Mitkä kulttuurin omiminen Halloween-asut ovat tunteetonta?

Halloweenia edeltävinä viikkoina mielessäni on aina yksi suuri kysymys: Halloweenin pukeutumisessa on paljon pohdittavaa. Mutta olipa kyseessä sitten lasten omatekemät puvut tai ryhmäpukeutuminen ystävien kanssa, yksi tärkeimmistä asioista, joita kannattaa miettiä, on se, onko puku kulttuurisesti sopiva.

Jos et ole perehtynyt kulttuuriseen appropriaatioon, voi olla vaikea tietää, mikä on hyväksyttävää ja mikä ei. Mutta ei hätää – me teimme tutkimuksen, jotta voit tehdä tietoon perustuvan päätöksen siitä, mikä olet Halloweenina.

Mitkä kulttuurin omiminen Halloween-asut ovat tunteetonta?Cavan Images/Getty Images Mitä on kulttuurinen appropriaatio?

Saadaksemme tietoa kulttuurisesta omimisesta juttelimme antropologi ja arkeologi Krissy Hadickin kanssa, joka työskentelee alkuperäisamerikkalaisten konsultoinnin parissa. Iso osa hänen työtään on Amerikan alkuperäisväestöjen puolesta puhuminen, jotta heidän kulttuuriaan kunnioitettaisiin ja suojeltaisiin.

Mitä kulttuurinen appropriaatio tarkalleen ottaen on termi, joka tarkoittaa ulkonäön tai piirteen lainaamista kulttuurista, joka ei ole oma. Esim: Jos henkilö, joka ei tunnustaudu intiaaniksi, käyttää perinteistä päähinettä osana asua, hän omaksuu intiaanikulttuuria.

Krissy Hadick

Monilla näistä kulttuurisista piirteistä voi olla merkittävä merkitys tai arvo näille ryhmille, minkä vuoksi meidän tulisi tietoisesti välttää niitä.

– Krissy Hadick

"Kulttuurinen appropriaatio on sitä, että yksilö tai ihmisryhmä omaksuu toisesta kulttuurista jotakin, joka ei ole heidän omansa", Hadick sanoo. "Esimerkkeinä voidaan mainita artefaktit, symbolit, vaatteet, kampaukset tai mikä tahansa, jolla on kulttuurista merkitystä kyseiselle ryhmälle. Monilla näistä kulttuurisista seikoista voi olla merkittävä merkitys tai arvo näille ryhmille, minkä vuoksi meidän tulisi tietoisesti välttää niitä."

Kulttuurinen appropriaatio on kiellettyä vuoden jokaisena päivänä, mutta aihe nousee yleensä esiin halloweenina, kun ihmiset pukeutuvat naamiaisasuihin. Varmista tänä vuonna, että asusi on kunnioittava ja asianmukainen.

Miten valita asu, joka ei ole loukkaava?

Kulttuurisesti omaksi mielletyt puvut ovat loukkaavia ja tunteettomia – mutta jos et kuulu omaksi miellettyyn ryhmään, voi olla vaikea ymmärtää, miksi. Hadickin mukaan hyvä nyrkkisääntö on kysyä itseltään, mitä puku edustaa. "Edustaako jokin puvussa kokonaista ihmisryhmää Jos se edustaa jotakin ihmisryhmää tai tiettyä kulttuuria, se ei todennäköisesti ole paras idea puvuksi", hän sanoo.

Toisin sanoen, jos et käyttäisi päähinettä, rastatukkaa tai sombreroa jokapäiväisessä elämässäsi, älä sisällytä niitä pukuun.

Eikä tämä sääntö koske vain aikuisia: Vaikka lapsesi saattaa olla liian nuori ymmärtääkseen, miksi Pocahontasiksi tai Moonaksi pukeutuminen ei ole kunnioittavaa, se avaa oven keskusteluun, jonka voit käydä hänen kanssaan.

"Aikuisina meidän pitäisi opettaa lapsillemme, ettei ole sopivaa ottaa toisesta kulttuurista asioita omaksi hyödyksemme", Hadick sanoo. "Halloween tarjoaa vanhemmille loistavan tilaisuuden opettaa lapsillemme kulttuurisesta omimisesta. Jos he haluavat pukeutua tietyksi hahmoksi, joka ei ehkä ole kulttuurisesti sopiva, voimme käyttää tuon hetken kasvatukselliseen keskusteluun heidän kanssaan."

Jos et ole varma, mitkä puvut ovat sopivia, käy läpi tämä kysymysluettelo ennen kuin lähdet karkki tai kepponen -retkelle. Jos vastaat johonkin niistä myöntävästi, kannattaa valita toinen asu. (Jos tarvitset apua alkuun, meillä on paljon ideoita!)

    Edustaako asusi kokonaista ihmisryhmää Edustaako asusi kulttuuria, joka ei ole omaasi Eikö asusi jäljittele perinteisiä vaatteita tai asusteita, joita käytetään tietyssä kulttuurissa, johon et kuulu?

Asuun pukeutuminen on yksi Halloweenin parhaista puolista, mutta jos tiedät, että asusi on loukkaava tai loukkaava, se voi nopeasti viedä hauskuuden päivästä. Kun olet epävarma, toimi varman päälle: Nämä viime hetken Halloween-asut ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja!