Näin usein matto pitäisi puhdistaa

Matot ovat yleinen osa useimpia koteja. Ne saavat huoneen tuntumaan kodikkaalta ja lisäävät samalla rakennetta ja lämpöä. Lika, pöly ja allergeenit viihtyvät kuitenkin hyvin matoissa. Säännöllinen imurointi poistaa pintajätteet, mutta vain syväpuhdistus voi poistaa bakteerit ja ikävät tahrat. Kuinka usein matot pitäisi puhdistaa?

Vastaus riippuu useista tekijöistä, kuten huoneen kävijämääristä, siitä, onko joku perheessäsi allerginen ja onko sinulla lemmikkieläin, joka karvaa. Mattojen valmistajat suosittelevat yleensä viikoittaista pintapuhdistusta ja syväpuhdistusta vähintään kerran 12-18 kuukaudessa. Hubert Miles, sertifioitu mestaritarkastaja ja Patriot Home Inspectionsin omistaja Etelä-Carolinassa, kertoo, miksi.

Kuinka usein matto puhdistetaan?

Pienessä talossa tai perheessä, joka on harvoin kotona päivisin, saattaa riittää viikoittainen imurointi. Mutta kaksi kertaa viikossa on ihanteellinen paljon liikennettä vaativille alueille ja kotitalouksille, joissa on lemmikkejä, lapsia tai allergisia perheenjäseniä.

"Matot tulisi puhdistaa ammattilaisen toimesta 12-18 kuukauden välein", Miles sanoo. Syväpuhdistus auttaa poistamaan lian ja lian maton kuiduista. Syväpuhdistukseen on olemassa useita menetelmiä: kuumavesiuutto tai höyrypuhdistus, imukykyinen tyynypuhdistus ja pyörivä shampoopesu.

Olipa kyseessä sitten itse tekeminen tai mattojen puhdistaminen ammattilaisella, tärkeintä on käyttää aikaa jokaiseen nurkkaan ja rakoon ja olla tarpeeksi kärsivällinen, jotta mattojen annetaan kuivua täysin ennen kuin ne palaavat normaaliin käyttöön. "Kosteiden mattojen päällä kävelyä kannattaa välttää, jotta ne eivät likaannu uudelleen ja jotta kuidut ehtivät kuivua perusteellisesti", hän neuvoo.

Näin usein matto pitäisi puhdistaa

Getty ImagesLiudmila Chernetska

Mitkä tekijät määräävät, kuinka usein matot tulisi syväpuhdistaa.

Eri tekijät vaikuttavat mattojen puhdistustiheyteen. Niitä ovat mm:

Jalankulku: "Kodit, joissa on paljon jalankulkijoita, tai henkilöt, joilla on allergioita, saattavat vaatia tiheämpiä puhdistuksia, mieluiten 6-12 kuukauden välein", Miles suosittelee.

Lemmikkieläimet: Pörröisillä nelijalkaisilla ystävillä on taipumus kuljettaa likaa ja bakteereja sisään ulkopuolelta. Jopa sisätiloissa olevat lemmikit ovat alttiita onnettomuuksille. Miles sanoo, että 6-12 kuukauden välein tehtävän syväpuhdistuksen lisäksi lemmikkien virtsatapaturmien tai -vuodon jälkeen on tärkeää puhdistaa paikan päällä, jotta tahrat ja hajut eivät pääse muodostumaan. Lemmikkieläimet ravistelevat myös hilseilyä ja karvoja, joita voi kertyä ajan mittaan. Harkitse siis lemmikkieläimille suunniteltua imuria. Siinä on parannetut ominaisuudet karvojen ja irtoamisen torjumiseksi.

Allergiat: Epäpuhtaat matot voivat pahentaa allergisia sairauksia, astmaa tai heinänuhaa. HEPA-suodattimilla varustetut imurit toimivat hyvin pitämään allergeenit loitolla. Mutta tiheä kuiva imurointi voi saada allergeenit leviämään ilmaan, mikä pahentaa reaktioita ennen kuin ne paranevat. Jos kotonasi asuvat ihmiset kärsivät allergioista tai hengitystieongelmista, harkitse mattojen shampoopesua tai höyrypuhdistusta kolmen tai kuuden kuukauden välein. Pölypunkkien ja allergeenien pidättäminen vesiastiaan (pöly- tai ilmansuodattimen sijasta) voi olla tehokkaampaa allergikoille.

Tupakoitsijat: Jos sinä tai joku kotitaloutesi jäsenistä tupakoi, mattojen säännöllinen puhdistus ja ilmansuodatus ovat välttämättömiä. Kotitalouden keinot, kuten ruokasooda, kangassuihkeet ja pistokkeelliset ilmanraikastimet, eivät välttämättä päästä eroon savun hajuista. Yritä käyttää sisäilmansuodatinta säännöllisesti ja siirrä tupakointi ulkotiloihin, jotka eivät ole alttiina ikkunoille ja oville. Maton puhdistaminen ammattilaisen toimesta 3-6 kuukauden välein on ihanteellista, mutta jos yrität poistaa syviä ja raskaita tahroja, saatat joutua vaihtamaan maton kokonaan.

Kasaantuminen, kuidut ja väri.: Pelkästään materiaalit saattavat tehdä tiheän puhdistamisen tarpeelliseksi. Vaaleat matot paljastavat lian nopeasti. Sen sijaan tummat matot voivat piilottaa tahrat. Myös maton kuitujen laatu voi vaikuttaa siihen, kuinka paljon pölyä se vetää puoleensa. Jokaisella matolla tai matolla on omat erityispiirteensä, ja saatat huomata, että sinun mattosi tarvitsee enemmän tai vähemmän puhdistushoitoa kuin muut markkinoilla olevat matot.

Milloin matto pitäisi vaihtaa?

Milesin mukaan matot voivat kestää 5-15 vuotta ammattimaisella puhdistuksella ja asianmukaisella hoidolla. "Liiallinen kuluminen, mattojen muodostuminen, haurastuminen, lemmikkieläinten virtsa ja korjaamattomat tahrat voivat kuitenkin viitata siihen, että matto on vaihdettava jo aiemmin." Ammattitaitoinen puhdistus voi poistaa vain pintalian, allergeenit ja tahrat maton ikääntyessä, joten jos vesi ja allergeenit jäävät kiinni pehmusteisiin, joissa home ja home kukoistavat, vaihto on hänen mukaansa ainoa varteenotettava vaihtoehto.

Mattojen säännöllisen puhdistamisen laiminlyönti voi johtaa bakteerien, lian ja pöpöjen kertymiseen. Haistat todennäköisesti vauriot, vaikka et näkisikään niitä. Mikä vielä pahempaa, tunnet sen. Matot voivat tuntua likaisilta tai tahmeilta jalkojen alla, ja hengitystieongelmista kärsivät ihmiset voivat olla alttiimpia useammille terveysongelmille. Mattojen säännöllinen puhdistaminen ja hygienisointi voi pidentää lattiapäällysteen käyttöikää ja parantaa koko perheen elämänlaatua.

Vaikka syväpuhdistus 3-12 kuukauden välein saattaa tuntua laajalta vaihteluväliltä, tiedät, mikä sopii sinun mattoosi ja kotitalouteesi. Viikoittainen kuiva imurointi robotti-imurilla voi pitää maton huollon minimissä.