Mitkä ovat parhaita vihanneksia, joita kannattaa kasvattaa, jotta säästät rahaa ruokaostoksissa?

Omassa puutarhassa kasvatettujen vihannesten syöminen voi olla uskomattoman palkitsevaa. Tietysti on se onnistumisen tunne, jonka saat kasvattaessasi täydellisen auringon kypsyttämän tomaatin tai korillisen herkkiä vihreitä papuja. Monien mielestä itse kasvatetut kasvikset maistuvat usein paremmilta kuin kaupasta ostetut. Koska tuotteiden hintojen ennustetaan kuluttajahintaindeksin mukaan nousevan tänä vuonna 2-3 prosenttia, vihannespuutarhan kasvattaminen voi olla myös hyvä tapa säästää rahaa ruokaostoksissa. Vihannespuutarhan perustaminen maksaa keskimäärin 238 dollaria, kertoo Gardening Research -lehdessä julkaistu tutkimus. Journal of Extension, ja keskimääräinen kotivihannespuutarha tuottaa 677 dollarin sadon.

Mitkä ovat parhaita vihanneksia, joita kannattaa kasvattaa, jotta säästät rahaa ruokaostoksissa?Hinterhaus Productions/Getty Images.

"Säästän noin 100 dollaria kuukaudessa", sanoo Ja-ne de Abreu, joka on kirjoittanut teoksen Sassy Food, kasvisten kasvattamisesta kotona. "Joskus enemmänkin sesongista ja kaupoista riippuen. Rahasta riippumatta se on hauskaa ja tuo minulle ja perheelleni rauhaa."

Tietenkin yksilöllinen lopputulos riippuu tekijöistä, kuten siitä, kuinka paljon vihanneksia kasvatat, tilasta ja materiaalityypistä. Puutarhanhoitokustannuksia käsittelevässä Investopedian raportissa todetaan, että joitakin kustannuksia, joita on odotettavissa, kun perustat oman vihannespuutarhan, ovat kasvien tai siementen kustannukset, ravinteikkaat maaperän lisäaineet, kuten komposti, erikoistyökalut ja yleishyödylliset palvelut, kuten vesi viljelyksillesi.

Silti omien vihannesten kasvattaminen (vaikka se olisi vain muutama vihannes keittiössäsi) voi olla sen arvoista. Käytä näitä asiantuntijoiden vinkkejä, joiden avulla voit säästää rahaa kasvattamalla omia tuoreita, terveellisiä vihanneksia.

Valitse kasviksia, jotka toimivat ilmastossasi.

Ennen kuin aloitat vihannespuutarhan, varmista, että ymmärrät ilmaston, jossa asut, ja valitse siihen parhaiten sopivat vihannekset. "On tärkeää ymmärtää ympäristötekijät, jotka voivat vaikuttaa satoosi, kuten auringonvalo, pakkanen ja tuholaiset", sanoo Nicole Stefanow, rekisteröity ravitsemusterapeutti. Kun tiedät, mitkä kasvavat parhaiten ilmastossasi – ja ovatko ne viileän vuodenajan vihanneksia vai kasvavatko ne keväästä syksyyn – on avain siihen, että voit perustaa puutarhasi kustannustehokkaasti sen sijaan, että tuhlaat rahaa ja aikaa kasveihin, jotka eivät sovi puutarhaan.

Kasvata helppoja ja satoisia vihanneksia, joita käytät eniten.

Varmista, että valitset mieluisia vihanneksia, jotka ovat suhteellisen helppoja ja budjettiystävällisiä ylläpitää mutta tuottavat paljon, jotta vihannespuutarhasi todella säästää rahaa. Jos esimerkiksi haluat syödä päivittäin tuoreita salaatteja, on järkevää kasvattaa salaattia ja muita vihanneksia, jotka kasvavat nopeasti ja helposti kotipuutarhassa.

"Salaatit ovat yksi nopeimmin kasvavista vihanneksista, joita voi tuottaa kotona", sanoo Andrew Gaumond, puutarhuri, kasvitieteilijä ja Petal Republicin, kasveja ja kukkia käsittelevän resurssioppaan, sisällöstä vastaava johtaja. "Kylvöstä sadonkorjuuseen voi kulua vain kolmesta neljään viikkoa."

Sipulit ja valkosipulit ovat suosittuja niin monissa resepteissä ja ruokalajeissa; oman sipulin kasvattaminen säästää varmasti rahaa, jos käytät niitä usein. Ne ovat erittäin helppohoitoisia, eivätkä ne tarvitse paljon tilaa, joten niitä voi kasvattaa paljon pienemmissäkin puutarhoissa.

Tomaatit sopivat erinomaisesti aloittelijoille, ja ne kasvavat hyvin erilaisissa ilmastoissa ja tiloissa. Useimmat lajikkeet tuottavat myös suuren sadon. Ne voivat tulla kaupoissa kalliiksi (erityisesti perinnelajikkeet), joten oman lajikkeen kasvattaminen voi auttaa tulosta.

Tomaattien kaltaisten vihannesten lisäksi Constant Delights -blogin perustaja Jill Sandy suosittelee kasvattamaan muita "rahakasveja", kuten marjoja ja yrttejä. "Nämä maksavat ruokakaupoissa kohtuullisen paljon rahaa, joten niiden kasvattaminen omalla pihalla voi säästää satoja dollareita", hän sanoo.

Maksimoi jokainen vihannesten kasvutila.

De Abreu suosittelee kasvisten istuttamista korotettuun sänkyyn, jos aiot kasvattaa vihanneksia ulkona takapihallasi. Jos tilasi on rajallisempi, kokeile vertikaalista puutarhanhoitoa, konttipuutarhanhoitoa ja säleikköjä, jotta voit kasvattaa mahdollisimman paljon pienellä alueella.

: Aloittelevan vihannespuutarhurin opas tuottavan kasvutilan luomiseen

"Yksinkertaisista roikkuvista yrttitarhoista muutamaan pieneen istutusastiaan parvekkeella tai terassilla voimme kasvattaa erilaisia hedelmiä ja vihanneksia useimmissa ilmastoissa ja lähes missä tahansa tilassa", Gaumond sanoo. Sinun tarvitsee vain ryhtyä kasvattamaan, jotta voit aloittaa säästämisen.