Miten sisustaa olohuone?

Miten sisustaa olohuone?

Monissa kotitalouksissa olohuone on kodin sydän – tila, johon perhe kokoontuu viettämään aikaa yhdessä ja rentoutumaan. Sisätiloilla, kuten makuuhuoneilla, kylpyhuoneilla ja keittiöillä, on selkeät ja määritellyt tarkoitukset, mutta olohuoneen määritelmä on hieman joustavampi. Jotkut ihmiset käyttävät olohuonettaan rentoutumiseen ja television katseluun, kun taas toisissa kodeissa on virallisia olohuoneita, jotka on varattu viihdyttämiseen. Riippumatta siitä, minkälaisen olohuoneen haluat luoda, nämä yhdeksän vaihetta varmistavat, että tila on viihtyisä ja hyvin varusteltu.

VAIHE 1: Ota mitat ja tee luonnos huoneesta.

Minkä tahansa sisustusprojektin ensimmäinen askel on arvioida tilan kiinteät elementit. Ota mitat ja tee luonnos huoneesta joko käsin tai digitaalisesti kodin suunnitteluohjelmalla. Pienen olohuoneen sisustamista koskevat käytännöt eroavat suuremman tilan suunnittelua koskevista käytännöistä. Pohdi lattiapintoja, seinäkäsittelyjä, takkoja, ikkunoita ja oviaukkoja, jotta voit selvittää, tarvitaanko remontteja ennen projektin aloittamista.

Nyt on myös aika arvioida jo omistamasi kalusteet – kuten huonekalut, ikkunankäsittelyt ja lisävarusteet – ja päättää, onko niillä paikka päivitetyssä suunnittelussa vai onko ne vaihdettava.

VAIHE 2: Määrittele olohuoneen estetiikka.

Kun sinulla on parempi käsitys olohuoneen koosta ja pohjapiirroksesta, on aika päättää suunnittelun estetiikasta. Moderni olohuoneen sisustus on tyylikäs ja neutraali, kun taas perinteiset olohuoneet ovat muhkeampia ja eklektisempiä. Joillakin sisustajilla saattaa olla jo visio tilan lopullisesta ilmeestä, kun taas toiset saattavat tarvita apua inspiraation löytämisessä. Molemmissa tilanteissa on parasta koota kokoelma kuvia, joissa on värejä, kuvioita, huonekalutyylejä ja yleistä muotoiluestetiikkaa, joista pidät. Nämä kuvat voivat auttaa sinua pysymään kärryillä, kun valitset tilan eri elementtejä, mutta niitä voi myös mahdollisesti jakaa ammattilaisten kanssa, jotta he ymmärtäisivät näkemyksesi.

VAIHE 3: Maalaa, tapetoi tai paneloi seinät.

Yksi merkittävimmistä elementeistä missä tahansa kodin sisustusprojektissa on seinäkäsittelyt. Oikean olohuoneen maalivärin valitseminen on olennaista tilan tunnelman luomisessa. Valitsemasi värin tulisi sopia valitsemaasi estetiikkaan. Värit herättävät tunteita, ja yleisesti ottaen viileäsävyiset sävyt – kuten sininen, harmaa ja violetti – ovat yleensä rentouttavampia, kun taas lämpimäsävyiset sävyt – kuten kerma, keltainen ja punainen – ovat virkistävämpiä.

Vaikka maali on suosituin ja monivuotinen valinta, muut seinäkäsittelyt – kuten tapetit ja paneloinnit – ovat tulossa takaisin muotiin. Vaikka nämä tyylit voivat tehdä suuren visuaalisen vaikutuksen, on tärkeää muistaa, että niiden muuttaminen vaatii paljon enemmän kuin maalipurkin, joten valitse tyyli, josta tiedät, että tulet rakastamaan sitä vuosien ajan.

VAIHE 4: Aloita suurimmasta huonekalusta.

Olohuoneen suurin – ja kallein – huonekalu on yleensä sohva. Koska sohvat yleensä hallitsevat tilaa visuaalisesti ja saavat eniten käyttöä, monet suunnittelijat suosittelevat sohvan valitsemista ennen kuin sitoudut muihin huonekaluihin. Laadukas sohva on suuri investointi, mutta kannattaa hankkia paras sohva, johon on varaa, jotta sen mukavuus ja pitkäikäisyys voidaan varmistaa. Oikein hoidettuna hyvin tehty sohva kestää monta vuotta ennen kuin se tarvitsee vaihtaa.

VAIHE 5: Lisää aluematto.

Matot tarjoavat mukavuutta ja lisäävät tyyliä mihin tahansa asuintilaan. Olohuoneessa matot voivat lisätä väriä tai kuviota muuten neutraaliin tilaan. Ne voivat myös asettaa visuaalisen rajan tärkeimmälle oleskelualueelle ja toimia huoneen maadoittavana tekijänä.

