Paras orkideanhoito pitää nämä kauniit kasvit kukoistavina

Orkideoilla on maine vaikeasti kasvatettavina huonekasveina. Toki ne saattavat vaatia erikoistunutta ruukkusekoitusta ja tarkkaa vesimäärää menestyäkseen, mutta tähän suureen, monipuoliseen kasviryhmään kuuluu monia lajeja, joita on helppo kasvattaa sisätiloissa. Ja huolellisesta työstäsi ne palkitsevat sinut tyylikkäillä kukillaan vuosien ajan.

Jotta voisit luottaa orkideanhoitoon, kokosimme yhteen parhaat vinkkimme, joilla voit pitää orkideat onnellisina ja terveinä, kuten miten kastella orkideat, miten niitä lannoitetaan ja millä ruukkusekoituksella saat parhaat tulokset.

Miten kastella orkideoita? Paras orkideanhoito pitää nämä kauniit kasvit kukoistavina

Phoebe CheongBHG

Orkideoiden (ja useimpien huonekasvien) yleisin kuolinsyy on yleensä liiallinen kastelu. Sen sijaan, että kastelet kasviasi tiukalla aikataululla (esimerkiksi joka toinen päivä tai kerran viikossa), kiinnitä huomiota orkideasi tarpeisiin ja siihen, kuinka paljon vettä se käyttää. Tämä voi vaihdella sen ilmankosteuden, valon, ilman liikkeen ja ruukkusekoituksen mukaan, jossa sen juuret kasvavat.

Helppo vastaus siihen, milloin kastellaan useimmat orkideat (mukaan lukien Phalaenopsis) Ja Cattleya) on juuri ennen kuin ne kuivuvat. Se voi tapahtua muutaman päivän välein tai jopa parin viikon välein, riippuen orkidealajista ja kotisi ympäristöstä. Myös käyttämäsi ruukkualusta vaikuttaa siihen, kuinka usein orkidea täytyy kastella; kuori kuivuu nopeasti, kun taas sammal imee vettä ja pitää sitä pitkään.

On aika lisätä vettä, kun ruukkualusta tuntuu kuivalta (voit testata sen yksinkertaisesti työntämällä sormen noin sentin syvyyteen ruukkuun). Ajan mittaan alat saada käsityksen siitä, kuinka usein orkideasi yleensä tarvitsee vettä. Lisäksi voit selvittää, kuinka kevyeltä ruukku tuntuu, kun kuori tai sammal on kuivaa, mikä on toinen kätevä tapa kertoa, tarvitseeko orkidea (tai mikä tahansa ruukkukasvi) juotavaa.

Kastelu on yhtä yksinkertaista kuin kaataa vettä ruukkusekoitukseen ja antaa ylimääräisen veden valua pohjan kautta. Varmista vain, että ruukutat orkideasi astiaan, jossa on valuma-aukko. On paljon vaikeampaa kastella kasveja astioissa, joissa ei ole salaojitusta, koska vesi voi kerääntyä pohjalle, joten jos ruukussasi ei ole reikää (tai ei ole muutamaa), harkitse uudelleenruukuttamista tai poraa sellainen itse.

Testipuutarhavinkki

Joskus myynnissä on kirkkaita muoviruukkuja. Kun sammal ja kuori ovat kosteita, näet kondenssiveden ruukun sisäpuolella. Kun se on kuiva, et näe, ja tiedät, että on aika kastella.

Miten valita orkidean ruukkusekoitus? Paras orkideanhoito pitää nämä kauniit kasvit kukoistavina

Phoebe CheongBHG

Ruukkusekoituksella on suuri merkitys orkidean hoidossa ja siinä, kuinka usein orkideoita pitää kastella. Yleensä orkideat ruukutetaan joko sphagnum-sammaliin tai kuorilastuihin, jotka molemmat toimivat, mutta vaativat hieman erilaista hoitoa. Sammal toimii kuin sieni, imee vettä ja kuivuminen kestää kauemmin. Koska sammal sitoo kosteutta jonkin aikaa, voit odottaa pidempiä kasteluita, mutta sammal ei myöskään anna anteeksi, jos kastelet orkideasi liikaa. Kuori ei pidättele paljon vettä ja valuu nopeasti, minkä vuoksi se on hyvä valinta sellaisille orkideoille kuten Phalaenopsis Ja Cattleya , jotka tarvitsevat kuivumista kastelujen välillä.

Muut orkideat, kuten naistentossu ja nunnaorkidea, pitävät kosteammasta ja pärjäävät paremmin, jos et anna niiden kuivua. Sammal on hyvä valinta näille lajeille, koska se antaa niille kosteutta pidempään. Voit kasvattaa näitä vettä rakastavia orkideoita myös hienojakoisessa kuoressa, mutta kuori ei silti säilytä kosteutta yhtä pitkään kuin sammal, joten niitä on kastettava useammin.

