Miten saat kaikki kodin laitteet kestämään pidempään ja toimimaan tehokkaammin?

Miten saat kaikki kodin laitteet kestämään pidempään ja toimimaan tehokkaammin?

Kodinkoneet helpottavat elämäämme pesemällä vaatteitamme, auttamalla meitä aterioiden valmistamisessa, lämmittämällä ja jäähdyttämällä kotiamme ja tarjoamalla meille päivittäisen kahvihetken. Vaikka luotammekin energiatehokkaisiin kodinkoneisiin, jotka auttavat meitä täyttämään jokapäiväiset kotitaloustarpeet, ne tarvitsevat vastineeksi aina silloin tällöin hieman huolenpitoa, jotta ne toimisivat jatkossakin tehokkaasti.

Seuraavassa on muutamia parhaita tapoja ylläpitää kodin käytetyimpiä laitteita, jotta voit välttää kalliit korjaukset tai vaihdot.

Pidä jääkaapin käämit puhtaina.

Vaikka jääkaapin pitäminen hyvin järjestettynä on ratkaisevan tärkeää, jotta se jäähdyttää sisältönsä tasaisesti, jos haluat pidentää sen käyttöikää, älä katso pidemmälle kuin lauhdutinkäämiin. Nämä käämit, jotka löytyvät joko jääkaapin alta muoviritilän takaa tai jääkaapin takapuolelta, vastaavat kylmäaineen jäähdyttämisestä ja tiivistämisestä.

Kun ne täyttyvät pölystä, hiuksista ja muista roskista, ne menettävät kykynsä luovuttaa lämpöä, jolloin jääkaapin lauhdutin joutuu työskentelemään kovemmin jäähdyttääkseen sisätiloja. Pidä jääkaapin käämit puhtaina imuroimalla ne kerran vuodessa pehmeällä harjalla.

Älä ylikuormita pesukonetta.

Muutamat pienet varotoimet ovat kaikki, mitä pesukoneesi tarvitsee, jotta vaatekaappisi pysyy puhtaana monta vuotta. Ensinnäkin, vastusta kiusausta ylikuormittaa sitä, sillä se pakottaa moottorin työskentelemään kovemmin. Toisaalta vältä osittaisia kuormia, sillä ne voivat horjuttaa pesukoneen tasapainoa ja rasittaa sen voimansiirtoa.

Käytä pesuainetta kevyesti, sillä liika vaahto voi rasittaa pesukonetta. Vältä mahdolliset homeongelmat, erityisesti etukuormauspesukoneissa, poistamalla kosteat vaatteet nopeasti ja jättämällä kansi (tai ovi) auki, jotta pesukoneen sisätilat kuivuvat.

Puhdista kuivausrumpusi.

Vaikka kuivausrummun tuuletusaukosta vuoden verran pyykin nukkaa irtoavan pyykin puhdistaminen ei ehkä ole mielikuvasi hauskasta iltapäivästä, tätä kerran vuodessa tehtävää askaretta ei kannata jättää väliin. Tukkeutunut poistoilmaventtiili pakottaa kuivausrummun kuivattamaan vaatteesi kovemmin, mikä rasittaa sen moottoria ja lyhentää sen käyttöikää. Lisäksi kuivausrummun kasaantuminen aiheuttaa myös palovaaran.

Vedä kuivausrumpu irti seinästä ja irrota tuuletusaukko. Poista kuivausrummun tuuletusaukosta ja letkusta mahdollisesti kertynyt nukka ja kytke se sitten takaisin.

Kyllä, astianpesukoneessasi on suodatin.

Monet ihmiset eivät tiedä, että astianpesukoneen pohjassa on suodatin, joka on puhdistettava noin 6 kuukauden välein. Jos jätät sen tekemättä, voit varautua ikävään hajuun, sameisiin lasitavaroihin ja tehottomampaan astianpesukoneeseen.

Liu’uta pohjateline ulos, jotta pyöreä suodatin tulee näkyviin, ja poista se sitten kiertämällä sitä vastapäivään. Huuhtele se lavuaarissa ja asenna takaisin. Voit myös pidentää astianpesukoneesi käyttöikää huuhtelemalla astiat valmiiksi ja käyttämällä vain täysiä latauksia.

Roiskeet voivat tappaa lieden/uunin.

Keittiön työjuhta, liesi/uuni, on paljon käytössä ja joutuu koville roiskeiden, raskaiden keittoastioiden ja äärimmäisen kuumuuden vuoksi. Paras tapa korvata keittiön sydän on pitää se puhtaana.

Puhdista roiskeet nopeasti, sillä niitä voi olla lähes mahdotonta poistaa, kun ne ovat palaneet keittotasolle. Jos uunissasi on itsepuhdistustoiminto, käytä sitä muutaman kuukauden välein, jotta uunin seinämiin ei kerry hiiltyneitä ruokia.

Poista pölystä ilmankuivain.

Kuten muidenkin ilmaa lämmittävien tai viilentävien laitteiden kohdalla, myös kosteudenpoistajasta saadaan paras mahdollinen hyöty irti varmistamalla, että sen ympärillä on hyvä ilmavirtaus tukkimatta sen sisään- tai ulostuloaukkoa. Myös suodatin on vaihdettava tai puhdistettava muutaman kuukauden välein, jos käytät sitä säännöllisesti.

