Näin kauan maton kuivuminen kestää puhdistuksen jälkeen.

Maton puhdistaminen on yksi niistä välttämättömistä mutta pelätyistä kotitöistä. Normaalisti tavallinen imurointi riittää, mutta ajoittain matot tarvitsevat syväpuhdistuksen märkäimurilla tai matonpuhdistimella pölyn, lian ja tahrojen poistamiseksi. Mutta kuinka kauan kestää saada kotisi takaisin normaaliin kuntoon?

"Maton kuivumisaika puhdistuksen jälkeen voi vaihdella useiden tekijöiden mukaan, " mukaan lukien käytetty puhdistusmenetelmä, maton paksuus, kosteustaso ja huoneen ilmavirta, sanoo Prerna Jain, siivousasiantuntija ja Ministry Of Cleaningin perustaja.

Getty Imagesscyther5

Jos matto ei kuivu kunnolla, se voi synnyttää hometta, hometta ja hajuja, mikä tekee tyhjäksi sen, että se on alun perin puhdistettu. Tässä kerrotaan, kuinka kauan sinun tulisi odottaa maton kuivumista kokonaan, ennen kuin voit palata normaaliin toimintaan.

Maton kuivumisajan määrittävät tekijät Puhdistusmenetelmä

Yleisiä matonpuhdistusmenetelmiä ovat höyrypuhdistus (kuumavesiuutto), imutyynypuhdistus ja pyörivä shampoopesu. Puhdistusmenetelmä riippuu maton tyypistä, kosteuden määrästä ja likaisuudesta.

Esimerkiksi höyrypuhdistus sopii hyvin voimakkaasti likaantuneille matoille. Jain sanoo: "Yleensä kuumavesiuutto- tai höyrypuhdistusmenetelmällä puhdistettujen mattojen täydellinen kuivuminen voi kestää 6-12 tuntia." Shampoolla puhdistetut matot kuivuvat yleensä alle 10 tunnissa. Kuivapesu on nopein, alle tunnin, mutta siinä käytetään kemikaaleja ja liuottimia ennen kuin jäämät poistetaan kuivalla imurilla.

Mattotyyppi

Maton koko ja paksuus määräävät myös kuivumiseen kuluvan ajan. Syviä kasoja sisältävän muhkean maton kuivuminen kestää tyypillisesti kokonaisen päivän, kun taas matalasta, tiheään pakatusta silmukkalangasta valmistetun maton kuivuminen kestää alle 12 tuntia. Yleensä muhkeat matot kuivuvat kauemmin, koska ne imevät enemmän vettä puhdistuksen aikana. Maton materiaalista polypropeeni kuivuu nopeimmin alle 5 tunnissa. Polyesterin täydellinen kuivuminen kestää yleensä noin 6-7 tuntia. Nylon ja villa tarvitsevat 8-12 tuntia.

Ympäristöolosuhteet

Lämpötila ja kosteus vaikuttavat maton kuivumiseen kuluvaan aikaan. Jos ulkona on sateista, maton kuivuminen kestää kauemmin. Jos matto on kuitenkin pitkään auringonvalossa, kuivumisaika on lyhyempi.

Vältä maton puhdistamista kylmimpinä ja kosteimpina kuukausina. Jos puhdistat aluemattoa, harkitse sen viemistä ulos ripustettavaksi kuivumaan; se on paljon nopeammin taas käytössä. Jos kyseessä on seinämatto, kokeile käyttää huoneessa ilmankuivainta ja pidä ilmastointilaite päällä tai ikkuna auki, jotta tuulee. Nämä pienet muutokset ympäristöön voivat nopeuttaa maton kuivumisaikaa.

Annie Schlechter

Tapoja nopeuttaa maton kuivumista

Jain sanoo, että kuivumisprosessin nopeuttamiseksi ilmankierron lisääminen voi auttaa nopeuttamaan kuivumista. Lisäksi tässä ovat yleisimmät hackit mattojen nopeampaan kuivumiseen ja miksi ne toimivat.

Käytä tuuletinta: Jos ulkona on kosteaa, maton kuivaaminen ilmalla ei välttämättä onnistu. Tuulettimet, erityisesti kattotuulettimet, toimivat hyvin mattojen kuivaamisessa. Ne luovat ilmasuppilon, joka alkaa kuivattaa mattoa, erityisesti suoraan sen alla olevaa osaa. Ikkunatuulettimet voivat myös auttaa, mutta tuuletinta lähempänä olevat osat kuivuvat nopeimmin.

Laita ilmastointilaite päälle.: Kodin lämpötilan säätely voi poistaa ylimääräisen kosteuden huoneesta, mikä vähentää kosteutta ja auttaa mattoa kuivumaan nopeammin.

Käytä kosteudenpoistolaitetta.: Voit käyttää kosteudenpoistolaitteita vähentämään mattojen kosteutta. Vältä kuitenkin sen käyttämistä ikkunoiden ollessa auki, sillä se vähentää sen tehokkuutta. Ne voivat olla erittäin tehokkaita, kun ne yhdistetään ilmastointilaitteen kanssa.

Kokeile märkäimuria: Koska ne on suunniteltu imemään nesteitä pinnoilta, voit käyttää niitä ajoittain kuivattamaan mattoa sen jälkeen, kun se on shampoopesty. Paksut matot, joissa on kasaumia, hyötyvät eniten tästä hakkeroinnista.

Vinkkejä maton pitämiseen puhtaana Älä kävele märän maton yli.

Niin houkuttelevaa kuin se onkin, vältä kävelemästä maton päällä, kunnes se on täysin kuiva. Kosteat matot tahriintuvat helposti. Jain lisää, että odottamalla, kunnes se on täysin kuiva, voi suojata maton kuituja.

Odota huonekalujen laittamista takaisin paikoilleen

Odota vähintään 12 tuntia, ennen kuin asetat kevyet huonekalut alkuperäiselle paikalleen kerran märän maton päälle. Raskaampien huonekalujen osalta odota vähintään koko päivä. Muista, että huonekalujen asettaminen märän pinnan päälle voi aiheuttaa ei-toivottujen mikro-organismien kasvua ja viihtymistä piilossa olevissa ja kosteissa raoissa.

Tee se oikein ensimmäisellä kerralla.

Koska mattojen puhdistus ja kuivaus voi olla melko vaivalloista, harkitse ammattilaisen apua, jos kodissasi on paljon nurkkia ja sisäänrakennettuja mattoja. Tämä voi tarkoittaa sellaisen palvelun palkkaamista, jolla on kaikki kellot ja pillit, jotta se pääsee parittoman muotoisiin huoneisiin eikä missaa yhtään kohtaa.

Muussa tapauksessa kokeile vuokrata ammattimainen tai kaupallinen matonpesukone, jos lattiasi eivät ole saaneet tällaista hoitoa pitkään aikaan. Puhtaiden mattojen pitäisi auttaa vähentämään allergeeneja, pölypunkkeja ja värimuutoksia. Jos teet sen väärin ensimmäisellä kerralla, se voi pahentaa tilannetta. Käytä oikeita välineitä ja odota kärsivällisesti, että matto on kuivunut kokonaan, ennen kuin käytät äskettäin puhdistettuja pintoja.