Oletko kuullut 60-30-10-säännöstä? Tässä on kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää tästä suunnitteluvinkistä.

Oletko kuullut 60-30-10-säännöstä? Tässä on kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää tästä suunnitteluvinkistä.

K: Mikä on 60-30-10-väripaletti ja miten voin sisällyttää sen kotini sisustukseen?

V: 60-30-10-sääntö on käsite, joka tarjoaa yksinkertaiset ohjeet yhtenäisten väripalettien kehittämiseen sisustusta varten, ja se on menetelmä, jolla sisustetaan värien avulla. Siinä tilan värit jaetaan kolmeen osaan: hallitsevaan väriin, toissijaiseen väriin ja korostusväriin.

Ensimmäinen numero, 60, edustaa hallitsevan värin osuutta huoneesta. Toinen luku, 30, on toissijaisen värin osuus tilasta, ja kolmas luku osoittaa, kuinka paljon tilaa – 10 prosenttia – on omistettu korostusvärille.

60-30-10-sääntö on klassinen sisustuskonsepti väripaletin suunnittelussa.

Sisustussuunnittelijat ovat käyttäneet tätä sääntöä vuosikymmeniä yhtenäisten ja hienostuneiden tilojen luomiseen. Yksi syy siihen, miksi siihen viitataan niin usein, on se, että se auttaa muistuttamaan meitä siitä, ettei värivalinnoissa tarvitse mennä liian pitkälle – vain kolme väriä riittää yleensä luomaan dynaamisen ilmeen melkein mihin tahansa tilaan. Vaikka prosenttilukuja ei tarvitse noudattaa täsmälleen, ne antavat kuitenkin karkean ohjeen siitä, kuinka paljon kutakin väriä tulisi käyttää tilassa.

Hallitsevaa väriä käytetään noin 60 prosentissa huoneen pinnoista – tähän kuuluu yleensä seinien väri, ja siihen voivat kuulua myös suuret matot ja huonekalut. Toissijaista väriä käytetään usein ikkunankäsittelyissä, huonekalujen verhoilussa, taideteoksissa ja korostusseinissä. Sen ensisijainen tarkoitus on luoda kontrastia hallitsevaan väriin nähden. Lopuksi korostusväriä käytetään säästeliäästi pienemmissä esineissä, kuten lampuissa ja tyynyissä. Tämä viimeinen kosketus antaa visuaalista mielenkiintoa ja syvyyttä kontrastin kautta tilan muihin väreihin nähden.

Valitse hallitseva väri huoneen seinille, matoille ja muille suuremmille elementeille.

Ensimmäinen askel on valita hallitseva väri, jota käytetään tyypillisesti seinissä, lattioissa ja muissa suurissa kappaleissa. Katso kuvia huoneista, jotka inspiroivat sinua, ja ota huomioon niiden värimaailma. Kun valitset huoneen hallitsevaa väriä, ota huomioon tunnelma, jonka haluat herättää. Jos haluat luoda rentouttavan ilmapiirin, valitse värejä, jotka herättävät rauhallisuuden tunteita. Esimerkiksi vihreitä ja sinisiä pidetään rauhoittavina väreinä. Myös harmaat ja valkoiset värit voivat luoda rauhallisen ilmapiirin. Jos haluat luoda kodikkaan tunnelman, valitse ruskeat tai pehmeät oranssit ja keltaiset värit.

Huomioi myös värin syvyys. Rentouttavampi huone saattaa vaatia vaalean neutraaleja sävyjä, kuten kermaa tai beigeä. Toisaalta huone voi tuntua intiimimmältä ja kodikkaammalta, kun se on sisustettu täyteläisemmillä väreillä.

Käytä toissijaista väriä ikkunankäsittelyissä, huonekaluissa tai korostusseinässä.

Kun olet valinnut hallitsevan värin, on aika valita toissijainen väri, joka muodostaa kontrastin hallitsevan värin kanssa. Toissijaisia värejä käytetään usein verhoiluissa, korostusseinissä ja huonekaluissa.

Jos olet valinnut vaalean sävyn, kuten valkoisen, hallitsevaksi väriksi, lämmin umbra tai tummanharmaa voisi olla hyvä toissijainen väri. Toinen vaihtoehto on käyttää toissijaisena värinä puun sävyä, joka otetaan esiin myös kangaskuvioissa ja muissa sisustuselementeissä.

Voit vapaasti vaihdella sävyä, jotta huoneesta tulee entistäkin dynaamisempi. Esimerkiksi sekundäärivärin sateenvarjon sisällä voidaan käyttää sekä vaaleampia että tummempia sinisen sävyjä.

Valitse kolmas väri taidetta, heittotyynyjä ja muita pieniä sisustusesineitä varten.

Kolmannen värin valitseminen tarjoaa mahdollisuuden hauskanpitoon. Jos hallitseva ja toissijainen värisi ovat molemmat suhteellisen neutraaleja sävyjä, harkitse kirkkaiden sävyjen lisäämistä aksenttina. Vaihtoehtoisesti huoneessa, jossa on kirkkaanvärisiä seiniä, valkoinen voi toimia korostusvärinä. Aksentteja voivat olla myös metallit, kuten kulta, hopea, messinki tai pronssi, joita voidaan käyttää valaisimissa, huonekaluissa ja muissa kalusteissa.

Koska aksenttivärin osuus huoneesta on vain 10 prosenttia, sitä voidaan myös vaihtaa helposti. Vaikka onkin järkevää valita hallitseviksi ja toissijaisiksi väreiksi turvallisia, ajattomia sävyjä, voit valita aksenttiväriksi jotain hieman trendikkäämpää.

Katso värikehää kolmen värin valitsemiseksi.

Etkö ole varma, miten valita kolme väriä? Muistele peruskouluaikoja ja palauta mieleesi väripyörä. Väripyörissä näkyvän värispektrin pää-, sivu- ja kolmoisvärit näkyvät. Pyörässä vastakkain olevia sävyjä kutsutaan täydentäviksi väreiksi.

Vaikka väripyörä koostuu kirkkaista sävyistä, samoja värejä voidaan käyttää myös neutraalimpien sävyjen pohjasävyihin. Esimerkiksi huone, jossa on sinisen sävyisiä harmaita seiniä, voi hyötyä oransseista aksenteista, ja tilaa, joka koostuu pääasiassa kermankeltaisista sävyistä, täydentäisivät violetit sävyt.

Älä pelkää rikkoa 60-30-10-sääntöä.

Kuten muutkin sisustussäännöt, 60-30-10-värisääntö on vain ohje, ja sitä on tarkoitus rikkoa. Vaikka se tarjoaa erinomaisen pohjan yleispätevien väripalettien luomiseen, se ei välttämättä toimi maksimalisteille ja niille, jotka haluavat eklektisempää tai boheemimpaa estetiikkaa useilla väreillä huoneen sisustuksessa.

Yksi tapa muokata sääntöä henkilökohtaiseksi on kiertää sääntöä niin, että toissijainen "väri" on laaja kategoria yksittäisen värin sijaan. Esimerkiksi pastellivärit voisivat olla toissijainen "väri", jolloin sinisen, vihreän, vaaleanpunaisen ja keltaisen vaaleat sävyt olisivat sallittuja. Valitse aksenttivärin sijasta aksenttikuvio. Käytä kukkakuvioita, eläinkuvioita, raitoja tai pilkkuja lisätäksesi visuaalista mielenkiintoa.