Näiden kasvien kasvattaminen suojaa ulkotilasi hyttysiltä


Näiden kasvien kasvattaminen suojaa ulkotilasi hyttysiltä

Lämpimän sään ilot ovat moninaiset: uima-altaassa roiskiminen, ulkona viihdyttäminen, terassilla istuminen auringonlaskua katsellen. Valitettavasti hyttyset haluavat pilata hauskanpitosi – ja sitten vielä enemmän. Climate Centralin mukaan hyttysten "tautivaarapäivien" määrä kasvaa suuressa osassa maata lämpötilojen noustessa, mikä merkitsee suurempaa riskiä hyttysten välittämien tautien leviämiselle.

Yhdysvalloissa on yli 170 hyttyslajia, jotka kaikki tarvitsevat seisovaa vettä lisääntyäkseen ja suosivat kosteita olosuhteita. Urokset syövät pääasiassa kasvien nektaria, mutta naaraat ovat pahamaineisia purejia, jotka käyttävät verestämme munien kehittymiseen tarvittavaa proteiinia.

Näiden ötököiden torjunta on niin suuri bisnes, ja markkinoilla on lukuisia hyttyssuihkeita, rannekkeita, kynttilöitä, bug zappers -laitteita ja kemiallisia karkotteita, että monet ihmiset eivät ehkä ymmärrä, että on olemassa luonnollinen vaihtoehto: hyttyskarkotuskasvit. Pyrkiessäsi kutinasta ja sairauksista vapaaseen kesään kokeile viljellä joitakin seuraavista kasveista, jotka pitävät hyttyset loitolla pihallasi ja suosikki-ulkoilualueidesi läheisyydessä.

1. Kissanminttu

Nepetalaktonilla, Nepetan (kissanminttu ja kissanminttu) lehdissä olevalla kemiallisella aineella, joka houkuttelee kissaeläimiä, on päinvastainen vaikutus hyttysiä kohtaan. Itse asiassa tutkimukset ovat osoittaneet, että nepetalaktoni on tehokkaampi hyttyskarkotin kuin kaupallinen kemikaali DEET. Bonuksena molemmat nepetat kukkivat kauniisti keväästä syksyyn (kissanminttu valkoisena ja kissaminttu laventelinvärisenä). Monivuotinen kasvi, joka palaa vuosi toisensa jälkeen, viihtyy parhaiten täydessä auringossa; anna maan kuivua hieman kastelujen välillä.

2. Citronella

Citronellakynttilät ovat sinulle todennäköisesti tuttuja, mutta et ehkä tiedä, että niiden voimakas tuoksu, joka on erittäin epämiellyttävä hyttysille, uutetaan sitronellakasvin, jota kutsutaan myös hyttyskasviksi, lehdistä. Hyttysiä karkottava sitronellakasvi on ruohomaisen näköinen, se kestää melko hyvin kuivuutta, viihtyy iltapäivän varjossa ja kasvaa hyvin runsasravinteisessa, nopeasti valuvassa maaperässä. Sitä pidetään yleensä yksivuotisena, koska se ei tule takaisin pakkasen jälkeen.

3. Laventeli

Vaikka useimmat ihmiset rakastavat laventelin rentouttavaa tuoksua, tämä kaunis violettikukkainen monivuotinen kasvi on yksi parhaista kasveista hyttysten torjuntaan. Laventelilajikkeita on useita, mutta kaikki suosivat täyttä aurinkoa, hieman kuivaa maaperää ja jonkin verran kuolleiden kukkien poistamista, jotta kukinta lisääntyisi entisestään.

4. Sitruunamelissa

5. Kehäkukka

Monet kehäkukkalajikkeet, nuo iloiset keltaiset, kultaiset, valkoiset tai oranssit kesäkukat, käskevät kaikki hyttyset häipymään. Niitä on melko helppo kasvattaa, ja ne menestyvät erityisen hyvin astioissa, kun ne istutetaan aurinkoiselle paikalle. Anna mullan kuivua hieman ennen kastelua, ja leikkaa käytetyt kukat pois, jotta kukinta lisääntyy koko syksyn ajan.

6. Basilika

Basilika ei sovellu vain pestoon, vaan se on voimakas luonnollinen hyttyskarkotin. Kaikki tämän lämpimän sään yrtin monet lajikkeet estävät hyttysiä viipymästä, joten valitse suosikkisi ja istuta ne aurinkoiseen paikkaan. Basilika on myös seuralaiskasvi, joten se voi auttaa puutarhan muita läheisiä kasveja (kuten tomaatteja) kasvamaan ja saattaa jopa parantaa niiden makua. Pidä multa kosteana, ravitse kuukausittain yleislannoitteella ja nipistä pois kaikki kehittyvät kukannuput, sillä kun basilika kukkii, se lakkaa tuottamasta uusia lehtiä.

7. Pennyroyal

Minttuihin kuuluvalla pennyroyalilla on voimakas tuoksu, jota hyttyset ja muut hyönteiset inhoavat, mikä tekee siitä yhden tehokkaimmista hyttysiä karkottavista yrteistä. Varoitus: Yrtti voi olla myrkyllinen ihmisille ja eläimille, joten kasvata sitä astiassa, jotta se pysyy kurissa, poissa lasten ja lemmikkieläinten ulottuvilta. Pennyroyal viihtyy runsaassa auringossa ja maaperässä, joka on kosteaa mutta ei kylläistä.

