Miten valita täydellinen puulattian alusmateriaali?

Asennatpa sitten hikkori- tai vaahteralattiaa, aluskate on välttämätön. Aluskate ei ehkä näy kauniiden puulattioiden alla, mutta tämä materiaali tarjoaa monia keskeisiä etuja. Sen lisäksi, että aluskate tarjoaa lisätukea ja äänensuojaa, se parantaa myös kestävyyttä ja auttaa lattiapinnoitustasi kestämään pidempään. Jotta saat kaiken irti aluskatteesta, sinun on kuitenkin valittava oikea materiaali. Lue, miten valitset parhaan aluskatteen uusille puulattioillesi.

Tunne aluskatteen vaihtoehdot

Aluskatteita on saatavana erilaisia materiaaleja ja paksuuksia. Tutustu tarkemmin joihinkin yleisimpiin kovapuulattioiden aluskatteen tyyppeihin.

  • Huopa: Ehkä yksinkertaisin aluskatetyyppi, huopa tarjoaa perusäänenvaimennus- ja kosteussulkuominaisuudet.
  • Vaahto: Tämä materiaali on yksi helpoimmista ja edullisimmista asennettavista aluskatetyypeistä. Vaahtomuovinen aluskate tarjoaa korkean äänieristystason, joten se on erinomainen vaihtoehto onttojen äänien rajoittamiseen.
  • Kumi: Tämä aluskatetyyppi vie äänieristyksen seuraavalle tasolle, sillä se vaimentaa helposti äänet ja häiriöt. Taipuisuutensa ja joustavuutensa ansiosta kuminen aluskate on myös yksi helpoimmista asennettavista tyypeistä.
  • Korkki: Tämä materiaali eristää sekä lämpötilaa että ääntä. Koska korkki on valmistettu luonnonmateriaalista, korkki on yksi ympäristöystävällisimmistä vaihtoehdoista.

Harkitse kiintopuulajeja.

Kaikki aluskatemateriaalit eivät sovi täydellisesti yhteen kunkin kovapuulajin kanssa. Löytääksesi ihanteellisen yhteensopivuuden, ota huomioon kovapuulattiatyyppi, jonka aiot asentaa.

  • Kirsikka: Tämä kovapuulaji tunnetaan lämpimistä, kodikkaista sävyistään, mutta et ehkä ymmärrä, että se on yksi pehmeimmistä puulattiatyypeistä. Kirsikka toimii parhaiten lisätukea ja pehmustusta tarjoavan aluslattian, kuten korkin tai kumin, kanssa.
  • Hickory: Yksi kovimmista ja kestävimmistä kovapuulajeista, hikkorilattia ei tarvitse paljon apua kestääkseen liikennettä ja kulutusta. Hickorylattia sopii yleensä hyvin yhteen joustavan vaahtomuovialustan kanssa.
  • Vaahtera: Vaahtera on hickoryn ohella yksi kovimmista puulajeista. Se toimii yleensä parhaiten vaahto- tai kumialustan kanssa, sillä molemmat tarjoavat kohtalaisen paljon tukea ja eristystä.
  • Tammi: Tammilattia on pehmeämpää puulajia, valitsitpa sitten valkoisen tai punaisen. Molemmat tammityypit sopivat hyvin yhteen kumisen aluslattian kanssa, joka tarjoaa valko- ja punatammen tarvitsemat eristys- ja vaimennusominaisuudet.
  • Pähkinä: Tämä lattiatyyppi saattaa näyttää läpitunkemattomalta, mutta pähkinäpuu on yksi pehmeimmistä kovapuulattiatyypeistä. Harkitse sen yhdistämistä korkkialustan kanssa lisätuen ja kestävyyden lisäämiseksi.

Mieti aluslattian kuntoa.

Vaikka kovalaji vaikuttaa varmasti siihen, minkälaisen aluskatteen valitset, älä unohda ottaa huomioon myös aluslattiaa. Huomioi sekä materiaali että kunto päätöstä tehdessäsi. Vaurioituneet tai epätasaiset aluslattiat sopivat yleensä parhaiten joustavimpien aluskatevaihtoehtojen kanssa, sillä nämä materiaalit voivat korjata kaikki aluslattian puutteet.

