Miten saada vuokra-asunto tuntumaan kodilta?

Miten saada vuokra-asunto tuntumaan kodilta?

Vaikka rakastat uutta kotiasi, voi joskus olla vaikeaa saada vuokratalo tai -asunto tuntumaan omalta. Koska monissa vuokra-asunnoissa on sääntöjä, joiden mukaan maalaaminen tai naulojen laittaminen seiniin taideteosten ripustamista varten on kiellettyä, voit joutua miettimään, miten saat uuden vuokra-asuntosi tuntumaan kodilta. On asioita, joita voit tehdä vuokra-asunnollesi (ja mielentilallesi), jotta se tuntuisi enemmän omalta – ja paikalta, jota et malta odottaa, että voit esitellä.

1. Siivoa, siivoa, siivoa!

Uuden asunnon tai vuokrakodin perusteellinen siivous voi todella auttaa tilaa tuntumaan kodilta. Viimeinen asia, jonka haluat, on löytää edellisen vuokralaisen jälkeensä jättämiä roiskeita, murusia ja sotkuja. Lisäksi joskus on vaikea nähdä, kuinka likainen tila on, ennen kuin se on pyyhitty kunnolla. Pyyhi koko tila kunnolla (älä unohda puhdistaa pohjalevyjä!), pyyhi ikkunat ja moppaa lattiat. Haluat luultavasti ottaa esille kodinkoneet, kuten lieden ja jääkaapin, ja puhdistaa myös niiden takaa ja alta. Kuka tietää – kunnon siivouksen jälkeen saatat jopa nähdä uuden kotisi aivan uudessa valossa.

2. Järjestä sisääntulo.

Eteiset eivät ainoastaan toivota sinut ja vieraat tervetulleiksi kotiin, vaan ne voivat myös antaa tilalle sävyn ja saada tilan tuntumaan omalta. Jos sinulla on tilaa, ota mukaan pieni pöytä ja valaisin, jotta valoa on heti, kun astut ovesta sisään. Pöytä tarjoaa myös paikan, jossa voit säilyttää avainten ja lompakon kaltaisia välttämättömiä tavaroita. Älä unohda lisätä henkilökohtaisia yksityiskohtia, kuten suosikkikuvasi kehystettynä, värikäs maljakko tai ruukkukasvi.

Jos eteisesi on pieni tai tilasta puuttuu kokonaan eteinen, yritä luoda oma eteisesi parilla koukulla (irrotettavilla koukuilla, jos ruuvit ja ankkurit eivät käy), joihin voit ripustaa takkeja, hattuja tai laukkuja. Vapaasti seisova vaateteline voi myös auttaa luomaan viihtyisän tilan, jossa voit purkaa tavaroitasi.

3. Lisää persoonallisuutta kirjahyllyllä.

Kirjat kertovat tarinoita, mutta kokeile kertoa oma tarinasi kirjahyllyllä. Pinoamalla kirjoja sekä pysty- että vaakasuoraan hyllyihin ja sekoittamalla sitten esineitä kirjojen joukkoon voit tuoda esiin tyyliäsi. Ajattele kynttilöitä, kehystettyjä valokuvia ja jopa maljakoita, joissa on kukkia tai ruukkukasveja. Voit ripustaa tai nojata taideteoksia ja peilejä kirjahyllyihin, mikä auttaa lisäämään persoonallisuutta. Lisää kirjastoon pieniä muistoesineitä suosikkilomilta tai arvokas kahvimuki. Pienet valaisimet voivat myös tuoda tilaan hieman lisävaloa.

4. Tutustu naapureihisi.

Ihmisiin tutustuminen voi olla vaikeaa iän myötä, puhumattakaan pandemian aikana. Naapureihin tutustuminen voi kuitenkin auttaa sinua tuntemaan olosi entistäkin kotoisammaksi uudessa tilassasi, ja saatat jopa tavata uusia ystäviä. Jos asut kerrostalossa, tarkista, järjestetäänkö talossasi sosiaalisia iltoja, kuten grillijuhlia tai kuukausittaisia cocktail-tunteja. Älä pelkää viettää aikaa yhteisissä tiloissa, olipa kyse sitten yhteisestä terassista tai yhteishuoneista. Älä myöskään unohda esittäytyä naapurissa tai nurkan takana asuville.

