Paloturvallinen työpaja

Kuva: Flickr

Sitä tuskin tarvitsee sanoa, mutta sinun pitäisi tietenkin tehdä kaikkesi vähentääkseen tulipalon riskiä työpajassasi. Tulipalot eivät ole vain vaarallisia ja kalliita: Suuret tulipalot ovat myös pelottavia tavalla, johon harva kotitapahtuma yltää. Tuli on yksi luontoäidin tavoista muistuttaa meitä raa’asta ja mittaamattomasta voimastaan.

Muutamat yksinkertaiset varotoimet ovat paikallaan. Ensinnäkin, mieti jo suunnitteluvaiheessa, mitä aiot tehdä syttyville materiaaleille, esimerkiksi nesteet, kuten liuottimet, maalit ja maalit, olisi säilytettävä metallikaapissa kaukana uunista tai muusta lämmönlähteestä. Varmista, että jokaisen tölkin kansi on tiiviisti suljettu. Jos käytät joskus bensiiniä osien puhdistamiseen tai muihin tehtäviin, käytä sitä ulkona tai hyvin tuuletetussa tilassa erillään talosta. Älä säilytä bensiiniä, bentseeniä ja muita helposti syttyviä liuottimia kotonasi.

Suunnitellessasi ja lopulta työskennellessäsi korjaamossasi sinun on otettava huomioon tulipalon vaara – ja miten se voidaan minimoida. Erityisesti puutyöpajoissa vaarat ovat huomattavat, koska sahanpuru on kaikkialla läsnä. Jos työpajasi on talosi seinien sisällä, kevyt, paloturvallinen ovi on järkevä varotoimenpide. Kaksinkertainen kipsilevykerros kellarin katossa tai autotallin väliseinässä (se voi olla jo olemassa, koska se on monilla alueilla lakisääteistä) toimii palosulkuna.

Yksinkertaisin ja helpoin varotoimi, jonka voit toteuttaa, on savunilmaisimen asentaminen. Se on edullinen, mutta erittäin tehokas tapa varoittaa meitä tulipalosta, usein ennen kuin omat aistimme havaitsevat sen. Savuhälyttimen äänekkyys on kiistaton – ja tulipalon sattuessa se on hyvä uutinen.

Joitakin savunilmaisimia voi huijata pöly ja höyry. Mutta järkevästi sijoitettuna ne suorittavat olennaisen tärkeän palvelun tulipalon sattuessa, eikä niistä ole haittaa silloin, kun mikään ei pala.

Palosammutin on ollut olemassa jo jonkin aikaa, mutta nykyiset mallit ovat halvempia, helpompia käyttää ja erittäin tehokkaita. Savunilmaisimen ohella yksi tai useampi sammutin kuuluu myös myymälääsi.

Savunilmaisin. Savunilmaisimia on useita eri tyyppejä, ja paras valinta korjaamolle on valosähköinen savunilmaisin. Se havaitsee laitteeseen tulevan savun, kun se poikkeuttaa valonsäteen, ja toisin kuin ionisaatioilmaisin, toinen yleinen malli, se laukeaa harvemmin jo vähäisestä savun määrästä ilmassa.

Työpajoissa kuitenkin valitetaan jatkuvasti, että jopa valosähköiset ilmaisimet menevät lankaan hiukkasten, kuten hiomapölyn tai sahanpurun, läsnä ollessa.

Jotta minimoitaisiin todennäköisyys sille, että sinun savunilmaisimesi antaa huutavan varoituksen (ja saa sinut kolmannen tai neljännen väärän hälytyksen yhteydessä irrottamaan sen, jolloin koko tarkoitus menee hukkaan), varmista, että savunilmaisimet sijoitetaan valmistajan ohjeiden mukaisesti (mikä yleensä tarkoittaa sitä, että ne eivät saa olla nurkissa).

Yhtä tärkeää on pitää mielessä, että ilmaisimien tulisi olla mahdollisimman kaukana sahaus- ja hiontapaikoista. Jos työpajasi sijaitsee kuuloalueen ulkopuolella muusta kodistasi, yhdistä savunilmaisin toiseen vastaavaan laitteeseen talon sisällä tai keskitettyyn hälytysjärjestelmään.

Palosammutin. Osta sellainen. Tai jopa kaksi. Se on ensimmäinen neuvoni. Seuraavaksi varmista, että ostamassasi sammuttimessa on merkintä ABC tai BC. Kirjaimet tarkoittavat, että kyseessä on kuivakemikaalisammutin, joka tehoaa kaikkiin kolmeen pääluokkaan kuuluviin tulipaloihin. (A-luokka on tavallisten materiaalien, kuten puun ja paperin, palaminen, B-luokka rasvan, öljyn tai muiden palavien nesteiden ruokkimat liekit ja C-luokka sähköpalot).

Valitse sammuttimelle sopiva paikka, mieluiten lähellä sisäänkäyntiä. Älä työnnä sitä nurkkaan tai työkalutelineen tai pöydän alle. Aseta se sellaiselle tasolle, että sekä aikuiset että ei-niin-varttuneet pääsevät siihen käsiksi. Monissa malleissa on tarkoitusta varten suunnitellut kiinnikkeet. Jos työskentelet usein maalien tai liuottimien kanssa, osta kaksi sammutinta ja sijoita toinen sen penkin tai pöydän yläpuolelle, jonka ääressä teet suurimman osan viimeistely- tai puhdistustöistä.

Sprinklerijärjestelmä on myös vaihtoehto; jos sinulla on putkityötaitoja, sen ei tarvitse olla kohtuuttoman kallis. Lämpöherkät sprinkleripäät päästävät vesisuihkun, kun ne käynnistetään. Ole kuitenkin varovainen, kun liikutat varastopätkiä myymälässä: kunnon kova pamautus yksi-nelosella saa aikaan välittömän suihkun. Korimainen suojus on hyvä idea, mutta se ei takaa suojaa.