Niittykasvien siemenet

Tilaa niittykukkien siemeniä annospusseissa – tai hanki valmis niittykukkaseos. AhonAlku myy luonnonkukkien siemeniä ja kukkaniittyseoksia viherrakentamiseen, maisemapellon ja niittymäisten alueiden perustamiseen. Suurin osa niittykasveista leviää siementen välityksellä. Osa kasveista lisääntyy rönsyjen tai maassa olevien juurien avulla.

Myöhäissyksy on mitä mainiointa aikaa niittykasvien kylvämiselle. Olemme haalineet niittykukkien siemeniä jo vuoden verran.

Hedelmätarha ja niitty kotipihalle

Niittykasvien siemenet

Kerää niittojäte pois viikon kuluttua niitosta, jotta kasvualusta ei rehevöidy, mutta niittykasvien siemenet kylväytyvät. Erilaiset heinät, yrtit, kukat ja niittykasvit ovat terve- tulleita. Koska niittykasvien kylvöstä kukintaan voin mennä parikin vuotta, olen sekoittanut seokseen punapellavan ja silkkiunikon siemeniä. Niitä niitty elokuun alussa tai puolivälissä, kun niittykasvien siemenet ovat kypsyneet. Jätä niitetyt heinät ja niittykasvit pariksi kolmeksi.

Niin ikään sopivia ovat vanhojen maatiaiskasvien siemenet kuten. Maatiaisperennat ovat vanhoja puutarhakantoja.

Pellon ja pihapiirin reunat

Niittykasvien siemenet

Kaikki kukkien siemenet tuotetaan. Haraa tai kitke ei-toivotut kasvit pois ennen niittykasvien kylvämistä. Paras aika kylvöön on loppukesä eli silloin, kun siemenet luonnossakin kypsyvät ja leviävät. Sekoita siemenet hiekan tai turpeen joukkoon ja ripottele seos tasaisesti. Voit helposti vähentää uhanalaisten niittykasvien ja -hyönteisten. Kylvön jälkeen siemenet harataan kevyesti pintamaahan ja sen jälkeen jyrätään kevyesti. Siemenseoksessa on oltava nurmiröllin, lampaannadan tai jäykkänadan ja vähintään yhden monivuotisen niittykasvin siemeniä. Keto- ja niittykasvien siemeniä voi kerätä luonnosta, mutta taimia ei saa siirtää.

Varmimman tuloksen saa keräämällä siemenet lähiympäristöstä. Niittykasvusto on säilytettävä. Maatiainen saa välitettävät siemenet jäseniltään. Osa siemenistä saattaa tosin itää vasta vuosien päästä. Useiden niittykasvien siemenet nimittäin säilyvät maaperässä itämiskykyisinä vuosien ajan, odottaen että kasvuolosuhteet jälleen paranisivat. Jos kylvössä käytetään suojaheinää, on niittykasvien siemenmäärä vähintään 300 siementä neliömetriä kohden.

Ilman suojaheinää niittykasvien siementen. Monimuotoisuutta voi lisätä esimerkiksi laikuttamalla maata ja kylvämällä niihin kotimaisia niittykasvien siemeniä. Aikaa ja malttia niityn tekeminen kuitenkin.

Tampereen kaupunki raitiotien ympäristön niittyalueet

Niittykasvien siemenet

Kylvöihin Karhunen neuvoo hankkimaan kotimaisia siemeniä. Kasvatan kesantopellolla nurmi-, riista-, maisema-, niittykasveja tai näiden. Tämän jälkeen kylvetään nurmen tai niittykasvien siemenet. Niiden päälle levitetään vielä ohut kerros kasvualustaa. Juuttikangasverkko kiinnitetään rinteeseen. Erilaisten kukkivien keto- ja niittykasvien siemeniä on siemenkaupoissa saatavilla niin kissan- ja harakankelloa kuin ahomansikkaa ja keto-orvokkiakin. Siemenet talteen: niittykasvien siemeniä keräten ja viljellen.

Esimerkiksi niittykasvit ja niiden seuralaislajit ovat taantuneet tai. Viherlannoituksen pienet siemenet tarvitsevat tasaisen ja hienojakoisen maan taimettuakseen. Nurmiseoksessa voi olla myös mukana niittykasvien siemeniä. Siementen keruu sen sijaan kuuluu jokamiehenoikeuksiin.

Luonnon- ja niittykasvien siemeniä myyvät esimerkiksi AhonAlku, Kukkiva Niitty ja.