materiaalista, ylellinen vinyylilattia jäljittelee näitä materiaaleja erittäin vakuuttavasti. Viimeinen kulutuskerros on naarmuja ja kolhuja kestävä, mikä takaa optimaalisen kestävyyden, eikä siinä esiinny hometta tai hometta. Luksusvinyylilankut napsahtavat yhteen ja muodostavat kelluvan lattian olemassa olevan lattian päälle, joten asennus on melko yksinkertainen DIY-projekti.

Korkeapainelaminaatti

Parhaat korkean kosteuden lattianpäällystevaihtoehdot

Lamton Laminate – Modern Woodlands Collection Ambleside Acacia / SKU: 10100612

Korkeapainelaminaattilattia sopii erinomaisesti korkean kosteuden kohteisiin, sillä se on valmistettu erityisellä liimalla, joka vähentää kosteuden imeytymistä. Laminaattilattia on edullinen, ja se koostuu puukomposiiteista, jotka on puristettu yhteen suuren lujuuden ja vedenkestävyyden vuoksi. Vaikka se ei ole vedenpitävä, korkeapainelaminaattilattia kokee vain vähän kosteuteen liittyvää laajenemista ja supistumista.

Kuten luksusvinyylilattiat, myös laminaattilattiat on päällystetty korkearesoluutioisella valokuvalla, joka antaa niille eloisan, elävän näköisen ulkonäön, joka jäljittelee puuta, kiveä, laattaa ja muita materiaaleja. Korkeapainelaminaattilattiat voidaan asentaa kelluvana lattiana olemassa olevan lattian päälle.

Posliinilaatta

Parhaat korkean kosteuden lattianpäällystevaihtoehdot

Salerno-posliinilaatta – Moderna-mallisto, kookos / SKU: 10081259

Posliinilaattalattiat ovat erittäin vedenkestäviä, kestäviä ja helppohoitoisia. Posliinilaatta sopii erinomaisesti kosteisiin tiloihin, kuten kylpyhuoneeseen ja kellariin. Se on ihanteellinen kosteaan ilmastoon, sillä se auttaa pitämään huoneet viileinä eikä siinä kasva hometta tai hometta.

Kosteissa tiloissa posliinilaattojen välissä oleva laasti on tiivistettävä säännöllisesti sen vedenkestävyyden vahvistamiseksi, sillä laasti on luonnostaan huokoinen.

Älä unohda aluslattioita.

Korkea ilmankosteus voi vaikuttaa myös aluslattiaan eli pintaan, jonka päälle lattiamateriaali on asennettu. Tämä puolestaan voi vaikuttaa sen päällä olevaan lattiaan. Asenna ennen lattian asentamista aluskate, joka peittää aluslattian puutteet, vaimentaa ääntä ja toimii höyrysulkuna.

Tarvitsemasi aluskatteen tyyppi riippuu asentamastasi lattiatyypistä ja käyttämäsi aluslattian tyypistä. Esimerkiksi laattojen asentaminen betonin päälle vaatii erilaisen aluskatteen kuin luksusvinyylilankkujen asentaminen vanerialustan päälle.

Parhaat korkean kosteuden lattianpäällystevaihtoehdot

Yleensä laattalattiat vaativat kiinteän aluskatteen, kuten sementtilevyn tai polyeteenikalvon. Vaahtomuovinen aluskate on yleensä ihanteellinen laminaatti- ja konepuulattioille, vaikka laminaattilattioissa on usein valmiiksi kiinnitetty aluskate. Yhdistelmävaahtomuovinen aluskate valmistetaan sisäänrakennetulla kosteussululla, ja se on ihanteellinen kosteisiin tiloihin.

Kun valitset aluskatetta erittäin kosteaan lattiapinnoitteeseen, noudata valmistajan suosituksia parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi.

Miten säilyttää kodin optimaalinen kosteus?

Kosteusmittari on yksinkertainen työkalu, joka mittaa kodin lämpötilaa ja suhteellista kosteutta. Jos investoit sellaiseen, voit seurata kotisi kosteutta ja ryhtyä toimiin, kun kosteus nousee liian korkeaksi tai laskee liian alhaiseksi.

Jos asut hyvin kosteassa ilmastossa, koko talon kosteudenpoistolaite voi auttaa pitämään kodin kosteuden optimaalisella tasolla. Koko talon kosteudenpoistolaite on integroitu LVI-järjestelmääsi, ja se imee kosteutta sen läpi kulkevasta ilmasta. Kannettavat ilmankuivaimet voivat myös auttaa pitämään kotisi kuivempana. Kannettavat laitteet ovat kuitenkin äänekkäämpiä ja vaativat usein tyhjennystä, ja ne kosteuttavat vain lähellä olevaa ilmaa.

Paras puolustus korkean kosteuden aiheuttamia lattiaongelmia vastaan on asentaa lattia, joka kestää kosteaa ilmaa. Valitsitpa sitten kovapuuta, luksusvinyyliä, korkeapainelaminaattia tai posliinilaattaa, korkealaatuisen lattian valitseminen, sopivan aluslattian asentaminen ja oikeiden työkalujen ja materiaalien käyttö auttavat varmistamaan, että lattia näyttää hyvältä vielä vuosienkin kuluttua.