Paranna kotisi turvallisuutta lisäämällä nämä piikikkäät kasvit maisemaasi

Paranna kotisi turvallisuutta lisäämällä nämä piikikkäät kasvit maisemaasi

Piikikkäät kasvit, joista monet todella "tekevät pisteitä" estääkseen eläimiä syömästä niiden lehtiä, voivat tarjota toisenkin hyödyn kodinomistajille, jotka uskaltavat istuttaa niitä. Havaijin yliopiston mukaan tällaiset piikkiset lajit voivat olla "psykologisia ja fyysisiä esteitä", jotka saavat kodin näyttämään "vähemmän sopivalta kohteelta opportunistiselle murtovarkaalle".

Toisin sanoen varas, joka etsii vain helppoa murtautumismahdollisuutta, saattaa välttää koteja, joissa on terävähampaisia koiria tai kasveja. Sinun on tosin itsekin oltava varovainen piikikkäiden kasvien kanssa. Fido erottaa perheenjäsenet tunkeilijoista, mutta pyracantha ei erota niitä!

1. Barberis (Berberis spp.).

Vaikka jotkin ohranmarjalajit ovat vieraslajeja ja kiellettyjä joissakin osavaltioissa, talvivihreä ohranmarja (Berberis julianae) voi ylpeillä Oregonin osavaltionyliopiston mukaan "’tappavilla’ kolmiosaisilla piikeillä" ja muodostaa vihamielisiä pensasaidanteita, jotka karkottaisivat päättäväisimmänkin tunkeilijan. Tämä USDA-vyöhykkeillä 6-8 kestävä laji tarjoaa myös koristeellisia keltaisia kukkia keväällä, joita seuraavat punaiset lehdet ja tummansiniset marjat linnuille syksyllä.

2. Karhunvatukka (Rubus spp.)

Turvallisuutta lisääviin piikkipensaisiin voisi ajatella kuuluvan karhunvatukan kaltaisia karhunvatukoita, jotka suojaavat kotiasi. Niiden pitäisi tarjota raapaiseva, hiukan karvainen este omaisuutesi ja mahdollisten konnien välille – kesähedelmistä puhumattakaan. Monet nykyaikaiset karhunvatukkalajikkeet on kuitenkin jalostettu piikittömiksi. Jos siis aiot käyttää näitä karhunvatukoita puskureina häiriköiden torjumiseksi, kannattaa valita villi lajike tai vielä piikikäs tyyppi, kuten Kiowa-karhunvatukka, joka kestää vyöhykkeillä 5-9.

3. Bougainvillea (Bougainvillea spp.).

Bougainvillea kiipeilee usein seinien yli, missä sen värikkäät lehdet näkyvät kauniisti vyöhykkeillä 10-12. Bougainvillea voi itse asiassa suojella seiniä rikollisilta kiipeilijöiltä. Se johtuu siitä, että sen köynnökset kätkevät usein pahoja piikkejä lehtensä alle. Jotkin nykyaikaiset hybridit ovat piikittömiä, joten kannattaa valita piikikkäät lajit, kuten Bougainvillea glabra, joka voi tarttua sinuun.

4. Piikkikruunu (Euphorbia milii)

Myös tämän kasvin kukinnot ovat terttulehtiä, ja nimensä mukaisesti se on yksi piikikkäimmistä piikkipensaslajeista. Vaikka sitä käytetään usein huonekasvina sen pitkäkestoisten kukkien vuoksi, piikkikruunu kasvaa jopa 3 jalan korkuiseksi ulkona vyöhykkeillä 9-11. Siksi se on hyvä valinta kukkapenkkeihin ikkunoiden alle lämpimässä ilmastossa. Kaikkien ei-toivottujen, ikkunasta sisään pyrkivien henkilöiden olisi tehtävä paljon liikkeitä välttääkseen orjantappurakruunun piikkejä.

5. Paholaisen kävelykeppi (Aralia spinosa)

Korkeiden piikkikasvien joukossa tämä lehtipuuvartinen aralia on ehdottomasti yksi "ilkeimmistä", sillä sen varsissa, lehdissä ja oksissa on piikkejä. Se on kestävä vyöhykkeillä 4-9, ja sen korkeus on yleensä 15 jalkaa pensaana ja 35 jalkaa puuna. Tämä sitkeä laji tarjoaa kesäisin rehevän lehtikaton ja valkoisten kukkien röyhelöitä, mutta näyttää "hampaansa" alhaalla. Kasvin hieman vieraslaji tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että se saattaa "kävellä" halusitpa sitä tai et, ja sen kypsymättömät hedelmät ovat myrkyllisiä.

6. Kukkiva kvitteni (Chaenomeles spp.).

Yksi varhaisimmin kukkivista kevätpensaista ja ruusun sukulainen, kukkiva kvitteni tarjoaa kiiltävät, joskus punasävyiset lehdet ja 1,5-2,5 tuuman ruusunmuotoiset kukat. Kukintoja on saatavana vaaleanpunaisesta oranssiin ja punaiseen vaihtelevissa sävyissä ja yksittäin tai kokonaan kaksin kappalein. Vyöhykkeillä 4-8 kestävä lehtipensas vaihtelee kooltaan noin 3 jalasta 10 jalan korkeuteen. Jotkut lajit tuottavat jopa kitkeriä hedelmiä, jotka sopivat paremmin hyytelön valmistukseen kuin syömiseen. Piikkiensä ansiosta kukkiva kvitteni saattaa saada varkaudenhimoisen lymyilijän lopettamaan!

