Miten suojella kasveja pakkaselta, jotta ne selviytyvät kylmistä säistä?

Kevään tai syksyn pakkassää, joka saa sinut hakemaan takkia kaapista, voi olla rankka myös tietyille puutarhan kasveille. Alhaiset 30 asteen pakkaslämpötilat voivat tappaa vihanneskasveja, kuten tomaatteja ja paprikoita, sekä värikkäitä kukkivia yksivuotisia kasveja, kuten petunioita ja begonioita. Vaikka et voi hankkia takkia kurkkuviiniköynnöksillesi tai kehäkukkaruukuillesi, voit auttaa pakkasherkkiä kasviasi selviytymään kylmistä hetkistä vahingoittumattomina. Seuraavassa kerrotaan, minkälaiset kasvit tarvitsevat pakkassuojaa ja milloin on syytä ryhtyä toimiin.

Miten suojella kasveja pakkaselta, jotta ne selviytyvät kylmistä säistä?

BHG/Kelli Jo Emanuel

Mikä on pakkanen

Kun sääennustajat antavat loppukeväästä ja alkusyksystä pakkasvaroituksia, se on varoitus yksivuotisten kasvien ja muiden herkkien kasvien suojaamiseksi. Saatat luulla, että lämpötilan on noustava pakkaselle (32˚F), mutta pakkanen voi esiintyä 36˚F:n ja 32˚F:n välillä. Lisäksi pakkanen voi olla kevyttä tai kovaa; kevyt pakkanen tuon lämpötila-alueen yläpäässä saattaa tappaa herkkien kasvien latvat, mutta alaosat pysyvät vihreinä. Kova pakkanen syntyy, kun lämpötila pysyttelee muutaman tunnin ajan noin 32 asteen lämpötilassa, mikä riittää tappamaan kaikki maanpäälliset osat.

Alle 32 asteen lämpötilaa pidetään pakkasena, joka on tuhoisampi kuin pakkanen. Herkät kasvit, kuten trooppiset huonekasvit ja geraniumit, kuolevat, kun ilman lämpötila pysyy alle 32˚F:n muutaman tunnin ajan. Pakkasvaroitus on usein merkki kasvukauden päättymisestä syksyllä, koska lämpötilat ovat riittävän alhaisia tappamaan yksivuotiset kasvit ja aloittamaan kestävien perennojen, puiden ja pensaiden lepotilan. Keväällä annettu pakkasvaroitus on merkki siitä, että herkät kasvit on syytä tuoda sisälle.

Mitkä kasvit tarvitsevat pakkassuojaa?

Yleisesti ottaen yksivuotiset kasvit, jotka hedelmöityvät ja kukkivat lämpimissä lämpötiloissa, ovat herkimpiä kylmälle säälle. Mieti, mitä vihanneksia ja yrttejä korjaat keskikesällä ja mitkä yksivuotiset kukat ovat värikkäimpiä lämpimissä lämpötiloissa. Tällaisten kasvien pakkassuojaus on tarpeen joko keväällä, kun ne ovat nuoria ja hentoja, tai syksyllä, jos haluat pitää ne elinvoimaisina mahdollisimman pitkään ennen talven tuloa. Monet näistä kasveista ovat kotoisin maailman trooppisilta pakkasvapailta alueilta, joten ole varovainen ja suunnittele niiden suojaaminen aina, kun lämpötila laskee alle 40˚F:n.

Sen sijaan perennat (puutarhakasvit, jotka palaavat vuodesta toiseen), pensaat ja puut kestävät yleensä äkillisen lämpötilan laskun, kunhan ne ovat terveitä ja kestävät alueellasi. Kevään pakkanen saattaa vahingoittaa kehittyviä hedelmiä ja tuhota kukkia, mutta nämä kasvit selviävät.

Jotkin syötävät kasvit ovat itse asiassa melko kestäviä, kuten herneet, salaatti, sipuli, kukkakaali, parsakaali, retiisi ja kaali. Nämä viileän vuodenajan vihannekset kestävät yleensä jopa 26°F:n lämpötiloja. Jopa kestävämmät kasvit, kuten punajuuret, ruusukaali, porkkanat, lehtikaali, persilja ja pinaatti, kestävät jopa alle 20 asteen lämpötiloja. Muutamat kylmää sietävät kukat, kuten orvokit ja makeat alyssumit, eivät välitä pakkasesta.