Koska aluemattoja on niin monen kokoisia, voi olla vaikeaa valita tilaan sopiva matto. Yleissääntönä on, että on parasta varmistaa, että huonekalujen kaikki neljä jalkaa lepäävät maton päällä tai että mikään niistä ei lepää maton päällä. Pienissä olohuoneissa 5 x 8-jalkaisen maton pitäisi riittää, kun taas 8 x 10-jalkainen matto on sopivampi suuremmassa tilassa.

VAIHE 6: Valitse tukevat huonekalut, joissa on säilytystilaa.

Sotkujen kasaantumisen estäminen on keskeinen näkökohta missä tahansa kodin huoneessa. Olohuoneessa on tärkeää, että huonekalut tarjoavat säilytystilaa, jotta jokaiselle tavaralle on varattu paikka. Televisioista ja äänentoistojärjestelmistä paljastuvat johdot ja sähköjohdot voivat aiheuttaa olohuoneessa visuaalista sotkua, joten valitse tv-teline, joka on rakennettu niin, että se mahtuu sinne ja kätkee nämä rumat johdot. Etsi sohvapöytä, jossa on laatikot, jotta kaukosäätimet ja muut käytännölliset tarvikkeet voidaan pitää poissa näkyvistä, kun niitä ei käytetä.

VAIHE 7: Valaise olohuone.

Yksi aliarvostetuimmista elementeistä kodin sisustamisessa on valo. Oikean tasapainon löytäminen luonnollisen ja keinovalon välillä on keskeinen osa viihtyisän asuintilan luomista. Hallitse tilaan tulevan luonnonvalon määrää ikkunankäsittelyillä, kuten verhoilla ja kaihtimilla. Läpinäkymättömät ikkunankäsittelyt lisäävät yksityisyyttä, kun taas läpinäkyvät verhot päästävät luonnonvaloa sisään.

Luo lämmin ja kutsuva ilmapiiri iltaa varten sekoittamalla olohuoneeseen ympäristön valaistusta ja työvalaistusta. Harkitse himmenninkytkimien päivittämistä tai investoimista älykkäisiin hehkulamppuihin, jotta voit hallita valon tasoa paremmin ja luoda viihtyisän ympäristön.

VAIHE 8: Koristele seinät.

Kun kaikki nämä keskeiset elementit ovat paikoillaan, on aika lisätä visuaalista mielenkiintoa koristeilla. Suurimman vaikutuksen saat, kun peität seinien tyhjät tilat taiteella, jota rakastat. Taiteen ostaminen voi olla pelottavaa, mutta nykyään on paljon verkkolähteitä, jotka auttavat ostajia löytämään edullisia teoksia, jotka ovat kauniita ja ainutlaatuisia. Sitoudu yhteen isompaan teokseen tai luo galleriaseinä, jos haluat eklektisemmän ilmeen. Suurempia tyhjiä seiniä varten voit harkita hyllyjen tai kirjahyllyjen lisäämistä romaaneja, pieniä kehystettyjä valokuvia ja muita koriste-esineitä varten.

VAIHE 9: Aseta esille käsin poimittuja asusteita ja kasveja.

Viimeinen vaihe minkä tahansa tilan sisustamisessa on tekstuurin ja monimutkaisuuden lisääminen lisävarusteilla. Olohuoneiden sisustuksessa on useita eri muotoja, jotka vaihtelevat käytännöllisistä puhtaasti esteettisiin. Valitse olohuoneeseen heittotyynyjä ja peittoja pehmeistä, luonnollisista kuvioista, jotka ovat sekä mukavia että visuaalisesti houkuttelevia. Suurelta osin neutraalissa tilassa voit lisätä kontrastia tummilla tai rohkeilla, värillisillä lisävarusteilla. Asusteet ovat loistava tapa kokeilla väri- ja kuviotrendejä ilman, että olohuoneen sisustamiseen tarvitsee sitoutua liikaa.

Kasvit tuovat elämää mihin tahansa sisätilaan, ja koska olohuoneet saavat usein runsaasti luonnonvaloa, ne ovat täydellinen paikka kukoistavien huonekasvien esillepanoon. Sinun ei tarvitse olla viherpeukalo pitääkseen kasvit elossa – on olemassa runsaasti vaihtoehtoja vähän huoltoa vaativille huonekasveille, jotka tuskin tarvitsevat lainkaan huomiota.

Viimeiset ajatukset

Kun olet käynyt läpi nämä olohuoneen sisustusideat, tunnet toivottavasti olevasi varustautunut aloittamaan oman olohuoneen sisustusprojektisi. Seuraamalla näitä vaiheita varmistat, että olohuoneesi on viihtyisä, tyylikäs ja kutsuva.