Nilkan lihakset

Useat nilkan ja jalan lihasten supistuvat osat sijaitsevat sääressä nilkan ja jalan yläpuolella. Niiden jänteet ovat kuitenkin kiinnittyneet jalan luihin siten. Nilkkaa tukevat lihakset ovat yksi tärkeimmistä osa-alueista pitää kunnossa, sillä ne ylläpitävät asentoasi aina seistessä ja liikkuessa. Nilkan ja jalkaterän keskeisimmät luiset rakenteet.

Nilkkaan ja jalkaterän niveliin vaikuttavat lihakset.

Nilkan ja jalan lihakset – klassisen baletin tekniikka ja rasitusvammat

Nilkan lihakset

On hyvä muistaa, että nilkka itsessään ei ole lihas eli liikkeet kohdistuvat oikeastaan ympäröiviin nilkkaa tukeviin jalan lihaksiin. Nivelsiteet, jänteet ja lihakset tukevat jalkaterän alueen luita ja niiden. Lihasten supistuminen saa aikaan nilkan koukistumisen (dorsaalifleksio) ja varpaiden. Toiminnallinen, eli pehmytkudosperäinen, jäykkä nilkka syntyy mm. Jalkaterän ja nilkan hyvinvointi on olennainen osa liikkumiskykyä.

Vahvistamalla jalkaterän lihaksia ja parantamalla nilkan liikkuvuutta askellus on joustavampi.

Nilkkakipu ja jalkapöydän kipu

Nilkan lihakset

Tässä artikkelissa käydään läpi nilkan toiminnallista anatomiaa niin nivelten kuin lihasten kannalta. Alaraajan nivelet ja lihakset kuormittuvat erityisesti seisomatyötä tekevillä tai säännöllisesti urheilevilla. Toiminta: Varpaiden ojennus, nilkan koukistus. Istu tuolilla tai lattialla polvet suorina ja nilkat ojentuneina. GR1: kipu tuntuu nilkan sisäsyrjällä, mutta tibialis posterior -jänne toimii. Jalkaterän alueen yli 30 lihasta ovat monessa eri kerroksessa. Pitkien lihasten tehtävänä on liikuttaa nilkan ja varpaiden niveliä. Lyhyissä lihaksissa lähtö- ja.

Lateraalisen lihasaition rakenteet päätyvät nilkan sivuitse jalkaterään. Heikot jalkaterän ja nilkan lihakset aiheuttavat monia ongelmia. Yleisin vaiva on vääränlainen askellus kävellessä. Nilkkani ovat kovin hentoiset ja nyrjähtävät helposti. Ulkonäöllisistäkin syistä haluaisin hieman paksummat nilkat.

Pystyykö siis nilkan lihaksiin kohdi. Tavallisimmat nilkan ja jalkaterän ongelmat ja niiden hoito.

Kipua alaraajoissa? katso asiantuntijoiden kattava infopaketti oireiden

Nilkan lihakset

Nilkka – tai jalkateräleikkaukseen valmistautuminen. Tällä treenillä vahvistat jalkaholveja kannattavia lihaksia sekä rentoutat ja venytät. Anna jalan rentoutua pallon päällä ja tee rauhallista nilkan. Nilkka on nilkkaluiden ja niitä ympäröivien kudosten muodostama kokonaisuus. Nilkassa on kantaluu, telaluu, veneluu, kolme kiilaluuta sekä kuutioluu.

Ponnistuksessa jalka pettää ja nilkan sisäsivun nivelsiteet ovat lujilla. Lihakset, jänteet ja nivelsiteet yrittävät tukea horjuvaa kävelyliikettä ja. Pohkeen lihasten päätehtävä on nilkan ojennus. Sama liike kuin varvastyöntö kävellessä, juostessa, ponnistuksissa ja varpaille nousussa.

Koko jalkaterä ja nilkan alue ovat erittäin tärkeä kehonosa kenelle tahansa. Kantapään iskunvaimennus on rakennettu osin jalkaterän ja nilkan. Nilkan nyrjähtäessä niveltä ympäröivät nivelsiteet venyvät tai repeytyvät osittain. Lisäksi nilkan ulkopuolella kulkevien lihasten (lyhyt ja pitkä pohjeluulihas).

Nilkkaa ja jalkaterää vahvistavat harjoitteet. Istu kunnolla jalkaterän päälle ja anna säären etuosan lihasten venyä. Pakarat: nosta jalka poikittain toisen jalan päälle noin nilkan kohdalta.