Pakkanen tulossa? Mitä tehdä puutarhassa oleville vihanneksille?

Pakkanen tulossa? Mitä tehdä puutarhassa oleville vihanneksille?

Vaikka jotkut toivottavat syksyn viilenemisen tervetulleeksi, puutarhurit tietävät, että heillä on töitä tehtävänä, ennen kuin tulevat pakkaset tappavat heidän työnsä kirjaimelliset hedelmät (ja vihannekset).

Selvitä ensin alueesi tyypilliset pakkaspäivät ja opettele, mitkä lämpötilat aiheuttavat pakkasvaurioita. Tarkkaile sitten paikallisia sääennusteita. Ymmärrä, mikä ero on pakkasella ja kevyellä pakkasella – ja mitkä kasvit ovat alttiimpia pakkasvaurioille.

Aloita terveistä kasveista ja oikeasta maaperästä. Seuraavaksi sinun on tiedettävä, mitkä kasvit ovat herkkiä ja mitkä kestävät kevyttä pakkasta, ja mitkä herkulliset kotikasvatetut hedelmät ja vihannekset sinun on korjattava ennen kuin on liian myöhäistä.

Herkät vs. kestävät kasvit

Pakkanen tai kylmä sää vahingoittaa herkkiä kasveja helposti, ja ne tarvitsevat suojaa selviytyäkseen. Yleisiä herkkiä hedelmiä ja vihanneksia ovat vesimeloni, kurpitsa, kurpitsa, kantalouppi ja muskelimeloni, munakoiso, kurkku, okra, paprika, pavut, tomaatit ja useimmat yrtit.

Pakkasta sietävät kasvit kestävät lyhyitä kylmiä jaksoja tai hallaa, mutta hyvin lyhyitä jaksoja pidempään ne vaativat suojausta. Esimerkkejä pakkasta sietävistä kasveista ovat salaatti, kukkakaali, endiivi, herneet, porkkanat, kiinankaali, selleri, mangoldi ja sikuri.

Kestävillä kasveilla on yleensä korkeampi sokeripitoisuus lehdissä, minkä ansiosta ne sietävät alhaisempia lämpötiloja. Viileän vuodenajan kasveja, jotka kestävät pakkasta tai jopa varhaista pakkasta, ovat parsa, kaali, lehtikaali, pinaatti, parsakaali, ruusukaali, lehtikaali, peruna ja sipuli.

Peitä

Puutarhurit voivat pelastaa monia viljelykasveja varhaiselta pakkaselta. Jopa viileän kauden kasvit, kuten salaatti ja muut lehtivihannekset, porkkanat ja retiisit, voivat hyötyä yön yli tapahtuvasta peittämisestä, joka suojaa niitä pakkaselta ja pidentää kasvukautta. Voit käyttää vanhoja lakanoita tai liinavaatteita (tukien avulla, jotta peite ei kosketa kasveja), säkkikankaita, polyesterikuitukankaasta valmistettuja rivipeitteitä tai peltirakenteita.

Valitsitpa minkälaisen suojuksen tahansa, tee siitä hengittävä. Älä käytä muovia. Huolehdi ilmankierrosta ja poista peitteet päivän kuumuuden aikana ja laita ne takaisin varhain illalla.

Sekoita multaa

2-4 tuuman multtikerroksen lisääminen erityisesti iltapäivällä, kun maa on lämmin, voi auttaa suojaamaan juuria yön yli tapahtuvalta lämpötilan laskulta. Pakkasvaurioita minimoivia materiaalivaihtoehtoja ovat esimerkiksi puulastut, kuori, männynneulaset, oljet ja jopa silputut lehdet (myös silloin, kun ne ovat homeisia). Tumma multa imee enemmän auringon lämpöä, jota se luovuttaa yöllä kasvien ympärillä olevaan maahan.

Multa myös säilyttää paljon kaivattua kosteutta. Lisäksi multtikerros estää perennoja kasvattamasta uutta kasvustoa kauden lopussa, jolloin ne voivat nukkua talven yli.

