Pääsiäismunat koristellaan pastellisilla väreillä jostain syystä.

Munien värjäys ja koristelu on yksi ikonisimmista pääsiäisperinteistä, mutta oletko koskaan miettinyt, miksi yhdistämme kirkkaat pastellivärit juhlapäivään On käynyt ilmi, että munien värjäyksen (nämä ovat suosikkimme jätteettömistä menetelmistä!) ja munaetsästyksen pastellivärit edustavat muutakin kuin keltaisten tyttöjen, vihreän ruohon ja vaaleanpunaisten pupunkorvien keväisiä sävyjä.

Keskustelimme historioitsijan kanssa selvittääksemme, miksi yhdistämme nämä värit pääsiäiseen, ja saadaksemme tietoa kunkin värin merkityksestä. Kun koristelet pääsiäiskuusi ja pystytät pääsiäiskoristeita ulkoilmaan, mieti näitä voimakkaita merkityksiä.

Pääsiäismunat koristellaan pastellisilla väreillä jostain syystä.Brie Passano Miksi koristelemme värikkäitä munia?

"Maalatut munat on dokumentoitu 1200-luvulta, jolloin kuningas Edward I määräsi useita satoja munia maalattaviksi ja kullattujen kullanvärisiksi lahjoitettavaksi kotitalouteensa, mutta munien maalaaminen on ollut tapana jo paljon aikaisemmin", selittää Beth Forrest, tohtori Beth Forrest, elintarvikehistorioitsija ja vapaiden taiteiden ja elintarviketutkimusten professori Culinary Institute of Americassa.

Myös mesopotamialaiset kristityt värjäsivät munia, ja monimutkaisten kuvioiden luominen pysankalla (eli vahalla) on ollut ukrainalainen perinne ainakin 1600-luvulta lähtien. (Pääsiäispöydän juhlava lisäys, joka on paljon helpompi kuin vahakoristeiset munat, on keraamisilla lehtikullattuilla munilla.)

"Itä-Euroopassa on valmistettu kaikkein hienoimmin koristeltuja munia, joista ikonisimpia lienevät Fabergén valmistamat munat", Forrest sanoo. "Nämä olivat tsaarin tilaamia ja annettiin hänen tsaarittarelleen pääsiäiseksi."

Mitä värit tarkoittavat?

Forrest selittää, että koristeltujen pääsiäismunien värit heijastivat muutakin kuin taiteilijan luovaa näkemystä: Keltaisen oli tarkoitus symboloida ylösnousemusta, punainen edusti Kristuksen verta ja sininen muistutti rakkaudesta.

Encyclopedia Britannica (tietosanakirja), paavi Innocentus III hahmotteli ensimmäisen kerran värien symboliikkaa vuonna 1198 jKr.

    Valkoinen symbolisoi puhtautta, ja sitä käytettiin kaikissa tärkeissä juhlissa ja juhlallisuuksissa, kuten suurtorstaina (pääsiäistä edeltävänä torstaina). Siksi myös hääpuvut on perinteisesti tehty valkoisesta kankaasta. Punainen (ja vaaleanpunainen, kun sävy muuttuu pastellinväriseksi) symboloi Kristuksen verta ristillä. musta ei ole perinteinen pääsiäisväri, ja kristillisessä kirkossa väri symboloi surua. Sen sijaan violetti, jota pidetään mustan "lievennettynä" versiona, edustaa surun puuttumista, ja tästä syystä pastelliset violetit sävyt yhdistetään pääsiäiseen symboloimaan sitä iloa, jota Maria Magdaleena ja muut naiset tunsivat, kun he löysivät haudan tyhjäksi pääsiäissunnuntaina.

Kun siis koristelet munia ennen suurta pääsiäisateriaa, mieti, mitä kukin väri merkitsee juhlapäivän kannalta.