Jos aluslattia on vaneria, valitse puoliksi läpäisevä aluskate. Tämäntyyppinen aluskate sallii sekä puulattian että puisen aluslattian hengittää ilman, että se sitoo hometta ja hometta tai aiheuttaa materiaalin lahoamista. Jos aluslattia on betonia, valitse sen sijaan läpäisemätön aluskate. Tämäntyyppinen materiaali on suunniteltu pysäyttämään kosteus paikoillaan ja estämään veden tunkeutuminen betonin läpi kovapuulattiaan.

Arvioi huoneen käyttötarkoitus.

Monissa tapauksissa huone itsessään määrittää ihanteellisen aluskatteen. Esimerkiksi rakennuksen ylemmässä kerroksessa sijaitseva kerrostaloasunto tai huoneisto voi tarvita kumialustan, joka voi tarjota lisää äänieristystä ja tärinänvaimennusta ja estää häiriöt alapuolella sijaitsevassa yksikössä. Samoin perhehuone tai eteinen, jossa on paljon liikennettä, voi tarvita korkki-alustan, joka on tukevampi ja voi lisätä kestävyyttä.

Säteilylämmitystarpeiden huomioon ottaminen

Jos uuden puulattian on kestettävä säteilylämmitys, sinun on oltava valikoivampi valitsemasi aluskatteen tyypin suhteen. Sinun kannattaa sulkea pois kaikki asfaltista valmistetut aluslattiavaihtoehdot, sillä tämä materiaali tuottaa yleensä voimakkaita hajuja lämmitettäessä. Koska säteilylämmitys voi aiheuttaa lämpötilavaihteluita, jotka voivat aiheuttaa kondenssia, sinun on myös valittava aluskatteen tyyppi, joka kestää kosteutta vahingoittamatta yläpuolella olevaa puulattiaa tai alapuolella olevaa aluslattiaa.

Mazama Hardwood – Handscraped Acacia Collection / SKU: 10082300

Arvioi ympäristönäkökohdat

Halusitpa sitten pitää haitalliset kemikaalit poissa kodistasi tai minimoida hiilijalanjälkesi, sinun on myös arvioitava kaikki ympäristöön liittyvät huolenaiheet, jotka liittyvät aluskatteen valintaan. Monet kumialustatyypit valmistetaan kierrätysmateriaaleista, jotka tekevät tästä vaihtoehdosta kestävämmän kuin useimmat muut. Lisäksi korkki on helppo kierrättää käytön jälkeen, joten se on yksi markkinoiden ympäristöystävällisimmistä vaihtoehdoista. Ennen kuin valitset aluskatteen, tarkista yksityiskohdat varmistaaksesi materiaalit ja ympäristövaikutukset.

Tarkista rakennusvaatimukset

Jos asennat kovapuulattian suurempaan rakennukseen, muista tarkistaa aluskatetta koskevat rakennusvaatimukset. Rakennuksessasi saatetaan vaatia käyttämään aluskatetta, jolla on tietty IIC-luokitus (Impact Isolation Class), joka vaimentaa askelääniä, tai tietty STC-luokitus (Sound Transmission Class), joka viittaa melunvaimennukseen.

Rakennuksesi voi myös säännellä materiaaleja turvallisuuteen tai kestävyyteen liittyvistä syistä. Varmista ennen kovapuulattian asentamista, että aluskatteen valinta täyttää tai ylittää rakennuksesi vaatimukset, tai saatat joutua suunnittelemaan toisen remonttihankkeen aiemmin kuin olit suunnitellut.

Vahvista valmistajan hyväksyntä.

Älä unohda lopuksi vahvistaa lattiapäällysteen valmistajan hyväksyntää. Monet kovapuulattiavalmistajat suosittelevat tietyntyyppisiä aluskatteita käytettäväksi niiden tuotteiden kanssa. Haluat varmistaa, että aluskatteen materiaali, paksuus ja asennusvaatimukset ovat yhteensopivia lattian kanssa. Loppujen lopuksi valitsemalla paras aluskate kovapuulattialle varmistetaan, että lattiasi näyttävät upeilta, tuntuvat mukavilta ja kestävät vuosia.

Pidä yllä olevat vinkit mielessäsi, kun valitset ihanteellisen aluskatteen ja valitsemasi kiintopuun yhdistelmän. Kun olet valinnut oikean aluskatteen, olet askeleen lähempänä uusien puulattioiden asentamista ja unelmiesi kodin luomista.