Miten saada vanhat verhot ja matot pois päältä?

Miten saada vanhat verhot ja matot pois päältä?

Matot, verhot ja muut kankaat asettavat erityisiä haasteita, kun haluat pitää kotisi raikkaan tuoksuisena. Näihin tekstiileihin kertyy ajan myötä hajuja, jotka vaikuttavat kielteisesti kotisi tuoksuun. Savukkeen savu, lemmikkieläimet, koipallot ja home ovat vain muutamia yleisimpiä hajuhaittaa aiheuttavia tekijöitä, jotka läpäisevät matot, matot ja verhoilut. Olitpa sitten tekemässä kevätsiivousta, nostamassa mattoa varastosta tai yrittämässä poistaa hajua tyylikkäästä perintömyyntiostoksesta, haluat löytää parhaan tavan poistaa nämä ei-toivotut hajut. Huomaa, että monet alla esitetyistä vinkistä, joilla pääset eroon verhojen ja mattojen hajuista, auttavat myös pitämään matot, verhoilut ja muut pinnat raikkaan tuoksuisina. Ennen kuin puhdistat verhoja, mattoja tai muita tekstiilejä, muista tarkistaa hoitoketju. Jos et ole varma, että tiettyä puhdistusainetta tai -menetelmää on turvallista käyttää, kokeile paikallispuhdistusta, kuivapuhdistusta tai jopa hajuisen esineen ripustamista ulos tuulettumaan.

1. Savu

Savukkeen savussa on voimakas ja selvä haju, joka voi viipyä pitkään. Vaikka savunhajusta voi olla vaikea päästä eroon, kaikki ei ole menetetty, jos mattosi tai verhosi haisee savukkeelta. Jos verhot tai matot ovat konepestäviä, käytä pesuainetta ½ kupillista etikkaa pesuaineen sijasta. Etikka on hapanta ja voi hajottaa savun hajua aiheuttavat molekyylit tehokkaammin kuin pyykinpesuaine. Ripusta verhot tai matot pesuohjelman jälkeen ulos kuivumaan. Vie vain kemiallisessa pesussa pestävät tavarat paikalliseen pesulaan ja mainitse savuongelmasta. Jos haju jatkuu kemiallisen pesun jälkeen, ripusta matot tai verhot ulos päiväksi.

Jos konepesu tai kemiallinen pesu ei ole vaihtoehto, ota esiin ruokasooda. Tämä ruokakomeron perushyödyke imee hajuja sen sijaan, että se vain peittäisi ne. Levitä haiseva verho tai matto lattialle, ripottele siihen ruokasoodaa ja anna sen vaikuttaa yön yli ennen kuin imuroit sen seuraavana aamuna.

Jos haju on erityisen sitkeä, kokeile yhdistää tai toistaa joitakin näistä menetelmistä. Jos haju esimerkiksi jatkuu vielä sen jälkeen, kun verho on pesty ja ilmakuivattu, kokeile käyttää ruokasoodaa. Jos ruokasooda ei tehoa, kokeile tuulettaa esinettä ulkona päivän tai kaksi. Onnistut todennäköisemmin, jos käytät kaikkia käytettävissäsi olevia vaihtoehtoja.

2. Homeen muodostuminen

Home on toinen epämiellyttävä haju, josta voi olla hankala päästä eroon. Ennen kuin yrität poistaa homeen hajua matoista tai verhoista, etsi ja hoida hajun lähde. Jos kyseessä on esimerkiksi kellarissa säilytetty homeinen matto, jäljitä home ja poista se laimennetulla valkaisuaineliuoksella, jotta home ei pääse vaikuttamaan muihin esineisiin.

Kun olet käsitellyt ongelman lähteen, siirry käsittelemään homehtunutta esinettä. Jos kyseessä on verho, matto tai muu tekstiili, joka on konepestävissä, yritä liottaa sitä pesukoneessa noin 30 minuutin ajan täyskankaallisessa valkaisuaineessa. Valuta sitten vesi, huuhtele ja pese pyykki uudelleen tavallisella pesuaineella. Muista, ettet käytä tavallista valkaisuainetta tekstiileihin.