Ruukkumateriaali alkaa lopulta hajota, erityisesti kuori. Orkideat kannattaa istuttaa uuteen kuoreen vuoden tai kahden välein, koska se ei valuta niin nopeasti kuin se hajoaa. Poista orkidea vanhasta kuoresta (jonka voit heittää kompostikasaan) ja leikkaa kuolleet juuret pois. Kuolleet juuret pitäisi pystyä havaitsemaan heti – ne ovat tummia ja kutistuneita verrattuna kiinteisiin, vaaleisiin, terveisiin juuriin. Aseta orkidea takaisin ruukkuun (tai siirrä se uuteen ruukkuun) ja täytä se uudella kuorella.

Miten lannoitetaan orkideoita? Paras orkideanhoito pitää nämä kauniit kasvit kukoistavina

Phoebe CheongBHG

American Orchid Society suosittelee ruokkimaan kasveja säännöllisesti tasapainoisella lannoitteella, jossa on vähän tai ei lainkaan ureaa. Toinen suositus on lannoittaa neljännesvahvuus vesiliukoista lannoitetta joka kerta, kun kastelet kasvisi. Käytä siis vain ¼ etiketissä suositellusta määrästä ja sekoita se veteen. Voit antaa tätä seosta orkideallesi viikoittain (vaikka on parempi ali- kuin ylilannoittaa). Varmista myös, että ruukkusekoitus on hieman kostea ennen lannoitusta, sillä täysin kuivana se voi polttaa juuret.

Paras orkideanhoito pitää nämä kauniit kasvit kukoistavina

Phoebe CheongBHG

Kuinka paljon valoa orkideat tarvitsevat?

Kasvin näkökulmasta katsottuna taloissa on yleensä hämärää valoa, joten sinulla on yleensä parempi onni sellaisten orkidealajikkeiden kanssa, jotka sietävät vähän valoa. Itään suuntautuvat ikkunalaudat ovat hyviä paikkoja orkideoille. Suojaamaton etelään avautuva ikkuna voi olla liian kirkas ja kuuma, mutta läpinäkyvä verho voi lisätä juuri oikean määrän suodatusta. Voit myös asettaa orkidean muutaman metrin päähän ikkunasta, jotta se ei ole jatkuvasti voimakkaassa, epäsuorassa valossa.

Länteen suuntautuvat ikkunat ovat yleensä liian kuumia orkidean ihanteellisen hoidon kannalta, mutta jos niitä suodatetaan hieman (myös tässä tapauksessa läpikuultava verho on ystäväsi), voit joskus saada ne toimimaan. Emme suosittele kokeilemaan pohjoiseen suuntautuvia ikkunoita, koska ne ovat yleensä liian hämärät orkideoiden viihtymiselle.

Hyvä orkideanhoito ei tarkoita, että kasvi pitäisi liimata samaan paikkaan. Siirtämisestä ei ole haittaa, jos haluat käyttää kukkivaa orkideaa pöydän keskipisteenä tai asettaa sen näytteille muualle kuin ikkunalaudalle. Vie se vain takaisin paikalleen ikkunan viereen, kun kukinta on päättynyt.

Orkideat ja kosteus Paras orkideanhoito pitää nämä kauniit kasvit kukoistavina

Phoebe CheongBHG

Useimmat orkideat ovat trooppisia kasveja, mutta se ei tarkoita, että ne tarvitsisivat sademetsän kosteutta kasvaakseen kotonasi. Ilmastoidun kodin kuiva ilmapiiri voi kuitenkin olla haastava. Päivittäinen sumutus tai kasvien asettaminen kostealle sorapohjalle voi auttaa luomaan kosteuden, jota tarvitaan orkidean parhaaseen hoitoon. Jos käytät soraa, varmista, että ruukku on kivien päällä, ei niiden sisällä. Muuten kosteus voi tihkua ruukkuun ja hukuttaa juuret ajan myötä.

Orkidean hoito saattaa olla erilaista kuin mitä muut kasvit tarvitsevat, mutta jos hallitset perusasiat, niistä voi tulla helppohoitoisia huonekasveja. Koska orkideat ovat ainutlaatuisia, niitä voi pitää esillä hauskoilla tavoilla, kuten roikkuvissa istutusastioissa, joissa voi esitellä niiden huomiota herättäviä kukkia. Jos kasvatat ensimmäistä kertaa orkideaa, valitse jokin yksinkertainen lajike, kuten koiorkidea, ja siirry sitten vaativampiin lajikkeisiin.