Ilmankuivaimissa on myös kierukoita, jotka jäähdyttävät ilmaa poistaakseen siitä kosteutta. Koska nämä kelat voivat tukkeutua pölystä, hiuksista ja roskista, puhdista ne kerran vuodessa varmistaaksesi, että ilmankuivain toimii oikein.

Tule oikealle aaltopituudelle mikroaaltouunin kanssa.

Roiskuvat pastakastikkeet, ylivuotavat teekupit, pakastepizzan jäänteet – kaikki voivat olla mikroaaltouunisi riesa. Vaikka usein lykkäämme näiden roiskeiden puhdistamista, se on varma tapa lyhentää mikroaaltouunin käyttöikää. Tämä johtuu siitä, että jäljelle jääneet ruokahiukkaset imevät energiaa joka kerta, kun käytät mikroaaltouunia, ja lopulta ne palavat mikroaaltouunin sisälle.

Jäljelle jääneet hiukkaset pakottavat mikroaaltouunin myös tekemään enemmän töitä lämmittääkseen ruokaa, jota yrität valmistaa. Säilytä mikroaaltouunisi ja pyyhi tuoreet roiskeet kostealla sienellä ja pienellä määrällä astianpesuainetta.

Sakka on vedenlämmittimesi vihollinen.

Se saattaa olla näkymättömissä ja siten poissa mielestä kellarissa, ullakolla tai ryömintätilassa, mutta huomaat sen varmasti, kun vedenlämmitin lakkaa toimimasta. Jos haluat säästää itsesi odottamattoman polaarisen syöksyn aiheuttamalta järkytykseltä kesken suihkun, huuhtele vedenlämmitin neljän kuukauden välein ja puhdista se kerran vuodessa, jotta sedimentti – vedenlämmittimen arkkivihollinen – ei pääse kerääntymään säiliön sisälle ja lyhentämään sen käyttöikää. Varmista myös, että vaihdat vedenlämmittimen anodisauvan, joka kerää sedimenttiä, jotta se ei pääse kertymään, 2-5 vuoden välein.

Noudata ilmastointilaitteesi 3 kuukauden suodatussääntöä.

Jätä ilmastointilaitteesi tarpeet huomiotta, ja se saattaa jättää sinut kuihtumaan keskikesän helleaallossa. Vaikka keskusilmastointilaitteesi huollattaminen ammattilaisella kerran vuodessa on hyvä ajatus, on muitakin asioita, joita sinun pitäisi tehdä.

Ilmastointijärjestelmän ilmansuodattimien vaihtaminen kolmen kuukauden välein on ratkaisevan tärkeää. Tukkeutuneet suodattimet pakottavat ilmastointilaitteen kompressorin työskentelemään kovemmin kodin jäähdyttämiseksi, mikä vie vuosia sen käyttöiästä. Varmista myös, että ilmastointilaitteen ympärillä ei ole kasvillisuutta, jotta puhallin voi pitää laitteen viileänä.

Puhdista kahvinkeitin.

Jos kahvinkeittimestä tuleva virta on muuttunut tiputteluksi tai hädin tuskin tiputteluksi, on mahdollista, että sen osat ovat tukkeutumassa. Kovasta vedestä peräisin olevat mineraalit muodostavat ajan mittaan kalkkia, joka tukkii kahvinkeittimen.

Puhdista kalkkikertymät kaatamalla säiliöön täysivahvaa etikkaa. Kytke kahvinkeitin päälle ja anna sen käydä läpi täysi kierros. Kun se on valmis, täytä se vedellä ja suorita sykli uudelleen huuhtelemaan etikka. Jos sinulla on erittäin kova vesi, harkitse investoimista koko kodin vedenpehmentimeen.

Paranna virtausta, jotta saat parhaan mahdollisen hyödyn irti ilmanpuhdistimestasi.

Voit tehdä pari asiaa varmistaaksesi, että ilmanpuhdistimesi tekee jatkuvasti tehokasta työtä pölyn, siitepölyn ja bakteerien poistamiseksi ilmasta. Useimmissa ilmanpuhdistimissa on ilman sisään- ja ulostulo. Jos jompikumpi niistä tukkeutuu, ilman kiertäminen puhdistimen läpi vaikeutuu, jolloin puhdistimen on työskenneltävä kovemmin ilman puhdistamiseksi. Varmista samasta syystä, että ilmansuodatin vaihdetaan säännöllisesti. Ilmanpuhdistimen käyttäminen tukkeutuneella suodattimella rajoittaa sen puhdistaman ilman määrää ja rasittaa sitä enemmän.

Kokeile robotti-imuria.

Robotti-imuri vapauttaa sinut imurointitehtävistä, mutta vain jos varmistat, että se pysyy hyvässä käyttökunnossa. Akku on tyypillisesti ensimmäinen asia, joka robotti-imurissa hajoaa. Säilytä akku mahdollisimman pitkään muistamalla kytkeä imuri laturiinsa jokaisen käyttökerran jälkeen (akun jättäminen osittain ladatuksi pitkäksi aikaa voi vahingoittaa sitä).

Robotti-imureissa ei ole suuria pusseja kuten tavallisissa imureissa, joten on myös tärkeää tyhjentää imurin roskakori jokaisen käytön jälkeen, jotta se ei tukkeudu. Muita säännöllisiä huoltotoimenpiteitä ovat suodattimen säännöllinen puhdistaminen ja roskien poistaminen harjoista.