Näin nousevat vuokrahinnat vaikuttavat asuntomarkkinoihin

Näin nousevat vuokrahinnat vaikuttavat asuntomarkkinoihin

Asuntokustannusten nousun ja asuntolainojen korkojen nousun ohella myös vuokrakustannukset nousevat. Tämän vuoksi keskimääräisen asunnonostajan tai vuokralaisen on entistä vaikeampi löytää sopivaa asuntoa kohtuulliseen hintaan. Federal Home Loan Mortgage Corporation, joka tunnetaan paremmin nimellä "Freddie Mac", ennustaa Multifamily Outlook Report -raportissaan vuokrien nousun jatkuvan koko vuoden 2022 ajan. Vuokra- ja asuntomarkkinat ovat erottamattomasti sidoksissa toisiinsa, ja toiseen vaikuttavat tekijät vaikuttavat myös toiseen. Mitä tämä tarkoittaa niille, jotka haluavat vuokrata tai ostaa?

Pitkään vuokralla olleet saattavat haluta ostaa asuntoja

Kaikki tuntevat muutaman pitkäaikaisen vuokralaisen, jotka eivät ole osoittaneet kiinnostusta asunnon ostamiseen – tähän asti. Kun vuokrat nousevat pilviin, fiksut vuokralaiset alkavat arvioida asunnon omistamiseen liittyvää sitoutumista ja kustannuksia (muun muassa huolto, korjaukset ja kiinteistöverot) verrattuna siihen, että yhä suurempi osa heidän palkastaan kuluu vuokraan. Vuokralaisten, jotka harkitsevat omistusasunnon hankkimista, tulisi neuvotella asuntolainan myöntäjän ja kiinteistönvälittäjän kanssa mahdollisimman pian – mieluiten kuukausia ennen vuokrasopimuksen päättymistä -, jotta he voivat löytää asunnon parhaiten nykyisillä kilpailluilla asuntomarkkinoilla.

Vähemmän edullisia vuokra-asuntoja valittavana.

Vuokrien noustessa vuokralaiset, jotka etsivät kohtuuhintaista asuntoa, ovat yleensä vähemmän nirsoisia ja allekirjoittavat vuokrasopimuksia toisen luokan vuokra-asuntoihin, jotka he olisivat jättäneet väliin tavanomaisempina aikoina. Kohtuuhintaisten vuokrakohteiden puute voi johtaa siihen, että perheet asuvat yksiköissä, joissa useamman perheenjäsenen on jaettava makuuhuoneet. Vuokra-asuntojen rajallinen saatavuus johtaa myös siihen, että vuokralaiset vuokraavat yhden tai useamman huoneen alivuokralle maksaakseen muutoin kohtuuttoman vuokran. Toisaalta tarjolla on enemmän kalliita vuokrakohteita, mutta niiden vuokralaisten osuus, joilla on varaa niihin, on suhteellisen pieni.

Monimuotoisten asuntojen aloitukset lisääntyvät.

Pandemian aikana monet, joilla oli varaa muuttaa kerrostaloasunnoista omakotitaloihin, tekivät niin, ja maaseutuyhteisöjen väkiluku kasvoi. Tämä suuntaus on kuitenkin kääntymässä päinvastaiseksi – yhä useammat ihmiset muuttavat takaisin tiheään asutettuihin suurkaupunkeihin, mikä luo voimakasta kysyntää uusille kerrostaloasunnoille. Vuonna 2021 sijoittajat rahoittivat ennätysmäärän aloitettuja kerrostaloasuntoja, ja Freddie Mac ennustaa trendin jatkuvan. Vaikka yksiköiden lisämäärät eivät välittömästi kompensoi korkeita vuokrahintoja, ne todennäköisesti hidastavat vuokrien nopeaa nousua vuoden tai kahden kuluessa.

Korkeammat vuokrat pienentävät käsirahasäästöjä.

Väliaikaiset vuokralaiset tai ne, jotka tällä hetkellä asuvat vuokralla yrittäessään säästää käsirahaa asunnon ostoa varten, saattavat joutua vuokraamaan pidempään, kun suurempi osa heidän aiotuista säästöistään menee vuokrakuluihin. Monet vuokralaiset odottavat näin ollen pidempään, ennen kuin he alkavat etsiä asuntoa ostettavaksi. Vielä turhauttavampaa on se, että vuokrien noustessa myös asuntojen arvot nousevat, mikä tarkoittaa, että vuokralaisten on säästettävä enemmän rahaa kuin ennen täyttääkseen 15 tai 20 prosentin tavanomaisen lainan käsirahavaatimuksen.

Paikallaan pysyminen voi olla hyvä vaihtoehto.

Freddie Macin mukaan kiinteistönomistajat nostavat todennäköisemmin uusia vuokria kuin uusintavuokria. Vuonna 2021 kiinteistönomistajat nostivat uusien vuokralaisten vuokria keskimäärin 17 prosenttia koko vuoden aikana, kun taas vuokrasopimuksiaan uusivien vuokrankorotukset nousivat samana aikana keskimäärin vain 6,2 prosenttia. Niiden, jotka suunnittelevat muuttoa vuokra-asunnosta toiseen, olisi viisasta pysyä nykyisessä vuokrassaan vielä jonkin aikaa välttääkseen (toivottavasti) tuntuvan vuokrankorotuksen.

Asuntopulan hellittäessä vuokrankorotusten pitäisi hidastua.

Vuoden 2008 asuntokriisin jälkeen monet urakoitsijat lakkasivat rakentamasta taloja keinottelun vuoksi, mikä tarkoitti sitä, että pandemian iskiessä ostettavissa oli vähemmän asuntoja. Myytävien talojen puute nosti asuntojen hintaa, mutta se nosti myös vuokrakustannuksia, koska kohtuuhintaisilla vuokrilla oli pian suurempi kysyntä. Uusien asuntojen rakentamisen lisääntyminen – jota parhaillaan tapahtuu – helpottaa asuntopulaa, mutta se voi kestää muutaman vuoden. Kun asuntojen tarjonta lisääntyy, tilapäiset vuokralaiset ostavat asuntoja, mikä vähentää vuokramarkkinoiden paineita. Vuokrakustannukset eivät luultavasti laske heti, mutta niiden pitäisi lopettaa näin nopea nousu.