5. Olkoon valoa

Uusi valaistus voi auttaa sinua näkemään vuokra-asuntosi aivan uudessa valossa. Varmista asia vuokranantajaltasi, mutta vanhentuneen ylävalon vaihtaminen ruokailutilassa tai keittiössä voi olla esteettinen pelimerkki. Jos valaisimen vaihtaminen ei ole mahdollista, uusi, tyyliisi sopiva valaisin voi piristää muuten pimeää tilaa. Voit myös kokeilla tyylikkäiden valonjohtojen lisäämistä, jotta tunnelma kohoaisi ja saisit oman leimasi.

6. Vaihda vanhat kaihtimet verhoihin

Ikkunankäsittelyt voivat auttaa määrittämään tilan sävyn, ja koska monissa vuokrakodeissa ja -huoneistoissa on vanhentuneita kaihtimia, jotka voivat olla halkeilleet tai värjäytyneet, harkitse niiden korvaamista rakastamillasi verhoilla. Käytä rohkeita kuvioita ja värejä saadaksesi muuten tylsän tilan näyttämään eloisalta tai lisää läpinäkyvät valkoiset verhot, jotka auttavat suodattamaan päivän luonnonvaloa. Kaihtimien poistaminen on yhtä helppoa kuin niiden asentaminen – tarvitset todennäköisesti vain ruuvimeisselin. Sitten voit piilottaa kaihtimet kaappiin, kunnes olet valmis muuttamaan pois.

7. Ole luova keittiön säilytystilojen kanssa

Koska asunnot ovat tunnetusti pieniä keittiöitä, sinun on oltava luova säilytysvaihtoehtojen suhteen ja hyödynnettävä kaikki avoimet tilasi. Yhden näppärän ratkaisun saat ostamalla paikallisesta rautakaupasta S-koukkuja ja pieniä säilytyskoria. Aseta koukku alemman kaapinoven yläreunan päälle, kiinnitä se pieneen koriin ja anna sen roikkua kaapin sisäpuolella. Käytä tätä pienten tavaroiden, kuten tiskirättien ja astioiden, säilyttämiseen. Voit myös ostaa seinälle ripustettavan tai seinään kiinnitettävän tappitaulun ja käyttää koukkuja kattiloiden ja pannujen säilyttämiseen. Säädettävä suihkutanko voi myös toimia astioiden ripustamiseen.

8. Ajattele uudelleen taideteosten ripustamista

Kyllä, voit ripustaa taidekokoelmasi jopa ilman, että teet reikiä seinään! Command-nauhat sopivat kevyemmille teoksille, kun taas Command-koukut voivat tukea painavampia esineitä. Jos kyseessä on isompi esine, älä pelkää tukea sitä seinää vasten. Suuri, täysikokoinen peili näyttää hyvältä (ja voi auttaa tilaa näyttämään suuremmalta), kun se nojaa seinää vasten. Jos sinulla on paljon taideteoksia, myös suuria kappaleita, leiki eri kokoisilla ja aseta ne hieman päällekkäin tai ryhmittele ne yhteen. Niitä voi myös nostaa seinälle kiinnitettäviin hyllyihin tai takkatulen päälle, jos sinulla on sellainen.

9. Harkitse huonekalujen sijoittelua

Onko vuokrahuoneistosi yksi nurkka täynnä rumia johtoja tai naarmuja seinällä? Onko jokin alue, joka ei saa paljon auringonvaloa, joten se tuntuu aina pimeältä? Käytä huonekalujen sijoittelua uudessa vuokrakodissasi eduksesi. Naamioi johdot tai seinävauriot suuren ruukkukasvin taakse. Lisää pieni pöytä, jossa on valaisin tai seisova lamppu, tuomaan valoa pimeisiin tiloihin. Jos sinulla on suosikkituoli, harkitse sen sijoittamista aurinkoisen ikkunan viereen, jotta sinulla on erityinen nurkka, jossa voit lukea tai rentoutua. Muista vain, että huonekalut eivät saa haitata vuokrauksen sujuvuutta. Kun huonekalut sijoitetaan kolmen metrin päähän toisistaan, tilaa on yleensä riittävästi.

10. Tuo elämää valkoiseen tilaan

Vuokrakodit ja -asunnot ovat tunnettuja siitä, että niissä on paljon valkoisia tai beigejä seiniä. Jos et saa maalata niitä, voit silti tuoda tilaan väriä ja persoonallisuutta lisäämällä väripilkkuja kaikkialle. Tyynyt ovat yksinkertainen ja edullinen tapa lisätä väriä makuuhuoneeseen tai olohuoneeseen. Uusi, hauskasti muotoiltu matto lisää persoonallisuutta muuten tylsään lattiaan. Kokeile kylpyhuoneeseen värikästä suihkuverhoa, lisää huonekasveja tai kukkia tai ota käyttöön uusi huonekalu odottamattomalla värisävyllä korvaamaan tylsiä seinävärejä.

