Miten tarkastaa huonekasvit, jotta et tuo kotiin epäterveellistä tai saastunutta yksilöä?

Miten tarkastaa huonekasvit, jotta et tuo kotiin epäterveellistä tai saastunutta yksilöä?

Olitpa sitten ostamassa ensimmäistä kasvia tai hoitamassa huonekasvien pakkomiellettä, kauniin uuden huonekasvin kotiin tuominen on kauneuden asia. Mikään ei kuitenkaan ole pahempaa kuin tuoda kaunis uusi kasvi kotiisi ja huomata, että olet samalla tuonut kotiin tuholaisia.

Vaikka useimmat hyvämaineiset kasvihuoneet ja taimitarhat tarkastavat kasvinsa säännöllisesti hyönteisten ja muiden tautien varalta, ötökät ovat luonnonvoima, joten on aina hyvä idea vilkaista kasvi nopeasti ennen sen kotiin tuomista. Samoin jotkut kasvit antavat merkkejä siitä, että ne eivät ehkä ole hyllyn terveimpiä. Tässä kerrotaan, mitä kannattaa tarkistaa huonekasvistasi ennen kuin kärräät sen takaisin ikkunalaudalle lähellesi.

Katso lehtiä

On järkevää, että etsit huonekasvia, jossa on paljon uutta kasvua ja kiiltävän vihreitä lehtiä. Pidä kuitenkin silmällä kuihtuvia lehtiä tai lehtiä, jotka näyttävät kuivilta, ruskeilta, keltaisilta tai pilkullisilta. Epäterveet lehdet paljastavat, että kasvi on ollut stressaantunut liiallisen kastelun, veden alla olon, kuumuuden, kylmyyden tai – mikä on ehkä suurin huolenaihe – hyönteistuhojen vuoksi.

Huonekasvien tuholaiset voivat levitä nopeasti, joten vaikka lehdet näyttäisivätkin täydellisiltä, on tärkeää tarkastaa lehtien alapuoli hyönteisten varalta ennen kuin tuot huonekasvin kotiin. Etsi nokisia mustia täpliä, pehmeitä valkoisia runkoja, pieniä vihreitä pilkkuja, ruskeita täpliä tai kaikkea, mikä näyttää siltä, että se saattaa ryömiä tai ryömiä. Hyönteiset, kuten kirvat, voivat olla erivärisiä ja usein pieniä.

Varmista, että lehdet eivät myöskään ole liian pölyisiä tai laikukkaita. Taimitarhassa tai kasvihuoneessa asianmukaisesti hoidettuja huonekasveja sumutetaan ja pölytetään säännöllisesti. Lannoite- tai hyönteismyrkkyruiskutusten jäämistä lehdissä ei yleensä tarvitse olla huolissaan, sillä ne voivat säilyä pitkään käsittelyn jälkeen. Kaupallisissa kasvihuoneissa ruiskutus on tavallista.

Tutki varret

Samoin kuin lehtiä tarkastettaessa, myös kasvien varsista voi löytää merkkejä hyönteisten saastumisesta. Muista myös tarkastella alueita, joissa lehdet kohtaavat varret, sillä siellä hyönteiset pesivät usein. Tarkista erityisesti suomu, pyöreä ruskea hyönteinen, joka muodostaa kovan kuoren ja jota on lähes mahdotonta havaita joissakin ruskeavartisissa kasveissa.

Suomut näyttävät enemmän kasvin kasvustolta kuin ryömivältä hyönteiseltä, joten katso tarkkaan. Jos huomaat sen sen jälkeen, kun olet tuonut kasvisi kotiin, sinun on toimittava nopeasti, jotta voit varmasti poistaa suomun.

Etsi merkkejä maaperästä.

Tarkista huonekasvisi maaperä. Ihannetapauksessa maaperän ensimmäiset kaksi tuumaa ovat kuivia, mutta kasvin ei ole annettu kuivua kokonaan. Jos maa on luukuiva, se kannattaa kastella heti, kun saat sen kotiin. Useimmat huonekasvit haluavat, että niitä kastellaan, kun ensimmäiset 2-3 tuumaa multaa alkavat kuivua. Tarkkaile myös märkää maata, sillä myös liiallinen kastelu voi olla ongelma ja houkutella sienihyttysiä.

Mullan pitäisi nousta noin 1 – 2 tuuman päähän ruukun yläreunasta. Tätä enemmän multaa voi olla merkki siitä, että kasvi on istutettu väärin. Vähemmän multaa tarkoittaa, että kasvia ei ole istutettu tarpeeksi pian. Molemmat näistä voivat vaikuttaa huonekasvin terveyteen. Merkit maaperässä voivat osoittaa, että kasvia on kasteltu liikaa tai liian vähän tai että se on istutettu väärin – kaikki nämä ovat kasvien stressitekijöitä. Stressaantuneet kasvit viestittävät hyönteisille, että ne ovat heikkoja, ja ötökät käyttävät sitä hyväkseen.

Arvioi juuret

Vilkaise nopeasti kasvin ruukun juurta. Pohjalla, jossa on salaojitusreiät, pitäisi näkyä multaa. Jos näet juuria, kasvi tarvitsee suuremman ruukun ja on todennäköisesti juurtunut. Tämä ei välttämättä ole syy välttää kasvin ostamista, mutta se tarkoittaa, että sinun kannattaa todennäköisesti investoida suurempaan ruukkuun ja ruukkusekoitukseen ennen kuin lähdet taimitarhalta.

Tutki ruukkua

Useimmat huonekasvit kasvatetaan suurissa sisätiloissa kasvihuoneissa tavallisissa muoviruukuissa, joita kutsutaan kasvattajien ruukuiksi. Jotkut kasvattajat käyttävät myös turvepottia tai tiivistettyjä biohajoavia astioita. Muoviruukkujen tapaan ne on suunniteltu kasvattamaan kasvi kasvihuoneessa sillä oletuksella, että kasvin omistaja siirtää kasvin lopulta uuteen ruukkuun.

On todennäköistä, että ellet ole valinnut erittäin hitaasti kasvavaa kasvia, sinun on melko pian siirrettävä huonekasvisi nykyisestä astiastaan. Haluat yleensä kasvattaa kokoa 2 tuumaa ympärysmittaa suuremmaksi. Jos esimerkiksi ostat huonekasvin 6 tuuman ruukussa, haluat ostaa uuden ruukun, jonka ympärysmitta on vähintään 8 tuumaa. Varmista, että valitsemasi ruukku ei ole halkeillut ja että sen pohjassa on salaojitusreiät, jotta huonekasvi ei jää seisomaan seisovaan veteen.

Syksyllä vain muutama kukka

Jos huonekasvisi kukkii, etsi sellaista, jossa on vain vähän kukkia, mutta paljon kukannuppuja. Täydessä kukassa oleva kasvi on houkutteleva, mutta kun ostat sen, kukinnot hiipuvat pian, joten on aina hyvä, jos sinulla on kasvi, joka on puhkeamassa kukkaan.

Huomaa lähellä olevat kasvit

Tarkista nopeasti, mitkä kasvit ympäröivät kasvia, jonka aiot ostaa. Näyttääkö jokin niistä epäterveeltä tai kastelun tarpeessa olevalta? Tarkista myös lähiympäristön kasvien lehdet, varret ja multa hyönteisten varalta. Jos suurin osa kasveista näyttää terveiltä, on todennäköistä, että taimitarhan henkilökunta on hoitanut ja tarkastanut ne säännöllisesti.