Miten suojella kasveja pakkaselta, jotta ne selviytyvät kylmistä säistä?

BHG/Kelli Jo Emanuel

Pakkaselta suojautumisen strategiat

Riippuen suojattavien kasvien koosta ja määrästä, sinulla on muutama vaihtoehto, kun pakkanen on tulossa.

1. Siirrä astiat sisätiloihin.

Kun mahdollista, siirrä herkät kasvit sisätiloihin. Pienet konttipuutarhat ja kaikki kasvit, jotka ovat vielä taimitarha-astioissaan, on yleensä helppo siirtää tilapäisesti sisätiloihin. Aina ei tarvita lämmitettyä paikkaa. Kasvien siirtäminen tilaan, kuten puutarhavajassa, tai kasvien kasvattaminen autotallissa antaa riittävän suojan, kun pakkanen tulee. Kun pakkaslukemat ovat kuitenkin lähellä pakkasta, on aika hankkia eristetty sisätila.

2. Ota peitot esiin.

Kerää kokoon vanhat päiväpeitteet, huovat ja suuret pyyhkeet. Kiedo ne löyhästi kasvien päälle ja tue materiaalia tarvittaessa paaluilla. Varmista, että kasvipeite ulottuu joka paikassa maahan asti, jotta syntyy pieni eristyskupoli. Jos tuuli on ongelma, kiinnitä kangas maahan tiilillä, kivillä tai muulla painavalla esineellä. Kudottu kangas suojaa paremmin kuin muovi tai paperi. Voit lisätä muovilevyjä kangaskerroksen päälle suojaamaan sitä myös mahdollisesti esiintyviltä sateilta. Poista peitteet keskipäivään mennessä, jotta kasvit eivät ylikuumene, mutta pidä ne käsillä, koska pakkasennusteita on usein useampia kuin yksi kauden aikana.

3. Käytä Clochea.

Puutarhakloche on yleensä pyöreä suojus, joka toimii minikasvihuoneena yksittäisen herkän kasvin ympärillä. Erittäin helppo puutarhahakki on tehdä maitokannun cloche leikkaamalla gallonankokoisen kannun pohja pois ja asettamalla se kasvin päälle, varmistaen, että kannun pohja painetaan noin sentin syvyyteen maaperään. Sido kannun kahva läheiseen seipään, jotta se ei pääse lentämään pois. Pidä kannun kansi suljettuna yöllä parhaan mahdollisen suojan varmistamiseksi, mutta irrota kansi tuulettaaksesi kotelon päivällä, jotta kasvi ei ylikuumene.

Miten suojella kasveja pakkaselta, jotta ne selviytyvät kylmistä säistä?

BHG/Kelli Jo Emanuel

4. Vesikaivo

Tiesitkö, että kosteaan maaperään voi sitoutua neljä kertaa enemmän lämpöä kuin kuivaan maaperään Maaperän kosteus johtaa lämpöä maan pintaan, mikä lämmittää kasvin ympärillä olevaa aluetta jopa 2˚-3˚F. Kun on ennustettu kylmää säätä, kastele kasvit hyvin. Kastelun lisäksi tarvitaan luultavasti suojakotelo tai peitto, jotta kasvit voidaan suojata täydellisesti.

5. Lisää multaa

Paksu kerros multaa, kuten silputtua kuorta tai kompostia, voi auttaa eristämään herkkiä kasveja. Peitä koko kasvi mulchilla yönä ennen kuin ennustetaan alhaisia lämpötiloja. Poista se, kun sää taas lämpenee. Multa on sotkuista ja työlästä, joten se ei ehkä ole paras vaihtoehto suurille istutusalueille. Varaa tämä menetelmä muutamille pienille mutta tukeville kasveille (älä yritä tätä hauraiden taimien kanssa!) tai kasveille, jotka sijaitsevat paikassa, jossa voit levittää ylimääräisen mullan, kun suojauksen tarve loppuu.