11. Käytä huonekaluja ja lisävarusteita, jotka tekevät tuplatyötä

Jos vuokra-asuntosi on pieni tai säilytystilasta on pulaa, investoi joihinkin huonekaluvaihtoehtoihin, jotka palvelevat useita käyttötarkoituksia. Päiväpeti on loistava vaihtoehto kerrostaloasujille, jotka saavat usein vieraita yöksi. Lisää tyynyjä, ja sinulla on sohva päiväksi ja paikka, jossa yöpyvät vieraat voivat rentoutua mukavasti. Harkitse lisäksi sohvapöytää, jossa on laatikot kaukosäätimien ja muiden päivittäisten tavaroiden säilyttämistä varten. Joissakin jalkatuoleissa on sisäänrakennettu säilytyspaikka ylimääräisille peitoille tai tyynyille. Käytä tyylikkäitä säiliöitä tai koreja pyyhkeiden ja liinavaatteiden, toimistotarvikkeiden tai muiden tavaroiden säilyttämiseen, joita et ehkä käytä päivittäin.

12. Kokeile tilapäistä tapettia tai tekolaattaa.

Ne, joita todella kutkuttaa päivittää vuokrakotinsa tai -asuntonsa seinät, mutta jotka eivät saa maalata, voivat kokeilla tilapäisen tapetin tai tekolaatan lisäämistä. Kuori ja tarraa -tapetteja on saatavana monenlaisia tyylejä, kuvioita ja värejä. Se on myös helppo levittää, eikä siitä jää jäämiä. Keittiöön tai kylpyhuoneeseen asennettava tekolaatta voi tuoda hieman lisää väriä ja antaa vuokra-asunnollesi hieman päivitetyn ilmeen. Se toimii paljolti kuin irrotettava ja liimattava tapetti ja on helppo puhdistaa.

13. Luo omia tiloja huoneenjakajilla

Huonejakajat ovat hyvä vaihtoehto, kun kyse on vuokrakodeista ja -asunnoista, jopa pienissä tiloissa. Huoneenjakajat ovat edullisia ja helppoja asentaa, ja ne auttavat määrittelemään vyöhykkeitä ja tiloja, ja ne voivat myös auttaa luomaan esteitä yksiöissä tai avoimissa parvityylisissä asunnoissa, joissa ne voivat erottaa oleskelutilan makuutilasta. Huoneenjakajalla tai kahdella huoneenjakajalla voidaan myös luoda sisääntuloaukko muutoin suureen, avoimeen pohjaratkaisuun tai eristää olohuoneesta erotettu kotitoimistoalue.

14. Tutustu naapurustoon

Uusi kotisi ei rajoitu vain vuokra-asuntosi sisätiloihin. Lähde ulos ja tutustu naapurustoon, ja saatat yllättyä, kuinka nopeasti alue alkaa tuntua kodilta. Käy ravintoloissa, jotta voit löytää uuden paikan, josta voit käydä syömässä. Tutustu paikalliseen kirjastoon, puistoihin ja viihdepaikkoihin. Jos olet muuttanut uuteen kaupunkiin, katso, löytyykö paikallisen kauppakamarin tai vierailutoimiston sivuilta tapahtumakalenteri. Ota selvää, onko olemassa paikallisia järjestöjä tai kiinnostavia kerhoja, joiden avulla voit tutustua uusiin ihmisiin.

15. Aloita uusia perinteitä

Joskus uusi vuokra-asunto ei tunnu aivan kodilta, ennen kuin siihen lisätään uusia perinteitä. Mene juhlapyhien jälkeen ja mieti, mitä voit alkaa tehdä uudessa tilassasi, joka tuo iloa päiviisi. Jos asut yhdessä muiden kanssa, syökää illallinen yhdessä ruokasalissa. Lupaa kokata yksi uusi resepti joka viikko. Aloita sunnuntaiaamun rutiini lukemalla sanomalehti tai muutama luku uudesta kirjasta lukunurkkauksessasi tai lempituolissasi. Aloittamalla uusia perinteitä saat rutiinin uudessa kodissasi, mikä voi auttaa tekemään siitä entistä enemmän oman tuntuisen.