7. Valkovuokko (Crataegus spp.)

Muista piikikkäistä ja kukkivista kasveista lehtipuuvaltaiset orapihlajapensaat tai -puut kukkivat keväisin, ja ne ovat myös sukua ruusulle. Niiden kukat ovat yleensä yksittäisiä ja valkoisia, mutta näyttävimmät englantilaiset lajit, jotka kestävät vyöhykkeillä 4-7, voivat tuottaa kaksoiskukkia punaisen, valkoisen ja vaaleanpunaisen sävyisinä. Kukkia seuraavat yleensä syksyllä pienet hedelmät, jotka muistuttavat rapuja. Valkovuokot ovat korkeimmillaan 15-30 metriä korkeita, ja niistä voi tehdä piikikkäitä pensasaitoja – tai sellaisia puita, joihin yksikään rikollinen ei halua kiivetä.

8. Sitruunapuu (Citrus limon)

Useat sitruslajit ovat piikkisiä kasveja, myös Lissabonin sitruunan kaltaiset sitruunapuut. Se kasvaa yleensä jopa 15 jalan pituiseksi maisemassa vyöhykkeillä 9-11, mutta voi nousta vielä korkeammaksi oikeissa olosuhteissa. Sen lisäksi, että se tarjoaa kiiltävän ikivihreän lehdistön, tuoksuvat violetin sävyiset valkoiset kukat ja talvihedelmät, sitruunapuiden venähtäminen voi lopettaa minkä tahansa rikollisen kiipeilyhaaveet hapuillen!

9. Itäinen piikkipäärynä (Opuntia humifusa)

Vaikka monet kaktuslajit ovatkin pelottavan näköisiä, useimpia niistä ei voi kasvattaa Pohjois-Yhdysvalloissa. Joitakin poikkeuksia löytyy Opuntia-suvusta, ja itämainen piikkikaktus kestää vyöhykkeillä 4-9. Se kasvaa noin metrin korkuiseksi ja tuottaa kesällä 3 tuuman keltaisia kukkia, joita seuraavat syötävät punaiset hedelmät. Tämä "päärynä" olisi hyvä valinta kuiviin kukkapenkkeihin, erityisesti ikkunoiden alle, joissa kaktuksen piikit saattavat pistää ketään, joka yrittää tunkeutua sisään.

10. Pyracantha (Pyracantha spp.)

Usein piikkimäiseksi pensasaidaksi pakattu ikivihreä pyracantha-pensas tunnetaan myös nimellä tulipiikki, koska sen punaiset marjat ja verta vetävät "myrkylliset" piikit voivat aiheuttaa ihottumaa herkille henkilöille. Nämä pensaat, joiden korkeus vaihtelee 6-9-vyöhykkeellä 2-15 metrin välillä, tuottavat keväisin myös valkoisia kukkaryhmiä (joiden tuoksu voi joidenkin mielestä olla pahanhajuinen). Matalakasvuisia lajikkeita, kuten ’Lowboy’-lajiketta, voidaan kasvattaa peruspensaaksi tai maanpeitteeksi varkaiden karkottamiseksi.

11. Ruusu (Rosa spp.)

Luultavasti yleisimpiä piikkikasveja, ruusut ovat myös edelleen houkuttelevimpia ja monipuolisimpia niiden laajan väri-, muoto- ja kasvutapavalikoiman ansiosta. Kiipeilevät ruusut voidaan kasvattaa kasvamaan aidoilla tai niiden päällä, rakennusten ulkoseinillä ja jopa maanpeittäjinä, jolloin ne ohjaavat rosvoja joka puolelta. Ruusutyyppejä löytyy melkein joka ilmastossa – mahdollista vyöhykettä 1 lukuun ottamatta – ja lähes kaikissa niissä on piikkejä.

12. Kolmilehtinen appelsiini (Poncirus trifoliata)

Tätä "kestävää appelsiinia" käytettiin aikoinaan pitämään lehmät sisällä, mutta nykyään sitä voidaan käyttää pitämään konnat ulkona vyöhykkeillä 5-9. Vaikka sen hedelmät ovat liian kitkeriä syötäväksi, se kuuluu samaan sukuun kuin sitruspuut, ja se muistuttaa jonkin verran sitruspuita kiiltävine lehtineen ja keltaisine "appelsiineineen". Ennen piikkilangan yleistymistä sen kietoutuneet oksat (joissa on jopa 2 tuuman pituisia piikkejä) toimivat hyvin karjan suojaamiseen. Vaikka kukaan ei tiedä, millä piikikkäällä kasvilla on terävimmät piikit, tämän pitäisi ehdottomasti päästä listalle – ellei peräti useamman!