Parhaan laminaattilattia-alustan valinta

Laminaattilattia on kestävä ja suunniteltu kestämään, joten se on fiksu valinta vilkkaasti liikennöityihin tiloihin, kuten keittiöön, kylpyhuoneisiin ja jopa kodinhoitotiloihin, kuten mutahuoneeseen. Kustannustehokas ja saatavana on erilaisia vaihtoehtoja puutyylisistä laudoista klassisiin laattamalleihin, joten sinun ei tarvitse enää luopua haluamastasi ulkoasusta saadaksesi helposti puhdistettavaa ja hoidettavaa laminaattilattiaa olohuoneisiin, työhuoneisiin ja perhehuoneisiin.

Laminaattilattian aluslattian ymmärtäminen voi tuntua hankalalta, mutta pienellä tiedolla pääsee pitkälle oikean materiaalin valinnassa. Käytä tätä opasta varmistaaksesi, että kotiisi valitsemasi laminaattilattia näyttää ja tuntuu näyttävältä vuosien ajan.

Parhaan laminaattilattia-alustan valinta

Mikä on laminaattilattian aluskate?

Laminaattilattian aluskate, josta käytetään usein nimitystä underlayment, on ohut materiaalilevy, joka asennetaan aluslattian päälle. Tämä materiaali asennetaan toimimaan kestävänä alustana laminaatin pintakerrokselle.

Asennusprosessin aikana laminaattilattian aluskate asennetaan ennen hankkeeseen valitsemaasi lattiamateriaalia.

Miksi tarvitsen sitä?

Oikein valitusta laminaattilattian aluskatteesta on hyötyä monista syistä. Ensinnäkin aluskate suojaa laminaattia asianmukaisesti tarjoamalla sille kunnollisen tuen. Tämä pehmuste auttaa myös tasoittamaan lattiaa, mikä auttaa luomaan tukevan perustan laminaattimateriaalille.

Aluskate vaikuttaa myös äänensiirtoon, mikä voi olla erityisen tärkeää, kun asennat laminaattia asuintilan yläkerran huoneeseen. Valitsemasi laminaattilattian aluskate vaikuttaa myös koko lattia-asennuksen R-arvoon.

Tunne aluslattiasi.

Oikean laminaattilattian alusmateriaalin valitseminen alkaa usein aluslattian arvioinnista. Tämä johtuu siitä, että eri alustatyypeillä on erilaisia potentiaalisia ongelmia, jotka voidaan ratkaista asianmukaisen aluslattian avulla.

Seuraavassa on kaksi yleisintä alustatyyppiä, joita voit tavata kotonasi:

Betoni

Betonialustat ovat vahvoja ja tukevia, mutta koska ne ovat huokoisia, kosteusongelmat ovat suuri huolenaihe. Tämä pätee erityisesti vanhoissa taloissa. Tämäntyyppisen aluslattian kohdalla tarvitset aluskatteen, joka muodostaa kiinteän esteen kosteuden ja laminaattilattiamateriaalin välille.

Vaneri

Vaneri on luonnonmateriaali, joka on hieman huokoinen. Koska vaneri on kuitenkin täysin luonnollinen, se tarvitsee enemmän ilmaa kuin betoni. Vanerisen aluslattian kohdalla jotkin höyrysululla varustetut aluskatevaihtoehdot voivat aiheuttaa kosteuden jäämistä vanerin sisään. Jos näin tapahtuu, aluslattiasi voi ajan myötä homehtua, lahota tai muuttua epävakaaksi.

Parhaan laminaattilattia-alustan valinta

Laminaattilattian aluslattiatyypit

Oikeanlaisen laminaattilattian aluskatteen valitseminen voi olla hieman hämmentävää, kun olet ryhtymässä rakentamaan tai remontoimaan kotia. Neljän vakiotyypin tunteminen voi auttaa sinua valitsemaan oikean vaihtoehdon huoneeseesi.

Tässä on pikaopas neljästä yleisimmästä laminaattilattian alusmateriaalin tyypistä:

Perusvaahtomuovinen aluskate

Perusvaahtomuovinen aluskate on ihanteellinen vanerialustoille, ja se on tyypillisesti valmistettu polyeteeni- tai polypropeenimateriaalista. Tässä materiaalissa ei ole höyrynsulkukerrosta, joten se on ihanteellinen vanerialustoille, joiden on hengitettävä. Se on myös erittäin kustannustehokas vaihtoehto.