8. Piparminttu

Jos etsit hyttysiä karkottavia yrttejä puutarhaasi, kokeile piparminttua. Kuten useimmat minttuperheen jäsenet, piparminttu on tuoksultaan luonnollinen hyttyskarkotin. Tällä monikäyttöisellä monivuotisella yrtillä on monia kulinaarisia käyttötarkoituksia: kuivaa lehdet teetä varten, tiputa muutama tuore lehti limonadiin tai cocktaileihin, silppua lehdet aasialaisiin ruokiin ja salaatteihin tai anna hedelmäsalaatille lisäpotkua muutamalla hienonnetulla lehdellä. Piparminttu voi olla invasiivinen, joten karkota se astiaan, aseta se osittain varjoisaan paikkaan ja kastele säännöllisesti, jotta maaperä ei kuivu.

9. Tuoksuvat geraniumit

Vaikka useimpia pelargonium-perheen lajikkeita kasvatetaan värikkäiden kukkiensa vuoksi, tuoksupelargonioita arvostetaan ensisijaisesti niiden lehtien miellyttävien tuoksujen vuoksi. Tästä yksivuotisesta lajikkeesta on monia lajikkeita, mutta sitruuna-, lime-, appelsiini- ja piparminttupelargoniat ovat tehokkaimpia hyttysiä karkottavia kukkia. Kasvata niitä aurinkoisella paikalla, anna mullan kuivua ennen kastelua, äläkä vaivaudu lannoittamaan, sillä tuoksupelargoniat viihtyvät parhaiten jokseenkin köyhässä maaperässä.

10. Rosmariini

Rosmariini tekee kaiken: se tuo puutarhaan kauniita violetteja kukkia, on monipuolinen yrtti keittiössä ja lannistaa hyttyset voimakkaalla tuoksullaan. Näitä hyttysiä karkottavia kasveja kasvatetaan yksivuotisina kasveina kaikilla muilla kuin leudontalvisilla alueilla, ja ne viihtyvät täydessä auringossa, kunhan istutat ne hiekkamaahan, joka kuivuu nopeasti, ja kastelet vain, kun maa kuivuu.

11. Sitruunaruoho

Aasialaisessa ruoanlaitossa suosittu sitruunaruoho näyttää nimensä mukaisesti korkealta ruohotupolta, ja sillä on voimakas sitruunan tuoksu ja maku. Arvostat sen makua keittiössä, mutta hyttyset vihaavat sitruksen tuoksua. Kasvata tätä yksivuotista ruohoa lämpimällä, täyspäiväisellä paikalla, lannoita muutaman viikon välein kalaemulsiolla tai yleislannoitteella ja pidä multa kosteana.

12. Monarda

Monarda, jota yleisesti kutsutaan mehiläisbalsamiksi, on kaunis kukkiva monivuotinen kasvi, joka houkuttelee toivottuja pölyttäjiä, kuten mehiläisiä, perhosia ja kolibreja, mutta karkottaa hyttysiä minttuisen yrttisellä tuoksullaan. Mehiläislehti suosii täyttä aurinkoa, vaikka iltapäivän varjoa arvostetaankin kuumimmilla alueilla. Pidä multa kosteana ja leikkaa kukat säännöllisesti, jotta kukkia tulee syksyyn asti.

13. Ageratum

Ageratum tunnetaan yleiseltä nimeltään hammaslangan kukka, ja se tuottaa ryppäitä pörröisiä, pieniä violetteja kukkia. Matalakasvuinen yksivuotinen kukka sopii erityisen hyvin astioihin, ja se erittää kumariinia, kemikaalia, jota hyttyset vihaavat. Istuta se osittain aurinkoiseen paikkaan maaperään, joka valuu hyvin, ja kastele säännöllisesti, jotta maa ei kuivu.

14. Amerikkalainen kauneusmarja

Amerikankaunismarjapensas ei ainoastaan pidä hyttysiä loitolla, vaan se myös lisää puutarhatilasi visuaalista viehätystä ja houkuttelee laululintuja upeilla violeteilla marjatertuillaan. Tämä kasvi kuuluu mintun tavoin Lamiaceae-heimoon, eivätkä hyttyset pidä sen vapauttamien öljyjen tuoksusta. Amerikankaunismarjat kasvavat parhaiten hyvin vettä läpäisevässä maassa kevyessä varjossa.

15. Lantana Camara

Jos mietit, miten voit pitää hyttyset loitolla, kannattaa harkita myös Lantana camaran (tavallinen lantana) istuttamista. Nämä hyttysiä torjuvat kasvit ovat myös erittäin suosittuja pölyttäjien keskuudessa, ja niiden lisäetuna kolibrit ja perhoset houkuttelevat puutarhatilaasi. Vaikka lantana voi menestyä monivuotisena lämpimillä vyöhykkeillä, sitä viljellään useimmiten yksivuotisena. Se viihtyy parhaiten täydessä auringossa ja kuivassa tai puolikuivassa maaperässä, vaikka se sopeutuu erilaisiin maalajeihin.

16. Fenkoli

Fenkolin leveät, saniaista muistuttavat versot, jotka voivat lisätä puutarhaan tekstuuria ja määritelmää. Vaikka hyttyset eivät pidä tästä yrtistä, se voi toimia isäntänä nieluhäntäperhosen toukille. Fenkoli on monivuotinen kasvi, joka menestyy parhaiten, kun sitä kasvatetaan alueilla, joilla on vähintään 6 tuntia aurinkoa ja hedelmällinen maaperä.

17. Eukalyptus

Eukalyptuskasvit karkottavat hyttysiä ja voivat olla tervetullut, tuoksuva lisä pihallesi, terassillesi tai terassillesi. Australiasta kotoisin olevat eukalyptuskasvit eivät sovellu kylmään säähän. Jos asut ilmastossa, jossa talvet ovat kylmempiä, kasvata eukalyptuskasvi ruukussa ja tuo se sisätiloihin, kun lämpötilat laskevat. Tämä kasvi viihtyy hyvin, kun se sijoitetaan runsaaseen maaperään ja täyteen aurinkoon.