Lämmittävä vesi

Kostea maa itse asiassa sitoo jopa neljä kertaa enemmän lämpöä kuin kuiva maa, ja se johtaa lämpöä nopeammin maan pintaan, jolloin syntyy mikroilmasto, jossa sen yläpuolella oleva ilma on viisi astetta lämpimämpi. Eristävän vaikutuksen lisäksi vesi vahvistaa kasveja ja antaa niille mahdollisuuden kestää paremmin lämpötilanvaihteluita.

Parhaan tuloksen saat kastelemalla myöhään päivällä, koska vesihöyry luo mikroilmaston, joka auttaa kasveja pysymään lämpiminä ja vastustamaan jäätymistä.

Varhainen sadonkorjuu

Kun kaikki muu ei auta, kerää satoa, minkä voit. Pavut, herneet, maissi, melonit, kurkut, munakoiso ja useimmat vihannekset olisi korjattava aikaisin, koska ne eivät kestä pakkasta hyvin. Muista poimia herkät yrtit, kuten basilika ja oregano.

Tomaatit ja paprikat voivat kypsyä sisätiloissa sadonkorjuun jälkeen. Itse asiassa monet hedelmät, kuten omenat, persikat, päärynät, viinirypäleet, melonit ja persimonit, kypsyvät poimimisen jälkeen. Säilytä kurpitsat ja kurpitsat kuivassa paikassa myöhempää käyttöä varten.

Viimeistä satoa voi olla vaikea syödä kokonaan heti, mutta sadon säilyttämiseen on paljon vinkkejä, kuten yrttien kuivaamiseen sekä hedelmien ja vihannesten säilömiseen, kuivaamiseen tai pakastamiseen.

Kypsytä sisätiloissa.

Monet hedelmät voivat kypsyä sisätiloissa nopeammin, jos ne laitetaan paperipussiin, joka on yläosastaan löysästi suljettu. Tämä sitoo etyleenikaasua, joka auttaa hedelmien kypsymistä. Koska myös riisi sitoo etyleenikaasua, hedelmät voidaan sijoittaa riisiastioihin, vaikka tätä ei suositella herkille hedelmille, kuten persikoille, jotka voivat kärsiä mustelmista. Näillä toimilla hedelmät kypsyvät yleensä muutamassa päivässä.

Muovipusseja ei suositella hedelmien kypsyttämiseen, koska ne eivät "hengitä".

Pakkasen torjunta-aineet

Kaikkia tuotteita ei tarvitse korjata heti ensimmäisten pakkasten ilmaantuessa. Monet juurekset, kuten punajuuret, porkkanat, sipulit, nauriit, palsternakat ja perunat, selviävät helposti lievästä pakkasesta. Samoin lehtikaali, latva-artisokat, parsakaali, kaali, retiisi, purjo, pinaatti, ruusukaali ja mangoldi. Kylmät lämpötilat parantavat itse asiassa joidenkin viljelykasvien, kuten porkkanoiden ja lehtikaalin, makua.

Useat näistä kasvilajeista kestävät jopa kovan pakkasen – nimittäin parsakaali, ruusukaali, kaali, lehtikaali, lehtikaali, kaalikaali, sinappi, sipuli, persilja, herneet, retiisi, pinaatti, nauriit, purjo ja hapankorppu.

Liian myöhäistä

Jos pakkanen hyökkää hedelmien ja vihannesten kimppuun, ne eivät ehkä ole enää syötäviä tai ainakaan haluttuja syötäväksi. Herkät kasvit, kuten paprikat, tomaatit, ja monet hedelmät voivat olla mössöisiä. Salaatit ja muut vihannekset muuttuvat usein tummiksi ja veltoiksi. Myös pavut, munakoiso ja perunat ovat alttiita pakkaselle, ja niiden soluihin saattaa muodostua kiteytynyttä kosteutta. Jopa porkkanat voivat muuttua kumimaisiksi tai veltoiksi kovan pakkasen jälkeen.

Jos tuotteet ovat ohi parhaiden aikojensa, hävitä ne kompostikasaan tai -astiaan, jossa ne voivat hyödyttää ensi vuoden puutarhaa.