Yhdistelmätyyliset aluskatteen vaihtoehdot

Yhdistelmätyylinen aluskate sisältää sekä vaahtomuovikerroksen että vesihöyrynsulkukerroksen. Käytä tämäntyyppistä aluskatetta, jos sinulla on betoninen aluslattia. Huomaa, että joitakin yhdistelmätyylisiä aluskatteita voidaan käyttää missä tahansa huoneessa, vaikka sinulla olisi vanerinen aluslattia. Se on kuitenkin hieman kalliimpi, eikä sitä välttämättä tarvita, kun käytetään vaneria.

Korkki-aluskate

Korkkia käytetään joskus laminaattilattioiden alusmateriaalina. Kustannukset ovat kuitenkin huomattavasti korkeammat. Vältä korkki-aluskatetta kustannusten alentamiseksi, elleivät melunvaimennus tai antimikrobiset ominaisuudet ole hankkeesi kannalta tärkeä asia. Korkki voi myös olla huono valinta märkätiloihin, ellei asenneta ylimääräistä muovikerrosta.

Huopa

Jotkut asentajat pitävät huopaa parhaana vaihtoehtona aluskatteeksi. Se on painavampaa ja helpompaa käsitellä, ja se on pehmeää jalan alla, mutta samalla se vaimentaa erinomaisesti melua ja pitää lämpöä. Huovalla on vain vähän muita haittoja kuin kustannukset, vaikka se ei ehkä ole yhtä tehokas kosteuden torjunnassa kosteissa tiloissa, kuten kylpyhuoneessa.

Ammattilaisten vinkki

Maton pehmusteet tulevat usein esille, kun puhutaan aluskatteesta. Vaikka se toimii hyvin maton lattiamateriaalille, se on liian raskas ja paksu laminaatille. Mattopehmusteiden käyttäminen laminaattilattian aluskatteena voi johtaa löysiin lattiasaumoihin, jotka tunnet kävellessäsi ajan myötä.

Aluskatteen valinta: Erityisiä näkökohtia

Etkö vieläkään ole varma, mikä aluskatetyyppi sopii parhaiten projektiisi? Seuraavassa on muutama erityinen näkökohta, jotka on hyvä pitää mielessä:

– Asut kylmässä ilmastossa. R-arvolla on merkitystä kylmässä ilmastossa. Yhdistelmämuotoinen aluskate, huopa ja korkki auttavat kaikki vähentämään lämpöhäviöitä.

– Olet asentamassa laminaattia märkätilaan. Mud-huoneet, kylpyhuoneet ja keittiöt ovat kaikki märkätiloja. Näissä tiloissa tarvitset aluskatteen, jossa on vesihöyrynsulku. Yhdistelmätyylinen aluskate on yleensä paras valinta näihin tiloihin.

– Haluat enemmän melunvaimennusta. Korkki ja huopa ovat ihanteellisia valintoja, kun tarvitset enemmän melunvaimennusta, jos ne sopivat alustallesi, hankkeellesi ja budjetillesi.

Jos päätät käyttää laminaattilattiaa useissa huoneissa, voit myös sekoittaa ja sovittaa aluskatteen materiaalia. Näin voit saada oikean materiaalin aluslattialle, huonetyypille ja projektisi vaatimille erityisvaatimuksille.

Harkitse laminaattilattioita, joissa on mukana aluskate.

Nykymarkkinoilla on saatavilla laminaattilattioita, joissa on valmiiksi asennettu aluskate. Tämäntyyppinen laminaatti toimii tyypillisesti hyvin kodeissa, joissa on vaneri- ja betonialustat. Se voi myös poistaa arvailun aluslattian valinnasta, vaikka voitkin maksaa hieman ylimääräistä tästä all-in-one-tyylisestä lattiapäällysteestä.

Huomaa, että märkätilat, kuten kylpyhuoneet ja keittiöt, saattavat vaatia laminaattilattioita, joiden aluskate on suunniteltu erityisesti maksimaalista kosteussuojaa varten. Tarkista asia valmistajalta tai ota yhteyttä yhteen edustajistamme, jos harkitset all-in-one-laminaattimateriaalia märkätilaan.

Haluatko lisätietoja laminaattilattian aluskatteesta ja tämän erittäin kestävän materiaalin asentamisesta kotiisi? Tutustu informatiiviseen blogikirjoitukseemme ja katso, mitä kysymyksiä sinun tulisi kysyä, kun harkitset laminaattilattian asentamista taloosi.

Pätevät edustajamme ovat myös valmiita vastaamaan kaikkiin lattiapinnoitteisiin liittyviin kysymyksiisi. Älä epäröi ottaa yhteyttä, kun tarvitset hieman apua rakennus- tai remonttihankkeessasi.

Parhaan laminaattilattia-alustan valinta