Miten rakennetaan laastiton kiviseinä 5 yksinkertaisessa vaiheessa?

Laastiton eli kuivasementoitu kivimuuri antaa maisemaan vanhan tyylin luonteen. Hyvin rakennettu kuivasementtiseinä kestää vuosia. Amerikan ensimmäiset uudisasukkaat rakensivat muurit tällä tavoin, ja monet näistä muureista ovat yhä pystyssä.

Sen lisäksi, että kuivasementtimuuri ei vaadi laastia, se ei myöskään tarvitse jalustaa. Se taipuu, kun maa liikkuu jäätymisen ja sulamisen vuoksi, mutta se ei kaadu. Tällaista kestävyyttä varten on kuitenkin valittava kiviä, joiden välillä on mahdollisimman paljon pintakosketusta.

Jos kivien ääriviivat muodostavat välejä, jotka voivat aiheuttaa kiven liikkumisen, täytä ne pienillä kivipaloilla. Tarvitset myös sidekiviä – pitkiä, litteitä kiviä, jotka ovat tarpeeksi pitkiä seinän etu- ja takakivien välille ja sitovat ne toisiinsa. Kapenna seinän sivuja sisäänpäin alhaalta ylöspäin noin 1 tuuman verran jokaista kahta metriä kohti. Saatat joutua leikkaamaan sidekivien ylemmän kerroksen pituuden mukaan.

Mitä tarvitset

    Pyöreäkärkinen lapio Muurarilinja Paalut Tamperetta Pyörösaha Vasara Muurarin vasara Kivitaltta Taso Akkuporakone Sora Kivet 1×2-kiviä (taikinamittaria varten) 1 ½ tuuman ruuvit

Kuiva-asennetun tukimuurin rakentaminen Miten rakennetaan laastiton kiviseinä 5 yksinkertaisessa vaiheessa?

Kuivakivinen tukimuuri pystytetään samoilla tekniikoilla kuin vapaasti seisova muuri, mutta se vaatii kauttaaltaan paksumpia kiviä. Rinteeseen asetetaan kuolleet kivet (pitkät sidekivet) rakenteen kiinnittämiseksi, ja tarvitaan salaojitusjärjestelmä, jotta vesi ei kerääntyisi muurin taakse ja aiheuttaisi painetta muuriin. Kun leikkaat seinän rinteen pois, jätä kaivantoon riittävästi tilaa, jotta seinän takareuna laskee 15-19 tuuman päähän kaivannon pohjasta. Rakenna seinä kahden kerroksen paksuudelta, täytä se soralla ja aseta sidekivet kolmen tai neljän kerroksen välein. Varmista, että seinä on muurattu, jotta maan paino ei työnnä sitä ulos.

Vaihe 1: Kivien lajittelu Miten rakennetaan laastiton kiviseinä 5 yksinkertaisessa vaiheessa?

Lajittele kivet kokoluokkiin. Käytä suurimpia, litteimpiä kiviä perustukseen, pienempiä kiviä seuraaviin kerroksiin ja pienempiä kappaleita täytteeksi. Muurin perustusta varten suunnittele ja kaiva 8 tuumaa syvä ja 6 tuumaa leveämpi kaivanto seinän kummallekin puolelle ja molempiin päihin.

Vaihe 2: Lisää sora ja aseta ensimmäinen kerros. Miten rakennetaan laastiton kiviseinä 5 yksinkertaisessa vaiheessa?

Lapioi noin 4 tuumaa soraa kaivantoon; tasoita ja tiivistä se. Aseta sidekivet kaivannon molempiin päihin. Aseta ensimmäisen kerroksen etupinta eri pituisia kiviä käyttäen. Aseta sidekivi 4-6 jalan välein. Aseta kivien ohuempi reuna kaivannon keskelle.

Vaihe 3: Täytä seinä ja jatka työtä. Miten rakennetaan laastiton kiviseinä 5 yksinkertaisessa vaiheessa?

Aseta muurin takimmainen seinä ja täytä kahden seinäseinän välinen tila pienillä kivillä tai murskeella. Jatka muurauskerrosten asentamista valitsemalla kuhunkin kerrokseen saman paksuisia mutta eripituisia kiviä. Siirrä edellisen kerroksen saumat. Leikkaa kiviä tarvittaessa.

Vaihe 4: Tarkista patterit. Miten rakennetaan laastiton kiviseinä 5 yksinkertaisessa vaiheessa?

Tarkista taikinan – alhaalta ylöspäin suuntautuvan kapeneman – taikinan mittarilla työn aikana. Aseta kiviä tarvittaessa uudelleen ja vaihda kivien leveyttä vuorotellen. Aseta sidekivet joka kolmannella kerroksella kolmen jalan välein.

Vaihe 5: Aseta pintakerros. Miten rakennetaan laastiton kiviseinä 5 yksinkertaisessa vaiheessa?

Valitse tasaisimmat ja leveimmät kivet pintakerrokseen. Laastita halutessasi päällyskivet paikoilleen. Kallista pintakerroksen kiviä hieman seinän pintaa kohti salaojituksen parantamiseksi asettamalla niiden alle pieniä litteitä kiviä.