3. Lemmikkieläinten haju

Rakastamme lemmikkejämme, mutta emme aina rakasta niiden mukana tulevia hajuja. Jos olet huomannut, että mattosi tai verhosi ovat alkaneet tuoksua märältä koiralta tai niissä on muita epämiellyttäviä hajuja, joita karvaiset ystäväsi ovat jättäneet, kokeile ruokasoodaa. Kuten edellä mainittiin, ruokasooda imee hajuja ja voi auttaa raikastamaan kotisi. Ripottele ruokasoodaa verhojen tai mattojen päälle ja anna sen vaikuttaa yön yli. (Pidä lemmikkisi poissa huoneesta.) Seuraavana päivänä imuroi ruokasooda pois matosta tai verhosta. Jos matoissa tai matoissa on edelleen hajuja, harkitse ammattimaisen matonpesijän palkkaamista.

4. Kissan virtsa

On tärkeää päästä nopeasti eroon kissan virtsan hajuista verhoissa ja matoissa, ei ainoastaan siksi, että kotisi tuoksu paranee, vaan myös siksi, että kissa ei pissaa toistuvasti samaan paikkaan. Entsymaattinen puhdistusaine on paras tuote kissan virtsan hajujen poistamiseen. Nämä puhdistusaineet hajottavat virtsan molekyylejä ja poistavat hajun. Jos et käytä entsymaattista puhdistusainetta, kissasi haistaa virtsan – vaikka sinä et haistaisikaan – ja saattaa jatkaa virtsaamista samaan paikkaan.

5. Haisevuus

Vanhoilla matoilla ja verhoilla on tarinoita kerrottavanaan, ja ne voivat lisätä luonnetta asuintiloihisi. Valitettavasti näillä viehättävillä löydöillä on usein myös haiseva haju, olipa ne sitten napattu kirpputorilta tai peritty perheenjäseneltä. Riippuen siitä, kuinka voimakas haju on, ruokasooda voi poistaa sen tehokkaasti. Kuten edellä on kuvattu, ripottele ruokasoodaa mattojen tai verhojen päälle, anna sen vaikuttaa yön yli ja imuroi se aamulla.

Jotkin haisevat hajut, erityisesti vanhemmissa matoissa, ovat liian syvällä materiaalissa, jotta niitä voisi poistaa ruokasoodalla. Näissä tapauksissa saatat joutua käyttämään matonpuhdistusainetta yhdessä pH-tasapainotetun mattoshampoon kanssa, jotta matto voidaan puhdistaa perusteellisesti. Jos kyseessä on todella sitkeä homeinen haju, ota yhteys ammattilaiseen.

6. Koipallot

Koipallot tappavat koiperhosia, niiden munia ja toukkia, jotta vaatteesi eivät päädy täyteen reikiä. Vaikka koipallot ovat varmasti tehokkaita, ne jättävät voimakkaan hajun niihin esineisiin, joita on säilytetty niiden kanssa. Jos olet hiljattain nostanut verhoja tai mattoja varastosta, saatat miettiä, miten pääset eroon epämiellyttävästä koipallohajusta.

Verhojen ja mattojen tuulettaminen voi auttaa, mutta jos esineet ovat konepestäviä, etikan käyttö saattaa onnistua paremmin. Kokeile pesuohjelma, jossa käytetään etikkaa pyykinpesuaineen sijasta, ja suorita sitten toinen pesuohjelma pesuaineella. Ennen kuin laitat tavarat kuivausrumpuun, tarkista, että koipallohaju on poistunut; et halua tahattomasti sulkea hajua mattoon tai verhoon kuivausrummun lämmöllä.

Jos mattoja tai verhoja ei voi pestä koneessa, voit ehkä silti käyttää etikkaa koipallohajun minimoimiseksi. Sekoita suihkepullossa yhtä paljon etikkaa ja vettä ja suihkuta kevyesti koko pinta. Aloita aina pistokokeella varmistaaksesi, ettei etikka vaikuta negatiivisesti kankaan ulkonäköön.