Miten valmistella kotisi letkunputket talvea varten?

Talvi tuo mukanaan useita haasteita, joihin sinun on valmistauduttava kotisi suojaamiseksi. Olipa kyseessä sprinklerijärjestelmän tyhjennys, uima-altaan talviasennus tai kourujen jäänpoisto, on tärkeää ymmärtää, millaisia riskejä pakkanen voi aiheuttaa. Yksi usein unohdettu tehtävä on letkujen valmistelu talvea varten.

Jos letkunkantoja ei ole kunnolla talvikunnostettu, putkien sisään jäänyt vesi voi jäätyä. Kun jäätä muodostuu, vesimolekyylit saavat kuusisivuisen kiderakenteen, jolloin jää on vähemmän tiheää kuin vesi. Tämän rakenteen vuoksi veden tilavuus kuitenkin kasvaa, mikä pakottaa jään laajenemaan ulospäin. Tämä laajeneminen aiheuttaa voimaa putken sisäosiin, venttiileihin, letkukappaleeseen ja mahdollisiin lisävarusteisiin, kuten letkuihin tai suihkusuuttimiin. Kun voima on liian suuri, putket ja LVI-kalusteet voivat halkeilla, mikä johtaa vuotoihin.

Estääksesi kalliit vahingot letkuillesi, letkunkannattimillesi ja putkillesi on välttämätöntä eristää ja tyhjentää letkunkannattimet sekä säilyttää kaikki letkut ja letkutarvikkeet turvallisessa paikassa talven ajaksi. Lue lisää tästä oppaasta kotisi letkujen talviasennuksesta.

Milloin letkunkannatin on valmisteltava talvea varten?

Letkut ja letkunkannattimet ovat loistavia, kun haluat kastella pihan, pestä auton tai vain saada helposti vettä ilman, että sinun tarvitsee juosta sisälle. Letkukappaleen talviasennuksella liian aikaisin tänä vuonna ei ole kielteisiä vaikutuksia kotiisi, mutta se rajoittaa tämän putkistovälineen käyttömukavuutta. Sen sijaan, että hätiköidään ja talviasennetaan letkukotelo liian aikaisin, on parempi, että sinulla on perusymmärrys siitä, milloin letkukotelo kannattaa valmistella talvea varten.

Tämä on vuosittainen tehtävä, joka on suoritettava ennen kuin talvisää ehtii vahingoittaa putkistoa. Ulkona olevat putket ja kalusteet ovat alttiita jäätymiselle, kun ulkolämpötilat laskevat alle 20 celsiusasteen, joten letkujen ja letkuputkien talviasennus kannattaa suunnitella, kun ulkolämpötilat ovat jatkuvasti alle 30 celsiusasteen.

Miten valmistella kotisi letkunputket talvea varten? Miten letkuputket talviasennetaan?

Letkujen ja letkunkannattimien talviasennuksen opetteleminen on suhteellisen helppoa, mutta se on tärkeä tehtävä, joka on suoritettava ennen talvisään saapumista, jotta putket ja vesikalusteet eivät pääse jäätymään ja halkeilemaan.

Mitä tarvitset

    KanavalukotSankoEeristävät hanansuojukset

Vaihe 1: Järjestelmän tarkastus

Tarkasta letkujen pistorasiat, letkut ja kaikki letkujen lisävarusteet talviasennuksen ensimmäisenä vaiheena. Letkunpäät, letkut ja letkutarvikkeet on hyvä tarkastaa myös keväällä ennen kuin käytät niitä uudelleen. Nämä lyhyet tarkastukset voivat auttaa tunnistamaan mahdolliset olemassa olevat ongelmat, jotta voit tarvittaessa tehdä korjauksia tai vaihtaa osia.

Vaihe 2: Irrota, tyhjennä ja säilytä letkut.

Irrota puutarhaletku letkunkannattimesta kanavalukkopihdeillä ja poista mahdolliset lisävarusteet, kuten letkun suihkusuutin. Valuta vesi pois letkusta ja kaikista letkutarvikkeista. Kelaa letku ja säilytä se talven ajaksi turvallisessa paikassa, kuten autotallissa, vajassa tai jopa kellarissa. Säilytä letkutarvikkeet muovipussissa, jotta lika tai roskat eivät pääse aukkoihin, joissa ne voivat aiheuttaa tukoksen.

Vaihe 3: Sulje sisätilojen venttiilit.

Letkuhanat ulottuvat kodin ulkopuolelta seinän läpi kodin sisätiloihin, joissa on yleensä sulkuventtiili, joka sijaitsee vain muutaman sentin päässä linjasta. Etsi letkuhyllysi sulkuventtiili ja sulje se, jotta veden virtaus kyseisessä vesijohdossa pysähtyy. Jos sinulla on useampi kuin yksi letkukotelo, sinun on etsittävä muut sulkuventtiilit ja toistettava tämä prosessi veden virtauksen katkaisemiseksi letkukoteloon.

Vaihe 4: Avaa letkuputket.

Mene takaisin ulos ja aseta ämpäri letkukupin alle ja avaa sitten letkukupin venttiili tyhjentääksesi linjassa jäljellä olevan veden. Ämpärin käyttö ei ole välttämätöntä, mutta jos lämpötila on niin alhainen, että vesi voi jäätyä, on hyvä idea käyttää ämpäriä sen sijaan, että luodaan jääkerros kodin ulkopuolelle. Jos käytössäsi on useampi kuin yksi letkunkuljetusputki, varmista, että toistat tämän prosessin tyhjentääkseen veden jokaisesta letkunkuljetusputkesta.

Kun olet avannut ja tyhjentänyt letkuhanat, jätä venttiilit auki. Jos eristysventtiilistäsi vuotaa hitaasti, letkunkannattimien jättäminen auki antaa mahdollisen jään laajeta alaspäin ja ulos letkunkannattimesta sen sijaan, että se yrittäisi laajeta suljetussa järjestelmässä, jossa se saattaisi halkaista putken tai putkiliitännän.

Vaihe 5: Asenna hanan suojukset.

Viimeinen askel, jonka voit ottaa putkiston suojaamiseksi, on asentaa eristetyt hanan suojukset. Nämä suojukset on suunniteltu suojaamaan letkukoteloa ja putkia lumelta, tippuvalta vedeltä, jäältä ja talvipakkasilta. Tämä on valinnainen toimenpide, mutta sitä suositellaan sen varmistamiseksi, että vesijohtoverkostosi on asianmukaisesti suojattu koko talvikauden ajan.

Pakkaselta suojattujen letkujen edut

On olemassa erikoisletkuputkia, jotka tunnetaan nimellä jäätymättömät letkuputket, jotka on erityisesti suunniteltu estämään jään muodostuminen. Ne muistuttavat perinteistä letkuhanaa, mutta näissä laitteissa on pieni alaspäin suuntautuva kaltevuus, jonka ansiosta vesi valuu luonnollisesti ulos linjasta. Lisäksi jäätymättömien letkuhanojen varsinainen venttiiliosa sijaitsee muutaman sentin sisällä kodin sisällä, jossa se on turvassa jäätymiseltä.

Kun letkunkannatin suljetaan, tämä toimii venttiiliä pitkin linjaa, joten sinun ei tarvitse sulkea vedenjakelua talon sisältä talven aikana vahinkojen estämiseksi. Sulje vain letkunkulma ulkona ja tyhjennä jäljellä oleva vesi. Näistä eduista huolimatta jäätymättömät letkunkannattimet on silti eristettävä talvikuukausina putken, tiivisteiden, aluslevyjen ja putkiston suojaksi jäätyvältä lumelta ja jäältä.